Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Κώστας Αϊδινίου - Ο αστέρας του γηραιού

aidiniou 1

Επιμέλεια: Λάμπρος Κολοκώτσιος

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αϊδινίου με τα Ευρυτανικά Νέα, τα οποία και συνεχάρη για το αφιέρωμα που κάναμε προς τον ίδιο, αλλά τα αυριανά 64α γενέθλιά του η σημερινή στήλη είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο αυτό άσσο.
Ο Κώστας Αϊδινίου γεννήθηκε τις 2 Φεβρουαρίου 1948 στους Ψαράδες Φλώρινας και διέπρεψε με τον Ηρακλή τη δεκαετία του 70, ενώ αγωνίστηκε και με τον Ολυμπιακό αμέσως μετά.

Αϊδινίου: ένας μεγάλος μπαλαδώρος
Από μικρός αγαπούσε και το στίβο, καθώς ήταν πρώτος στα 100 μέτρα, το ύψος, και το μήκος. Ήθελε να γίνει γιατρός και αυτό πίστευε και ο πατέρας του: «…εμένα δε μου πέφτει λόγος, ότι θέλει ο Κώστα. αλλά μην πασχίζετε άδικα, όνειρό του είναι να γίνει γιατρός», απάντησε σε ανθρώπους ομάδας από την Φλώρινα.
* 1963: Οι πιέσεις του γυμναστή, Κυριακόπουλου και του μαθηματικού του, Δούκα (φίλοι του Ηρακλή) τον οδήγησαν να υπογράψει.
Ντεμπούτο έκανε με τη δεύτερη ομάδα εναντίον της Νίκης στο Βόλο, όπου αν και ήταν ο καλύτερος του γηπέδου (δυο γκολ) δέχτηκε αμέτρητα βίαια μαρκαρίσματα αλλά και πληθώρα υβριστικών συνθημάτων.
Άρχισε ως φορ, συνέχισε ως δεξί χαφ και μεγαλούργησε ως δεκάρι  όταν ο Σπάιτς ανέλαβε τον Ηρακλή (1970).
* 1965: Ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του «γηραιού» του Μιλόσεβιτς έκανε εναντίον του μεγάλου Ολυμπιακού του Μπούκοβι μέσα στο Καραϊσκάκη (ήττα με 2-1, σκόραρε ο ίδιος).
Το νέο αστέρι ανέλαβαν να προστατεύσουν οι Κασάπης και Λιάρος. «Όποιος πειράξει τον μικρό, θα έχει να κάνει μαζί μας. Αν μπορείτε να τον σταματήσετε με έντιμα μέσα έχει καλώς, διαφορετικά θα έχετε να κάνετε μαζί μας», έλεγαν στους αντιπάλους του και ο ίδιος έπαιρνε θάρρος.
* 1967: Ακόμα και ο μοναδικός Μίμης Δομάζος είχε μείνει έκπληκτος από τα προσόντα του 19χρονου, όταν τον είχε δει σε αγώνα της Εθνική. Μάλιστα κίνησε τις διαδικασίες να το πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά ήρθε η Χούντα και απαγορεύτηκαν οι μεταγραφές.
* 1971: Πριν από ένα ματς με τον Παναθηναϊκό έπαθε μια λοίμωξη, που τον καθιστούσε εξαιρετικά αμφίβολο. Βλέποντας όμως το γήπεδο γεμάτο (45.000 κόσμος) αποφάσισε να ρισκάρει και ζήτησε από τον προπονητή του να αγωνιστεί: «μίστερ, θα το ρισκάρω, δεν μπορώ να πω όχι σε αυτόν τον κόσμο. Δώσε μου μια φανέλα…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αϊδινίου έκανε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία. Είχε τρελάνει τους πάντες με αυτά που έκανε εκείνη την ημέρα.
Σκόραρε το μοναδικό τέρμα του αγώνα και στην συνέχεια έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι!! Μια βδομάδα παρέμεινε στο νοσοκομείο!!
* 1974: Η διοίκηση του Ηρακλή υπέκυψε στα εκατομμύρια του Προέδρου του Ολυμπιακού Νίκου Γουλανδρή. Ο ισχυρός άντρας των Πειραιωτών προσπάθησε να τον αγοράσει και το 1971, αλλά ο Κοσμόπουλος υπό τον φόβο της οργής του κόσμου αρνήθηκε λέγοντας: «…ο κόσμος θα μας κρέμαγε αν σε δίναμε».
Αλλά και όταν εν τέλει πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή ήταν πολύ επεισοδιακή. Ο Αϊδινίου τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό από τα γήπεδα, επειδή η υπογραφή που έβαλε τελικά στο συμβόλαιο που του έκανε ο Ολυμπιακός ήταν εκπρόθεσμη!!
Ο Ηρακλής αποφάσισε να πει το ΄΄ναι΄΄ στο εξωπραγματικό ποσό των 17 εκ δρχ., όμως ο Γουλανδρής είχε φύγει κρουαζιέρα (!!) με αποτέλεσμα ο 23χρονος τότε Κώστας να μείνει ξεκρέμαστος.
Έτσι κατέληξε να παίζει μόνο σε φιλικά και αυτό πιστεύει και ο ίδιος πως τον επηρέασε αρνητικά αφού δε βρήκε ποτέ τον παλιό, καλό του εαυτό.
* 1978: Επέστρεψε στον Ηρακλή στα 30 του και έκλεισε εκεί την καριέρα του ένα χρόνο μετά.
Ο Αϊδινίου αγωνίστηκε στους Θεσσαλονικείς από το 1965-1974 και την περίοδο 1978-79, ενώ παίχτης του Ολυμπιακού υπήρξε από 1974-78. Στη Α' Εθνική είχε 272 συμμετοχές και 64 τέρματα, ενώ πρόλαβε να αγωνιστεί και στην Εθνική Ελλάδος σε 7 παιχνίδια βρίσκοντας δίχτυα 3 φορές.

