Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

ev media-logo

Ερώτηση Κώστα Κοντογεώργου στη Βουλή. Ζητά να μην κλείσουν τα Ειρηνοδικεία

Όπως έγραψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” (αρ.φυλ.512/5-9-12) με υπουργική απόφαση που συντάσσεται, πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να κλείσει 90 Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και τα δύο Ειρηνοδικεία της Δυτικής Ευρυτανίας. Το ένα στο Κερασοχώρι που λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτήριο και πρόσφατα ανακαινισμένο και το άλλο στην Γρανίτσα που λειτουργεί σε ενοικιασμένο κτήριο.

KONTOGEORGOS 494

Όσον αφορά το Ειρηνοδικείο στη Γρανίτσα, αυτό δεν έχει καμία τύχη. Πρόκειται σύντομα να κλείσει. Αφενός μεν γιατί στεγάζεται σε χώρο ιδιώτη με ενοίκιο, αφετέρου γιατί το πινάκιο είναι μηδαμινό σχεδόν εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά το Ειρηνοδικείο στο Κερασοχώρι, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο φαίνεται να επανεξετάζει την απόφασή του και τελικά να μην κλείσει. Τίποτα δεν είναι σίγουρο βέβαια αν πρώτα δεν εκδοθεί το υπουργικό διάταγμα.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ωστόσο και μετά τις παρεμβάσεις του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, αλλά παράλληλα εξετάζοντας και μια σειρά άλλων δεδομένων, όπως του γεγονότος ότι στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, το οποίο μάλιστα πρόσφατα ανακαινίσθηκε με προϋπολογισμό περίπου 120.000 ευρώ, όπως επίσης το ότι εξυπηρετεί την περιοχή, διαφορετικά οι πολίτες θα αναγκάζονται να μετακινούνται στο Καρπενήσι, δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τελικά να παραμείνει ανοιχτό.

Το μόνο ίσως αποτρεπτικό στοιχείο θα είναι το γεγονός ότι το Ειρηνοδικείο λειτουργεί μόνο δύο ημέρες... τον χρόνο. Οι υποθέσεις που εξετάζει είναι λίγες και αυτές συγκεντρώνονται για να εξεταστούν σε μια ημέρα, κυρίως τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Εξάλλου και ο Δικηγορικός Σύλλογος τάσσεται κατά του κλεισίματος του Ειρηνοδικείων στη Δυτική Ευρυτανία.

“Ειδικότερα δε το Ειρηνοδικείο στο Κερασοχώρι πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε ανοιχτό αφού εξυπηρετεί τον κόσμο”, αναφέρει στα “Ευρυτανικά Νέα” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας κ. Βασίλης Γκαρίλας.

Παρέμβαση Κοντογεώργου

Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας ανακοινώθηκε ότι, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τη λειτουργία των Ειρηνοδικείων στην Ευρυτανία.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Κώστα Καραγκούνη και του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργο αναμένονται εξελίξεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΕΡΓΟΥ

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση ανενεργών και υπολειτουργούντων ειρηνοδικείων.

Κύριε Υπουργέ,

Ο νομός Ευρυτανίας είναι περιοχή με μεγάλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και πολύ δύσκολες συνθήκες προσβασιμότητας.

Διοικητικά απαρτίζεται από δύο δήμους (Ν.3852/2010) δηλαδή:

1. Τον δήμο Καρπενησίου, στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι τέως Δήμοι Καρπενησίου, Δομνίστας, Κτημενίων, Ποταμιάς, Προυσού και Φουρνάς με έδρα το Καρπενήσι.

2. Τον Δήμο Αγράφων, στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι τέως Δήμοι Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας με έδρα το Κερασοχώρι.

Σε όλο τον νομό λειτουργούν σήμερα (3) τρία Ειρηνοδικεία:

1. Το Ειρηνοδικείο Αγραίων, με έδρα το Κερασοχώρι.

2. Το Ειρηνοδικείο Απεραντίων με έδρα την Γρανίτσα.

3. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι.

Πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την συγχώνευση των ανενεργών και υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων ενόψει μάλιστα του νέου δικαστικού έτους (16-9-2012).

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε το Ειρηνοδικείο Αγραίων με έδρα το Κερασοχώρι και αρμοδιότητα το σημερινό Δήμο Αγράφων, διότι :α) Υπάρχει κατάλληλη υποδομή (δικαστικό κατάστημα) το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

β) Εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Αγράφων, οι οποίοι μπορούν να μεταβούν στο δικαστήριο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους αυθημερόν.

γ) Υπάρχει στελεχωμένο Συμβολαιογραφείο και λειτουργεί Υποθηκοφυλακείο.

δ) Έχει αστυνομικό τμήμα που στεγάζεται σε κρατικό κτίριο.

ε) Το Ειρηνοδικείο Αγραίων είναι από τα παλαιότερα της χώρας, ιδρύθηκε στις 9 Μαΐου 1842.

Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα απονομής δικαιοσύνης στο νομό Ευρυτανίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε για τη μετάβαση στο Καρπενήσι, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, απαιτούνται τουλάχιστον δύο ίσως και τρείς μέρες για την απονομή δικαιοσύνης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προθέσεις σας για το μέλλον Ειρηνοδικείου Αγραίων;

2. Έχετε ζητήσει τις απόψεις των τοπικών Δήμων και του Δικηγορικού Συλλόγου επί του θέματος;

3. Τελικά η απονομή δικαιοσύνης για κάθε πολίτη είναι προνόμιο ή και ίσο δικαίωμα;