Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

ev media-logo

«Από το μαντρί στη Βουλή». Του Φώτη Κ. Πανογιώργου, συνταξιούχου Δημοσίου

panogiorgos

Ονομάζομαι Φώτης Κ. Πανογιώργος, συνταξιούχος Δημοσίου, ετών 84. Το χωριό που γεννήθηκα είναι το Βύθισμα. Παλαιότερα είχε το όνομα Σέλος. Όταν έγινε το βούλιαγμα το 1928 πήρε το όνομα Βύθισμα.

Ο πατέρας μου ήταν από την «Τσικλίστα» σήμερα Σκοπιά ήρθε σώγαμπρος στο Βύθισμα.

Το χειμώνα κατεβαίναμε στους κάμπους Αγρινίου και Μεσολογγίου. Γεννήθηκα το έτος 1929, σχολείο πήγαινα στο χωριό μου αλλά με τη μόνη διαφορά το σχολικό έτος ξεκινούσε κάθε άνοιξη που επιστρέφαμε από τους κάμπους και κάθε χρόνο είχαμε και νέο Δάσκαλο. Τα τρία τελευταία είχαμε τον αείμνηστο Γιάννη Βράχα.

Εξετάσεις κάναμε τέλος Σεπτεμβρίου διότι μετά ξεκινούσαμε πάλι για τους κάμπους. Εγώ τον Οκτώβριο με τον πόλεμο έπρεπε να προβιβαστώ από την Πέμπτη για την έκτη. Ο αείμνηστος Βράχας γνώριζε τι θα επακολουθούσε στην πατρίδα και μου έδωσε απολυτήριο, το οποίο και χρειάστηκα μετά το στρατιωτικό και έπιασα εργασία -μην παραξενευτείτε που θα το ακούσετε- στο κτήριο της Βουλής.

Εκεί μέσα μπήκα το 1960 και κάθισα μέχρι το ’74 που έγινε η επιστράτευση. Πώς μπήκα, μην το ψάχνετε. Από την γυναίκα που παντρεύτηκα το 1960 είχε τότε έναν ξάδελφο στο γραφείο του τότε προέδρου Τσάτσου και απίστευτο κι όμως αληθινό. «Από το μαντρί στη Βουλή». Υπηρέτησα 2 χρόνια στον στρατό, ήμουν βαθμοφόρος Λοχίας και είχα και την τύχη να βρεθώ σε φυλάκιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

 Εκεί πέρασα πολύ άσχημα με τα υπολείμματα του εμφυλίου. Τρεις φορές με βγάλανε έξω από το φυλάκιο να με καθαρίσουν, αλλά ήμουν φαίνεται τυχερός και σήμερα σας γράφω αυτά τα απίστευτα.

Εδώ όμως θα σταματήσω και θα ασχοληθώ με το σημερινό Κοινοβούλιο. Εκεί μέσα είδαν τα μάτια μου πολλά και όταν λέω πολλά θα αρχίσω από τους ήρωες του ΄21 και την δόξα που μοίρασαν στον πλανήτη.

Αρχίζω τα τροπάρια: «Ελλάδα μου περήφανη με τον εγωισμό σου, πολλά ρετάλια προσπαθούν για τον αφανισμό σου. Άδικα όμως σκέπτονται αυτό για να σου κάνουν, έχεις προστάτη τη Θεία Παναγιά, τα μάτια τους θα βγάλουν. Ρετάλια είναι πολλά σε όλο τον πλανήτη και κάθε μέρα προσπαθούν τίποτα να μην τους λείπει. Χειρότερα από όλα αυτά είναι και τα δικά σου και κάθε μέρα που περνά πληγώνουν την καρδιά σου. Τίποτα δεν άφησαν όρθιο επάνω στο Κορμί σου και τώρα έχουν σχέδιο να πάρουν και την τιμή σου. Για να την πάρουνε αυτή σκέπτονται τι να κάνουν, τα σχέδια που έχουνε θέλουνε να σε γδάρουν και για να τα οικονομήσουν σου φέρανε την τρόικα ίσως και ηρεμήσουν. Την Ακρόπολη και τα μνημεία θέλουν να τα πουλήσουν, τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο σ’ αυτή εδώ τη χώρα, η ζωή χάνεται μέρα με την ημέρα.

Σηκωθείτε εσείς οι σταυραετοί οι ήρωες του ’21 να δείτε την μανούλα σας αυτή που σας εγέννα. Πως την κατάντησαν σήμερα ετούτα τα παιδιά της που στάζουνε δηλητήριο μέσα εις την καρδιά της. κάμανε δυο φορές εκλογές και σχέδιο που έχουνε να την εξαφανίσουνε τελείως. Δεν θα αργήσει όμως να΄ ρθει η Θεία Παναούλα θα τους τσακίσει όλους μια πρωινή αυγούλα. Θα τρέχουν όλοι τους για να κρυφτούν για τα κακά που έκαναν σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Πατριώτες Έλληνες κάνω μια ευχή σε όλους τους επί γης Ελληνισμός να προσευχηθούμε η Θεία Παναγιά να λυπηθεί την μικρή ηλικία και κάμει το θαύμα της για να μείνει πάλι ελληνισμός πίσω μας, διότι όπως δείχνουν τα πράγματα μήπως είμαστε κι εμείς από τους τελευταίους που πέρασαν στον πλανήτη ετούτο που τώρα ζούμε.

Μην με παρεξηγήσετε για τα τραγικά νέα που σας γράφω. Η ζωή που σας γράφω παραπάνω «από το μαντρί στη Βουλή» είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη απόσταση. Τα κράταγα όλα μέσα μου και τώρα τα βγάζω όλα έξω και κάθομαι πολλές φορές το βάζω στο κλάμα με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας που από όλα τα μέρη του πλανήτη την κατηγορούν με τα μελανότερα γράμματα ξεχάσανε μέχρι τώρα πόσα καλά προσέφερε στην ανθρωπότητα.

Αν πώς να περπατήσω σε όποια πόλη γυρίσω θα με πιάσει κλάμα πικρό που έχουν ερημώσει τα πάντα που είχε αυτή η χώρα πατρίδα προτού κλείσω το γράμμα σας παρακαλώ και πολύ προσευχή και αγάπη σε όλους μας. δεν ξέρουμε το αύριο αν θα είμαστε στην ζωή με την επιστολή μου αυτή ξαλάφρωσα ένα φορτίο και έπρεπε να το δημοσιεύσω για να μου φύγει το βάρος που έσερνα».

Σας ευχαριστώ και σας γλυκοφιλώ από την καρδιά μου και συγνώμη που θα σας κουράσω.

Η Προυσιώτισσα να κάνει το θαύμα της για τον απανταχού ελληνισμό της πατρίδας

Φώτης Πανογιώργος