Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Γιατί η δημ. σύμβουλος του δήμου Αγράφων κα Κλεάνθη Φουρλίγκα ζητά την παρέμβαση Εισαγγελέα

Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Αγράφων κα Κλεάνθη Φουρλίγκα, καταγγέλλει προσπάθεια πλαστογράφησης της υπογραφής της σε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, στις οποίες η ίδια ήταν απούσα και εγκαλεί τον δήμαρχο Αγράφων. "Δεν είναι όπως εμφανίζονται τα πράγματα", απαντά ο Δημήτρης Τάτσης, μιλώντας στα "Ευρυτανικά Νέα"

kleanthi fourligka

Πρόκειται για αλληλοσπαραγμό. Η κα Φουρλίγκα εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος το 2010 με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Τάτση, τον οποίο τώρα εγκαλεί για παρατυπίες της Οικονομικής Επιτροπής εις βάρος της

Αν και διαμένει στο Αγρίνιο, οι επαφές της με την Ευρυτανία ήταν πάντα στενές. Εξελέγη 4η σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του κ. Τάτση και 1η στον πρώην δήμο Απεραντίων, απ’ όπου είναι και η καταγωγή της. Ο δήμαρχος Αγράφων την πρότεινε για μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και εξελέγη.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Όμως, οι καλές -αρχικά- σχέσεις των δύο, φαίνεται να έχουν κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα η επιστολή - καταπέλτης που η ίδια απέστειλε στα ΜΜΕ, ενώ τα στοιχεία που επικαλείται τα έχει καταθέσει και στον Εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του.

Ωστόσο, μιλώντας στα “Ευρυτανικά Νέα”, η κα Φουρλίγκα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει τίποτα προσωπικό με τον κ. Τάτση, ούτε με κανένα υπάλληλο του δήμου. “Ζήτω να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες” λέει “κάτι που όπως διαπίστωσα τον τελευταίο καιρό, και όσο με αφορά, δεν τηρούνται”.

Επιπροσθέτως αναφέρει ότι τιμά την υπογραφή της. “Όταν είμαι παρούσα στις Οικονομικές Επιτροπές, βάζω και την υπογραφή μου”, τονίζει. Μάλιστα, μάς αποκάλυψε ότι έχει ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια, ζητώντας να ακυρωθούν δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα “Ευρυτανικά Νέα”, τηρώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύουν αυτούσια την επιστολή της κας Φουρλίγκα, όπως αυτή απευθύνεται προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κα Γερακούδη Καλλιόπη και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Ευρυτανίας, στα τοπικά ΜΜΕ και στον Περιφερειακό Δ/ντη Ευρυτανίας κ. Τσίγκα Παναγιώτη.

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
“Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν το 2010 συμμετείχα στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου κ. Τάτση Δημητρίου και εξελέγην δημοτική σύμβουλος, για πρώτη φορά, 4η στη σειρά προτίμησης.

Με την έναρξη των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή (Ιανουάριος 2011) έγινε και η διαδικασία κατανομής αξιωμάτων. Εκλέχθηκα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία, πέρα από εμένα, εκλέχθηκαν και οι 1. Κακός Θωμάς, 2. Κοφίνη Αναστασία 3. Παπαδήμος Παναγιώτης, 4. Κατσιφός Ευάγγελος, 5. Τελώνης Λεωνίδας.

Προηγούμενη εμπειρία από συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχα και για αυτό τον λόγο έδινα περισσότερο βάρος στο να ακούω και να μαθαίνω, έτσι ώστε η συμμετοχή μου στις όποιες ενέργειες του δήμου να είναι απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη με τη συνείδησή μου.

Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και σήμερα έγιναν 25 Οικονομικές Επιτροπές. Τον Δεκέμβριο του 2011 διαπίστωσα πως έγινε Οικονομική Επιτροπή χωρίς να πάρω πρόσκληση, ούτε καν ενημέρωση.

Αμέσως, σε συνάντηση που είχα με τον ίδιο τον δήμαρχο, του έκανα παρατήρηση και μου απάντησε πως ήταν λάθος που δεν με ενημέρωσε, πιστεύοντας πως θα με ενημερώσει ο κ. ..........(ειδικός συνεργάτης του δημάρχου επί μισθώ).

Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να ελέγχω όλες τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής μέσω διαδικτύου «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Από την 1-1-2012 μέχρι σήμερα έγιναν δέκα Οικονομικές Επιτροπές.

Διαπιστώνω ότι με καταχωρούν ως παρούσα, χωρίς πρόσκληση και χωρίς ενημέρωση. Αμέσως έκανα αίτηση προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Τσιώλη Δημήτριο να μπει θέμα στο Δ.Σ. “τρόπος λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής”. Την αίτησή μου αυτή παρέλαβε ο κ. ........... (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου επί μισθώ), αφού ο κ. Τσιώλης κατοικεί στην Αθήνα.

Στις 10 επιτροπές που έγιναν πήρα τηλεφωνική πρόσκληση για τις 2, στις οποίες και παραβρέθηκα. Στο τέλος της συνεδρίασης ζήτησα να υπογράψω και μου απάντησε ο κ. ........... (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου επί μισθώ) ότι δεν είναι έτοιμα τα πρακτικά και θα τα υπογράψω στην επόμενη.

