Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Χωρίς γιατρό τα Άγραφα. Συνεχίζεται το δράμα της σύγχρονης Ελλάδας

Εν έτει 2012, μια ολόκληρη περιοχή παραμένει χωρίς γιατρό. Τι κι αν διαμαρτύρονται οι πολίτες, τι κι αν οι δημοτικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η κρατική "θαλπωρή" της δωρεάν υγείας δεν φτάνει στα Άγραφα

IATRIO-GRANITSA1

Με αφορμή την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης στην περιοχή, ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Γρανίτσας”, εξέδωσε επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο και τον κ. δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση

Τα μέλη του Συλλόγου ζητούν την αλλαγή του προγράμματος εφημεριών που εκδίδονται από το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, ώστε ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει να τις πραγματοποιεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως το ίδιο αίτημα είχε καταθέσει και ο δήμαρχος Αγράφων πριν από ένα μήνα περίπου, σύμφωνα και με δημοσίευμα των «Ευρυτανικών Νέων» (αρ. φυλ. 500/13-6-2012). Η επιστολή του Συλλόγου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Γρανίτσα, 10 Ιουλίου 2012

Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην περιοχή μας στον τομέα της Ιατρικής περίθαλψης, προβαίνουμε στην παρούσα επιστολή-αίτημα, με την οποία θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστή την κατάσταση και ταυτόχρονα να προτείνουμε κάποια λύση του ζητήματός μας.

Οι Δημοτικές Ενότητες Απεραντίων και Ασπροποτάμου, οι δύο μεγαλύτερες σε μόνιμο πληθυσμό ενότητες που αποτελούνται από 12 χωριά (χωρίς τους συνοικισμούς) και συνολικά έχουν (2) δύο Γυμνάσια-Λύκεια, (6) έξι Δημοτικά Σχολεία, (4) τέσσερα Νηπιαγωγεία και (1) έναν Παιδικό Σταθμό, δεν καλύπτονται ιατρικά λόγω έλλειψης αγροτικών ιατρών.

Ο μοναδικός ιατρός στην περιοχή είναι ο πρόσφατα διορισμένος μόνιμος ιατρός στο Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, ο κ. Τσίγκας Παναγιώτης, ο οποίος αναγκάζεται να μετακινείται διαρκώς και να πηγαίνει σε όλα τα χωριά προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος ιατρός και κατά συνέπεια και εμείς ως κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι εκτός από τις μετακινήσεις εντός των δύο Δημοτικών Ενοτήτων, ο κ. Τσίγκας αναγκάζεται να κάνει εφημερίες και στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας όπως υποχρεούται από το νόμο, και μαζί με τα νόμιμα ρεπό του, το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας παραμένει κλειστό για πάνω από (15) δεκαπέντε ημέρες το μήνα.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, με την παρούσα κατάσταση, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της βορειοδυτικής Ευρυτανίας, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών αλλά και ηλικιωμένων – ευπαθείς ομάδες που χρήζουν συνεχούς περίθαλψης – μένουν μεγάλα διαστήματα χωρίς γιατρό αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατρείο της Γρανίτσας, μετατράπηκε σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο το 2009, γεγονός που μας χαροποίησε όλους μιας και ο προγραμματισμός επάνδρωσής του περιλάμβανε τρεις (3) μόνιμους ιατρούς, μία (1) μαία και έναν (1) νοσηλευτή.

Σήμερα, ύστερα από τρία περίπου χρόνια και έπειτα από πολλές προσπάθειες, έχει διοριστεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός, ο οποίος, όμως, δυστυχώς, παρεμποδίζεται να ασκήσει τα καθήκοντά του από την τυπολατρία του συστήματος.

Εμείς, ως μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που ζούμε καθημερινά την αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πρακτικής, ζητάμε να απαλλαχτεί ο κ. Τσίγκας από τις εφημερίες του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας και να τις πραγματοποιεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας, προκειμένου να κάνει όλες τις εφημερίες που του αναλογούν και παράλληλα να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες.

Η πρότασή μας αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα με την αρωγή και την κατανόηση όλων των φορέων, ώστε να μπορέσει να είναι βιώσιμος ο τόπος μας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το κεφάλαιο της υγείας είναι θεμελιώδες για έναν τόπο, και όχι απλώς για να εξασφαλίζεται η "πολυτέλεια" του ευ ζην των πολιτών, αλλά για να καλύπτεται η βασική και πρωτογενής ανάγκη του ζην, της επιβίωσης που στις μέρες μας έχει καταντήσει να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Με το έγγραφό μας αυτό, σας ζητάμε να παρακάμψετε τη δυσλειτουργία των ίδιων των φορέων Υγείας και να επιτρέψετε έτσι να βρεθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα που μαστίζει μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή όπως είναι η βορειοδυτική Ευρυτανία.

Σας κάνουμε γνωστό ότι στο Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας έχει τοποθετηθεί από τις αρχές του 2012 ασθενοφόρο το οποίο παραχωρήθηκε από το Ε.Κ.Α.Β. στον Δήμο Αγράφων και λειτουργεί με εθελοντική ομάδα οι οποία συστήθηκε και λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη του συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και περιμένουμε σύντομα μια απάντηση αλλά και μια έμπρακτη κίνηση καλής θέλησης από πλευράς σας.