Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo


Ελληνική οικονομική μεταρρύθμιση: Τι έχει γίνει ως τώρα;

Καθώς το καλοκαίρι και ιδιαίτερα ο Ιούλιος είναι μια εποχή χωρίς πολλές τοπικές ειδήσεις, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά σε έναν πίνακα που δημοσίευσε τις προάλλες το BBC στην ιστοσελίδα του, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους αναγνώστες του την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

bbc11111

Καθώς ο πίνακας αυτός είναι εξαιρετικά δααφωτιστικός και επειδή, για να πούμε την αλήθεια, ακόμη κι εμείς οι Έλληνες δεν ξέρουμε πού ακριβώς "πατάμε και πού πηγαίνουμε" που έλεγε κι ο Σαββόπουλος, θεωρήθηκε χρήσιμο να μεταφραστεί και να παρατεθεί σήμερα εδώ, αντί για το καθιερωμένο άρθρο.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Έτσι και σοφότεροι θα βγούμε όλοι και θα πάρουμε μια ιδέα για το ποια είναι η γνώμη των Ευρωπαίων για τις θυσίες μας.

Μείωση του ελλείμματος

Ηπερικοπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της κυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και η ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Τι έχει επιτευχθεί; Συνολικά το έλλειμμα μειώθηκε από το 15,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 9,2% το 2011. Αυτό έγινε παρά τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περισσότερο από 11% την ίδια περίοδο.

Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 - ένα επίπεδο που, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να διαλύσει το βουνό του χρέους.

Ιδιωτικοποιήσες

Η ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ώστε τροφοδοτηθούν τα κρατικά ταμεία και να  προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Τι έχει επιτευχθεί;  «Προχωρούν πιο αργά από ό, τι προβλέπεται» είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρουσιάστηκε μικρή ζήτηση στην αγορά για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν κατάλογο των επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων γης και περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ανάμεσά τους είναι λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι και ενεργειακές υποδομές.

Ποιος είναι ο στόχος; Το μνημόνιο διάσωσης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ τον περασμένο Μάρτιο, θέτει ως στόχο τα 50 δισ. ευρώ σε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό το σύνολο δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2015.

Έχουν προγραμματιστεί ορισμένες μεγάλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για το τρέχον έτος. Όμως διοικητικά εμπόδια εξακολουθούν να τις καθυστερούν.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Καθώς περιγράφονται ως «διαρθρωτικές» δεν πρόκειται να είναι εύκολες, αλλάπιστεύεται ότι θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος είναι να καταστεί η ελληνική οικονομία και πάλι ανταγωνιστική.

Τι έχει επιτευχθεί; Έχουν ψηφιστεί νόμοι για τη μείωση των κατώτατου μισθού κατά 22%, στα  600 περίπου ευρώ το μήνα. Στον κρατικό τομέα, για κάθε νέο εργαζόμενο που προσλαμβάνεται πρέπει να φεύγουν τουλάχιστον πέντε.  Η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα ήδη 30.000 δημόσιους υπαλλήλους με μερική αμοιβή.

Ποιος είναι ο στόχος; Η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι "ακαμψίες" στους μισθούς ανέβασαν την ανεργία στα επίπεδα ρεκόρ του 22,6%. Πιο ευέλικτες προσλήψεις και απολύσεις θα βοηθούσαν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά, όπως υποστηρίζεται.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τις μισθολογικές δαπάνες της κατά 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Αυτό σημαίνει περικοπή 15.000 θέσεων στο Δημόσιο φέτος – και αυτό είναι μέρος ενόςσχεδίου για μια συνολική περικοπή κατά 150.000 θέσεων. Επίσης η Ελλάδα σχεδιάζει να ελευθερώσει 20 επαγγέλματα του τομέα των υπηρεσιών τα οποία θεωρούνται πολύ προστατευμένα.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Αποτελεί προτεραιότητα διότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα χαμηλή είσπραξη φόρων σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Για πολλά χρόνια η φοροδιαφυγή ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Τι έχει επιτευχθεί; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν "πάρα πολύ άτολμη». Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα

Ποιος είναι ο στόχος; Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια δέσμηφορολογικών μεταρρυθμίσεων το τρέχον έτος. Θα εξαλείψει τις διάφορες φορολογικές απαλλαγές κα θα απλουστεύσει το φόρο επί των πωλήσεων (ΦΠΑ), τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το μνημόνιο αναφέρει ότι το σύνολο των εσόδων της δημόσιας διοίκησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Τα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνουν: συγκεντρωτική συλλογή των μεγάλων φορολογικών οφειλών. Κλείσιμο 200 αναποτελεσματικών τοπικών εφοριών. Πρόσληψη 1.000 νέων ελεγκτών.

Τράπεζες

Λαμβάνονται μέτρα για να καλυφθούν οι  ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνονται με επισφαλή χρέη. Πολλές από αυτές δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις - και έτσι καθυστερεί οποιαδήποτε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τι έχει επιτευχθεί; Το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται από την σανίδα σωτηρίας της ΕΕ και του ΔΝΤ. - Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Ποιος είναι ο στόχος; Το μνημόνιο αναφέρει ότι το κόστος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών θα είναι περίπου 50 δισ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο διάσωσης. Η Τράπεζα της Ελλάδας, θα κάνει έναν έλεγχο της κάθε τράπεζας, για να διαπιστώσει ποιες από αυτές είναι βιώσιμες. Θα υπάρξουν κάποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις και όσες δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν επαρκή κεφάλαια θα πρέπει να τεθούν υπό εκκαθάριση.

Δημόσιες δαπάνες

Το επίπεδο των ελληνικών δαπανών για κοινωνικές παροχές είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, λέει το μνημόνιο. Το σχέδιο είναι να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης κατά 480 εκατ. ευρώ μόνο το 2012.

Τι έχει επιτευχθεί; Οι προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα έχουν παγώσει,  με στόχο να μειωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με μειώσεις ακόμη και στην πρόσληψη δασκάλων. Οικογένειες με ετήσια εισοδήματα πάνω από  45.000 ευρώ,  δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα.

Ποιος είναι ο στόχος; Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί ένα σημαντικό κόστος στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Γίνεται τώρα μια κίνηση για προώθηση φθηνότερων φαρμάκων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον τομέα της υγείας. Τα περιθώρια κέρδους για τα φαρμακεία θα πρέπει να μειωθούν κάτω από το 15%, εν μέρει με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων.

Συντάξεις

Αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των συνολικών κυβερνητικών δαπανών.

Τι έχει επιτευχθεί;  Υπήρξαν αρκετές περικοπές συντάξεων τη διετία 2010-12, με τα υψηλότερα εισοδήματα να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Το 2010 μία εκτεταμένη μεταρρύθμιση απλοποίησε το σύστημα συντάξεων, αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσε τις παροχές. Όσοι δικαιούνται μηνιαία σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Έχουν γίνει προσπάθειες για την καταπολέμηση της απάτης σε συντάξεις αναπηρίας και άλλες.

Ποιος είναι ο στόχος;Το Μνημόνιο στοχεύει σε περαιτέρω περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ αυτό το έτος στο κόστος των συντάξεων. Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 58 – αρκετά νωρίς σε σύγκριση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, αν και στην πράξη πολλοί Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τα 60 τους.

Το όριο της επίσημης συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά στα 65, με στόχο να μειωθεί το κόστος των συντάξεων.


ΠΗΓΕΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ & ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