Στη επόμενη πήρα πάλι τηλεφωνική πρόσκληση και παραβρέθηκα. Όταν μπήκα στην αίθουσα μου έδωσαν την πρόσκληση μαζί με την απόφαση - απόσπασμα.

Στο απόσπασμα αυτό στο 6ο θέμα «Αναθέσεις έργων» είχαν 2 κωδικούς: ΚΑ20-6262.002 και ΚΑ 25-6414.001. Στο τέλος της συνεδρίασης ζήτησα ξανά να υπογράψω και πήρα πάλι την ίδια απάντηση.

Μετά από αρκετές ημέρες διαπιστώνω στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι στο θέμα 6 «Αναθέσεις έργων» είχε προστεθεί άλλος ένας κωδικός: ΚΑ 20-7135.002 που αφορά την προμήθεια κάδων απορριμμάτων ποσού 15.000 ευρώ. Ζήτησα εξήγηση από τον κ. .......... (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου επί μισθώ) και μου απάντησε πως έτσι γίνεται, όταν ξεχνούν κάτι, το προσθέτουν μετά και δεν κρίνουν σκόπιμο να μας ενημερώσουν.

Όταν διαπίστωσα ότι έγινε Οικονομική Επιτροπή στις 30-4-2012 με θέμα «ψήφιση πιστώσεων» που αφορούσε ποσό 1.380.000 ευρώ και καταχωρημένη ως παρούσα, ενώ ποτέ δεν πήρα πρόσκληση έστω και τηλεφωνική, πήγα στον πρακτικογράφο (υπάλληλο του δήμου) και ζήτησα τα πρακτικά να δω ποιος υπογράφει για εμένα, ενώ δεν παραβρέθηκα. Μου απάντησε πως δεν τα έχει αυτός και θα πρέπει να κάνω αίτηση προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής (δήμαρχο).

Έκανα αίτηση στις 8-6-2012. Ύστερα από αυτό (ο υπάλληλος του δήμου) μου ζήτησε λίγο χρόνο ώστε να προσπαθήσει να μαζέψει τις άλλες υπογραφές, γιατί και αυτός δεν είχε παραβρεθεί σε καμία επιτροπή ως πρακτικογράφος και να εκκρεμεί μόνο η δική μου, ώστε να έχει λιγότερες κατηγορίες εις βάρος του.

Μέχρι και σήμερα στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα μαζί του, μου επαναλαμβάνει πως εκκρεμούν 2 υπογραφές (απορίας άξιο πως θα βρει τις υπογραφές τη στιγμή που μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Δ.Σ. σε κάποιες συνεδριάσεις την ώρα εκείνη συγχρόνως ασκούσαν και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις) και θα με ενημερώσει εκείνος πότε θα είναι έτοιμα να μου τα παραδώσει.

Από τότε που θορυβήθηκαν με τα γεγονότα, άρχισαν να με καταχωρούν ως απούσα, για παράδειγμα στην επιτροπή 9/2012 με ημερομηνία απόφασης 5-6-2012 και ημερομηνία ανάρτησης 21-6-2012.

Στην Οικονομική 10/2012 στις 21-6-2012 μου τηλεφώνησε η κα. ......... (ειδικός συνεργάτης δημάρχου επί μισθώ) ενώ βρισκόμουν στο Αγρίνιο στη 1.00 και μου είπε αν έχω χρόνο και θέλω να παραβρεθώ στην συνεδρίαση της οικονομικής που θα γίνει στις 2.00 μ.μ. στέλνοντάς μου την πρόσκληση με φαξ στις 1.05 μ.μ. Φυσικά ήταν αδύνατον να παραβρεθώ λόγω χιλιομετρικής απόστασης. Και εκεί με καταχωρούν ως απούσα.

Η ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθείται και στην συγκρότηση των Δημοτικών Συμβουλίων. Στις αρχές του έτους χωρίς ειδοποίηση με καταχωρούν ως παρούσα και αργότερα που ζήτησα την συγκρότηση των συμβουλίων, όπως ορίζει ο νόμος με καταχωρούν ως απούσα.

Στις 20-6-2012 μου τηλεφώνησε η κα. ......... (ειδικός συνεργάτης δημάρχου επί μισθώ) και μου ζήτησε την ψήφο μου τηλεφωνικά για θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Απάντησα πως δεν ψηφίζω τηλεφωνικά και μου είπε εντάξει. Και εδώ με καταχωρούν απούσα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Τσιώλη Δημήτριο, ο οποίος μου δήλωσε άγνοια για το θέμα και έκπληκτος πληροφορήθηκε από εμένα πως έγινε συμβούλιο. Μου είπε πως δεν είχε καμία ενημέρωση και ότι θα επιπλήξει τον κ. .......(ειδικό συνεργάτη του δημάρχου επί μισθώ) και τον κ. Τάτση.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω διαπιστώνω ότι τα όργανα του δήμου Αγράφων και ειδικότερα η Οικονομική Επιτροπή δεν λειτουργούν σωστά. Τα ποσά που διαχειρίζονται είναι τεράστια και κατ’ αυτή τη στιγμή που η χώρα διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση, θα πρέπει η διαχείριση αυτών των ποσών να διέπεται από νομιμότητα και διαφάνεια.