 

aidiniou 2

Αϊδινίου-στιγμές
* Είναι ο πρώτος και ο καλύτερος παίχτης του Ηρακλή που κατηφόρισε στην Αθήνα για μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας: αγωνίστηκε στον Ηρακλή (232 συμμετοχές και 57 τέρματα) και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό (40/7). Αναδείχτηκε σκόρερ του Ηρακλή 3 συνεχείς σεζόν: 1971, 1972 και 1973.
* Ο Αϊδινίου είναι ένας από τους 30 Έλληνες ποδοσφαιριστές που σκόραραν στο ντεμπούτο τους με τη γαλανόλευκη.
* Στις χρυσές 11άδες που διοργάνωσε ο ΣΚΑΪ ο Ηρακλής δικαιώθηκε με τον μέγιστο Χατζηπαναγή, τον τεράστιο μέσο Λάκη Παπαϊωάννου και έναν από τους  καλύτερους έλληνες κόφτες, τον Κωφίδη που δίκαια βραβεύτηκαν, αλλά αδικήθηκε αναφορικά με τον Αϊδινίου που έπρεπε να είναι είτε στη δεκαετία του ’60 είτε στη δεκαετία του ’70, αφού ήταν -κατά γενική ομολογία- ένας τεράστιος παίχτης.
* Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, βοηθά την ομάδα με κάθε τρόπο και δραστηριοποιείται κυρίως σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.
Οι βετεράνοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων προσώπων στην ενορία Αγίων Πάντων, ενώ κάθε χρόνο βοηθούν 50 άπορα παιδιά να απολαύσουν κατασκηνωτικές διακοπές στην Χαλκιδική.
** Υπήρξε σπουδαίος παίχτης και από τους κορυφαίους που αγωνίστηκαν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και από τους πιο αδικημένους, καθώς αν και είχε περίσσιο ταλέντο δεν κατάφερε να πανηγυρίσει έναν τίτλο.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «δεκάρια» με  φαντασία, φοβερή τεχνική, τρομερή ταχύτητά του, αλλά και σπουδαία προσωπικότητα που μόνο οι μεγάλοι ηγέτες είχαν.
Σπουδαίος μπαλαδώρος και μεγάλος γητευτής της μπάλας ο “γηραιός” Κώστας Αϊδινίου.