Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φραγκίσκος Σούρπης - Αιώνια πιστός

sourpisΒαμμένος βάζελος, που  πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του ζωή με το τριφύλλι στο στήθος (1962-1973), ο ευφυής Φραγκίσκος Σούρπης γεννήθηκε τις 4 Μαρτίου 1943 στην Κηφισιά

Σούρπης, ο πράσινος στυλοβάτης
 * 1958: στον Παναθηναϊκό τον έστειλε ο Νίκος Σίμος, προπονητής του στην ομάδα βόλεϊ της Κηφισιάς, όπου αγωνιζόταν σε νεαρή ηλικία ο Σούρπης.
Ξεκίνησε ως επιθετικό χαφ, αλλά λόγω της αλτικότητας γρήγορα τοποθετήθηκε στην άμυνα όπου και μεγαλούργησε. Προπονητής στο τριφύλλι ήταν τότε ο Γκλίσοβιτς, που πέρασε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που παραλίγο να καταστρέψει και να ρίξει το σύλλογο στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Ήθελε να βάλει τον Σούρπη σε νεαρή ηλικία κατευθείαν στην πρώτη ομάδα, αλλά τον προειδοποίησε και τον έσωσε ο Σίμος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με άλλους παίχτες που έπεσαν από νωρίς στα βαθιά και «καταστράφηκαν», όπως πχ ο Κοζαδίνος
* 1959: Ντεμπούτο έκανε σε παιχνίδι κυπέλλου εναντίον της Καλαμάτας, ενώ στο πρωτάθλημα στο 5-0 εναντίον της Νίκης Βόλου.
* Αγωνίστηκε 11 χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος στη θέση του κεντρικού αμυντικού, συμμετέχοντας σε 309 αγώνες της Α΄ Εθνικής. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (62, 64, 65, 69, 70, 72), αλλά και 2 κύπελλα: το 1967: 1-0 τον Πανιώνιο και το 1969: 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το τρόπαιο μετά από κλήρωση, καθώς δεν είχε θεσπιστεί ακόμα ο κανονισμός των πέναλτι.
* Μόλις στα 20 ήταν βασικός στην άμυνα δίπλα στον Λινοξυλάκη, ενώ αργότερα δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό και απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο με τον Καμάρα κάτι που πιστώνεται στον εξαιρετικό προπονητή Μπόμπεκ, που είχε αυτή την έμπνευση.
* Ο Φραγκίσκος Σούρπης συμμετείχε σε 25 ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ήταν βασικό μέλος της χρυσής γενιάς των δεκαετιών του '60 και του '70 και μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το  1971 στο Γουέμπλεϊ.
* 1971: Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα -και μοναδική ως σήμερα- που συμμετείχε σε τελικό ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Οι "πράσινοι" ξεπερνώντας τα εμπόδια της Ζενές Ες (5-0, 2-1),  της Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0, 1-2), της Έβερτον (1-1, 0-0), και του Ερυθρού Αστέρα (1-4, 3-0), έφτασαν στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αντιμετώπισαν την ομάδα - μοντέλο, τον Άγιαξ των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ.
Ηττήθηκαν με 2-0, αλλά κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ το σπουδαίο κατόρθωμα του Παναθηναϊκού. Ο Σούρπης ήταν βασικός σε όλο τα ματς χωρίς μάλιστα να χάσει ούτε ένα λεπτό, ενώ ήταν και ο προσωπικός φρουρός του Κρόιφ στον τελικό.

pao1971Σούρπης-στιγμές
* 1969: Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής (ορθοπεδικός χειρούργος) και αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο μόλις στα 31 του (1973), επειδή πήρε υποτροφία για την Αγγλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια με τον ανώτατο βαθμό του «κονσάλτερ» διευθυντή, ενώ για 8 χρόνια ήταν αρχίατρος του αγαπημένου Παναθηναϊκού. Μάλιστα λίγο πριν φύγει για την Αγγλία δόθηκε προς τιμήν του ένα αποχαιρετιστήριο ματς, εναντίον της Καλαμάτας, της ομάδας δηλαδή εναντίον της όποιας ξεκίνησε την καριέρα του. Όταν αντικαταστάθηκε στο 35ο λεπτό σείστηκε η Λεωφόρος και όρθιοι όλοι τον χειροκροτούσαν.
* Υπήρξε ένας εξαιρετικός αθλητής στο άλμα επί κοντώ και σε αυτό πιστεύει ότι οφείλεται και η μεγάλη αλτικότητα που τον διέκρινε ως ποδοσφαιριστή. Επίσης ήταν εξαιρετικός και στο άλμα σε ύψος, καθώς πηδούσε πάνω από το 1,95 ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν στα 2,05μ.!!  Εκτός από τον κλασσικό αθλητισμό ο Σούρπης διέπρεψε ως πασαδώρος στην ομάδα βόλεϊ της Κηφισιάς, έχοντας μάλιστα συμμετοχές και στην Εθνική ομάδα!!
* Επειδή εκείνη την εποχή απαγορευόταν σε μαθητή να ανήκει σε κάποιο αθλητικό σωματείο, ο νεαρός τότε άσσος του Παναθηναϊκού ζητούσε από τις εφημερίδες να τον παρουσιάζουν στις φυλλάδες με το όνομα Σούρμπης. 
* Σούρπης, Καψής και  Πανάκης είναι οι τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τους την καριέρα μόνο στον Παναθηναϊκό.
* Ο Φραγκίσκος Σούρπης έχει αγωνιστεί σε 6 αγώνες με την Εθνική Ελλάδος.
* Μια χρονιά βρέθηκε στο μουσείου της Βαρκελώνης. Ο ξεναγός του έδειξε το τρόπαιο του 1971 και καμάρωνε, αλλά όταν ο Σούρπης του είπε: «...την ίδια χρονιά εγώ έπαιξα στον τελικό και φύλαγα τον Κρόιφ», έγινε χαμός. Μαζεύτηκε λαοθάλασσα, τρελαμένοι όλοι, ποιος θα τον πρωτοεξυπηρετήσει.
* Θαυμαστής του Γιώργου Σιδέρη  και ο προσωπικός του αντίπαλος στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Σούρπης, σχολίασε κάποτε σχετικά: «Ο Σιδέρης ήταν παίκτης άλλου επιπέδου, ευρωπαϊκής κλάσης και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν βλέπω άλλον τέτοιον στην Ευρώπη σήμερα. Ήταν τανκ! Ταχύτατος και χρειαζόταν μισή ευκαιρία για να βάλει γκολ…».
Αλλά και ο Σιδέρης είχε μιλήσει στο παρελθόν με τα καλύτερα λόγια για τον αμυντικό του Παναθηναϊκού, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που είχε αντιμετωπίσει.
** Δηλώνει υποστηρικτής της ιστορικής Αγγλικής Ντέρμπι Κάουντι, καθώς ήταν ο γιατρός της τη χρονιά που πήρε το τελευταίος της τίτλο (1974).  Το ποδόσφαιρο πήρε περισσότερα και ο ίδιος κέρδισε λιγότερα από αυτό.
Όταν αποσύρθηκε η Ελλάδα έγινε φτωχότερη, καθώς έχασε έναν σπουδαίο αμυντικό και αθλητή με σπουδαία φυσικά προσόντα, όπως η ταχύτητά του, η εκρηκτικότητά του και κυρίως αξιοθαύμαστη αλτικότητά του.
Καταπληκτικός άνθρωπος και ποδοσφαιριστής ο Φραγκίσκος Σούρπης.