Σας παρακαλώ να ενεργήσετε έρευνα προς πάσα κατεύθυνση και να αποδώσετε ευθύνες σε όποιον εντοπίζονται και ανήκουν.

Καρπενήσι, 25-6-2012
Με τιμή Φουρλίγκα Κλεάνθη”


Η θέση του δημάρχου

tatsis-345635“Δεν είναι όλα τα πράγματα έτσι όπως παρουσιάζονται” , ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης, μιλώντας στα "Ευρυτανικά Νέα". "Ο δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πολλές φορές χρειάζεται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις και δεν είναι πάντα εφικτό να βρισκόμαστε όλοι σε ένα τραπέζι και να παίρνουμε αποφάσεις", προσθέτει.

Για παράδειγμα, το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου. "Έπρεπε να ληφθεί άμεσα απόφαση για την κατάθεση δύο μελετών σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που η προθεσμία υποβολής έληγε. Αποφασίσαμε να ζητήσουμε και τηλεφωνική ψήφο", αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων κ. Δημήτρης Τσιώλης, μιλώντας στα “Ευρυτανικά Νέα”.

Ο δήμαρχος Αγράφων πάντως, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την επιστολή της κας Φουρλίγκα, η οποία, όπως είπε, στερείται βασικών γνώσεων λειτουργίας των δήμων.

Επιφυλάσσεται δε, εντός των ημερών να τοποθετηθεί "ένα προς ένα" στα σημεία που θίγει στην επιστολή της η κα Φουρλίγκα διότι "... δεν επιτρέπω να αιωρούνται σκιές για τον δήμο", όπως τόνισε.


Παρέμβαση Τσιαμάκη

Με επιστολή που άπέστειλε στα “Ευρυτανικά Νέα”, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας Δημοσθένης Τσιαμάκης παρεμβαίνει στο θέμα, επικροτώντας τα καταγγελλόμενα και συγχαίροντας την κα Φουρλίγκα για την πράξη της.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΑΜΑΚΗ
Η τυφλή συμφωνία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά και η σιωπηρά ανοχή της μειοψηφίας, όχι μόνο δεν προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και δεν υπηρετούν όπως πρέπει τα συμφέροντά του, απεναντίας δημιουργούν προϋποθέσεις καθεστωτικής αντίληψης, τις οποίες είχα επισημάνει από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην δημοτική σύμβουλο πλειοψηφίας κα Κλεάνθη Φουρλίγκα, η οποία είχε την τόλμη να πάρει πένα και χαρτί για αυτή την καταγγελία, αποδεικνύοντας ότι αν και είναι γυναίκα ενήργησε εν προκειμένω σαν να είχε «γεννητικά όργανα ανδρός».

Θα περιμένουμε περισσότερα και πιθανόν ουσιαστικότερα από την έρευνα των αρμοδίων αρχών στις οποίες απευθύνθηκε με την μακροσκελή καταγγελία της, ευελπιστώντας ότι δεν θα τεθεί στο αρχείο χωρίς την αναζήτηση της αλήθειας ή μη των αναφερόμενων σε αυτή.

Πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι την εξουσία και τα χρήματα του δήμου δεν τα έφερε κανένας από το σπίτι του για να τα διαχειρίζεται με απόλυτη ιδιοκτησιακή αντίληψη και νοοτροπία, αλλά απεναντίας η μεν εξουσία πρέπει να ασκείται ταπεινά και ήρεμα, τα δε χρήματα να διαχειρίζονται με θρησκευτική ευλάβεια, γιατί δεν τα έχουμε όλοι οι Έλληνες και οι δημότες Αγράφων, μαζί και ότι από αυτά περιμένουν οι απόμαχοι αγρότες μας συνταξιούχοι του ΟΓΑ κ.λπ. να εισπράξουν την κουτσουρεμένη, τη ελάχιστη σύνταξή τους.

Τα καλώς δρώμενα και με θετικά αποτελέσματα σε έναν δήμο τα εισπράττει ο δήμαρχος…

Υπάρχουν όμως ενέργειες και πράξεις οι οποίες επισύρουν από μόνες τους εισαγγελική παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο όταν καταγγέλλονται γραπτώς και ενυπογράφως από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, όπως στη προκειμένη περίπτωση.

Οι κ.κ. αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι φρονώ ότι είναι υποχρεωμένοι να προασπιστούν την εύρυθμη λειτουργία του δήμου υπακούοντας στους νόμους που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι στους συναισθηματικούς δεσμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιμερισθούν ευθύνες που μπορεί και να μην τους ανήκουν, αλλά με την τυχόν σιωπηρή στάση τους κινδυνεύουν να γίνουν συνυπεύθυνοι.

Σιβίστα 2-7-2012

Τσιαμάκης Δημοσθένης

Πρώην νομάρχης και βουλευτής Ευρυτανίας