Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αντισφαίριση με αμαξίδιο & επιτραπέζια αντισφαίριση

Αυτή τη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα θερινά παραολυμπιακά αθλήματα:

amea507

Αντισφαίριση με αμαξίδιο
Η Αντισφαίριση με αμαξίδιο είναι ένα δυναμικό άθλημα και έχει ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η Αντισφαίριση με αμαξίδιο διεξάγεται μεταξύ δύο (απλό) ή τεσσάρων αθλητών ή αθλητριών (διπλό), που παρουσιάζουν μόνιμη κινητική αναπηρία, με απώλεια λειτουργικότητας σε ένα ή και τα δυο κάτω άκρα. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν, αλλά κατατάσσονται σε ξεχωριστό όμιλο (quad), αθλητές με τετραπληγία, οι οποίοι έχουν απώλεια κινητικότητας ή ακρωτηριασμό σε τουλάχιστον 3 από τα 4 άκρα. Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί η μπάλα από τη ρακέτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ, να πέσει στο γήπεδο του αντιπάλου και να κερδιθεί ο πόντος. Ο νικητής ανακηρύσσεται στα δύο νικηφόρα «set» των έξι «games» το καθένα.

Ο Αγώνας
• Η μπάλα αναπηδά τρεις φορές στο γήπεδο του αντιπάλου.

• Η μπάλα ακουμπά το σώμα ή το αμαξίδιο του αντιπάλου.

• Ο αντίπαλος δε διατηρεί μέρος της λεκάνης του σε επαφή με το κάθισμα του αμαξιδίου όταν χτυπάει την μπάλα.

• Ο αντίπαλος χτυπάει τη μπάλα και αυτή αναπηδά εκτός των γραμμών, που ορίζουν τον αγωνιστικό χώρο.

• Ο αντίπαλος δεν καταφέρνει να περάσει τη μπάλα πάνω από το δίχτυ.

• Ο αντίπαλος ακουμπά το δίχτυ με το σώμα του, το αμαξίδιο ή τη ρακέτα.

Σε ένα αγώνα Αντισφαίρισης με αμαξίδιο νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής, η αθλήτρια ή το ζευγάρι, που θα κατακτήσει δύο νικηφόρα «set». Το κάθε «set» αποτελείται από έξι «game».

Κάθε «game» αποτελείται από τέσσερις πόντους. Ο πρώτος πόντος ονομάζεται 15, ο δεύτερος 30 και ο τρίτος 40. Με τον τέταρτο απλά ολοκληρώνεται το «game» υπέρ του αθλητή ή ζευγαριού, που τον κατακτά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει τουλάχιστον δύο πόντους διαφορά από τον αντίπαλο. Όταν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο 40-40 (deuce), ο αθλητής ή το ζευγάρι πρέπει να κερδίσει τον επόμενο πόντο για να αποκτήσει πλεονέκτημα (advantage) και τον μεθεπόμενο γι να κερδίσει το «game». Στην αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα γίνεται πάλι ισόπαλο και συνεχίζεται το παιχνίδι μέχρι ο αθλητής να αποκτήσει πλεονέκτημα δύο πόντων.

Πηγή: http://www.paralympic.gr

Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Η ταχύτητα και οι γρήγορες αντιδράσεις αποτελούν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των αθλητών και αθλητριών της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Κάθε αγώνας αποτελείται από πέντε σετ. Νικητής του κάθε σετ είναι ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη 11 βαθμούς.

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές με το αντίστοιχο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν γίνει ορισμένες μόνο τροποποιήσεις για τους αθλητές που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση νωτιαίου μυελού και αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλους κινητικούς περιορισμούς. Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή όρθιοι και κατατάσσονται σε 10 κατηγορίες βάση των κινητικών περιορισμών που παρουσιάζουν.

Πηγή: http://www.paralympic.gr

Για περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω αθλήματα και όχι μόνο μπορείτε να βρείτε στο http://www.paralympic.gr

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .
Site:
http://www.dionfakitsas.gr