Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στίβος

Ο Στίβος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Παραολυμπιακά αθλήματα. Συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση στο νωτιαίο μυελό, ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία, τυφλοί ή με μειωμένη όραση αθλητές Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο.

amea stibos

Παρακάτω θα δούμε τους αγώνες ξεχωριστά με τους κανονισμούς που διέπουν τους  αγώνες δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχύουν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία.

Οι δρόμοι ταχύτητας περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 100 μέτρων.
Τον αγώνα 200 μέτρων.
Τον αγώνα 400 μέτρων.

Οι δρόμοι ημιαντοχής περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 800 μέτρων.
Τον αγώνα 1.500 μέτρων.

Οι δρόμοι αντοχής περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 5.000 μέτρων.
Τον αγώνα 10.000 μέτρων.

Οι σκυταλοδρομίες περιλαμβάνουν:
Τον αγώνα 4 x 100 μέτρων και τον
Τον αγώνα 4 x 400 μέτρων.

Κανονισμοί
Στις κατηγορίες 32-34 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 51-54 (αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού), οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται με ειδικό αγωνιστικό αμαξίδιο Επιπρόσθετα, στους αγώνες 800 μέτρων και άνω ο αφέτης μπορεί, εάν γίνει σύγκρουση, να διακόψει τον αγώνα και να δώσει ξανά εκκίνηση εάν δεν έχουν διανύσει οι αθλητές περισσότερα από 200 μέτρα. Στους αγώνες δρόμου από 800 μέτρα και άνω, στη σκυταλοδρομία των 4 x 400 μέτρων και στο μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να φορούν κράνος. Τέλος, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο δρομέας που ακολουθεί φέρει την ευθύνη της προσπέρασης. Ο  δρομέας που προπορεύεται δεν πρέπει να παρεμποδίσει ή να κόψει το δρόμο στο συναθλητή του, από τη στιγμή που εμφανίζονται οι μπροστινοί τροχοί του δρομέα που ακολουθεί.

Στις κατηγορίες 11 και 12 (τυφλοί αθλητές και αθλητές με μειωμένη όρασης), οι δρομείς επιτρέπεται να έχουν βοηθούς - συνοδούς στον αγωνιστικό χώρο. Οι συνοδοί φορούν ένα γιλέκο σε έντονο χρώμα για να ξεχωρίζουν από τους τυφλούς δρομείς. Στους δρόμους 100 έως 400 μέτρα οι αθλητές της κατηγορίας 11 και 12 που τρέχουν με συνοδό, έχουν δύο διαδρομές, μία για τον τυφλό αθλητή και μία για το συνοδό του. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να προηγείται του αθλητή ή της αθλήτριας. Εάν ο συνοδός τερματίσει μπροστά από τον τυφλό δρομέα, ο αθλητής ακυρώνεται. Τέλος, οι δρομείς της κατηγορίας 11 πρέπει να φέρουν κάλυμμα στα μάτια τους σε όλους τους αγώνες δρόμων μέχρι και τα 1.500 μέτρα.

Στις κατηγορίες 35 - 38 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 42 - 46 (αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία), η θέση των τεσσάρων σημείων στήριξης στην εκκίνηση δεν είναι υποχρεωτική για τους δρομείς.

Αγώνες Αλμάτων
Στις κατηγορίες 42-44 (αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία), οι αθλητές με αναπηρία στα κάτω άκρα επιτρέπεται να εκτελέσουν άλμα σε ύψος κάνοντας αναπηδήσεις για τη φόρα ή εκτελώντας το άλμα από ένα σταθερό σημείο χωρίς φόρα.

Στις κατηγορίες 11-13 (αθλητές με ολική ή μερική απώλεια όρασης), ο προσανατολισμός των αθλητών στο τρέξιμο και στο πάτημα στη βαλβίδα γίνεται προφορικά από το βοηθό. Για το λόγο αυτόν, οι θεατές πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία.

Αγώνες Ρίψεων

Περιγραφή
Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί αγώνες ρίψεων: η σφαιροβολία, η δισκοβολία, ο ακοντισμός και η ρίψη κορύνας. Το βάρος των οργάνων (σφαίρα, δίσκος, ακόντιο και κορύνα) ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία και το φύλο των αθλητών ή αθλητριών που αγωνίζονται.

1. Σφαιροβολία..
2. Δισκοβολία.
3. Ακοντισμός.
4. Ρίψη Κορύνας. Ένα ακόμα αγώνισμα ρίψεων είναι η ρίψη κορύνας για τις κατηγορίες 32 και 51. Διεξάγεται σε βαλβίδα δισκοβολίας.

Κανονισμοί
Στις κατηγορίες 32 - 34 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 51 - 58 (αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού), οι αθλητές αγωνίζονται καθισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη καρέκλα.

Στις κατηγορίες 32 - 34 και 51 - 56 οι ρίπτες π Οι κανονισμοί που διέπουν τους  αγώνες δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχύουν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία. ρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα μέρος της λεκάνης τους στο κάθισμα, μέχρι να απελευθερωθεί το όργανο ρίψης.

Στις κατηγορίες 32 - 34  και  57 - 58, ξεκινούν τη ρίψη καθιστοί και, εάν ανυψώσουν τη λεκάνη τους, πρέπει το πόδι τους να μη χάσει την επαφή με το έδαφος της βαλβίδας. Στον αγώνα ρίψης κορύνας (club throw) συμμετέχουν μόνο αθλητές των κατηγοριών 32 και 51.

Στις κατηγορίες 11 - 12 (αθλητές με ολική η μερική απώλεια όρασης), επιτρέπεται η προφορική καθοδήγηση από βοηθό οι αθλητές θα πρέπει να φορούν κάλυμμα στα μάτια τους καθόλη τη διάρκεια του αγώνα ρίψεων.

Αθλητές με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας αγωνίζονται στις ρίψεις, στην κατηγορία 40.

Σύνθετοι αγώνες - Πένταθλο
Το πένταθλο είναι ο μοναδικός σύνθετος αγώνας του Στίβου στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει πέντε ατομικούς αγώνες Στίβου, στους οποίους διαγωνίζονται οι αθλητές ή οι αθλήτριες. Οι αγώνες του πεντάθλου ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία και το φύλο των αθλητών και αθλητριών που συμμετέχουν σε έναν αγώνα.

Για παράδειγμα το πένταθλο για αθλητές και αθλήτριες της κατηγορία 51 περιλαμβάνει αγώνες 100 μέτρων και 400 μέτρων και 800 μέτρων δρόμου, κορύνας και δισκοβολίας. Ενώ για αθλήτριες της κατηγορίας 35 και 36 περιλαμβάνει αγώνες σφαιροβολίας, ακοντισμού, δισκοβολίας, 200 μέτρων και 800 μέτρων δρόμου.

Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής ή η αθλήτρια, που θα συγκεντρώσει συνολικά τους περισσότερους βαθμούς  ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει στους επιμέρους αγώνες. 

Πηγή: http://www.paralympic.gr

Για περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω αθλήματα και όχι μόνο μπορείτε να βρείτε στο http://www.paralympic.gr

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Site: http://www.dionfakitsas.gr