Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo


Ναρκωτικά: Ο εφιάλτης χτυπά την πόρτα μας. Του Διονύση Παρούτσα

narkotika efiboi

Καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών χτυπάει πια την πόρτα του καθενός από μας, ακόμα και στο Καρπενήσι, -αυτό είναι εξ άλλου ένα από τα τιμήματα της οικονομικής κρίσης- σήμερα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λίστα «πρώτων βοηθειών» προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού ζητήματος. Τα κείμενα προέρχονται από  προσωπική ιστοσελίδα, η οποία, όντας αναρτημένη στο διαδίκτυο εδώ και μια πενταετία περίπου, έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από αγωνιούντες γονείς και ανθρώπους της εκπαίδευσης.

Σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια, είναι όμως ένας βασικός μπούσουλας για το τι μπορεί ο καθένας μας να κάνει για να προλάβει μια καταστροφή σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας.

Είναι γεγονός ότι αν κάποιοι έφηβοι ή προέφηβοι χρησιμοποιούν όντως ναρκωτικές ουσίες, το πιθανότερο είναι να το αρνηθούν στους γονείς τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ως τη στιγμή που οι γονείς θα υποπτευθούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να κάνουν χρήση, αυτή θα έχει γίνει ήδη μια εδραιωμένη συνήθεια!

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς σχετικά με το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Γιατί οι έφηβοι παίρνουν ναρκωτικά;
Οι έφηβοι παίρνουν ναρκωτικά για τους ίδιους λόγους που το κάνουν και οι ενήλικες: Για να διασκεδάσουν, να ενσωματωθούν σε κάποια ομάδα, να ηρεμήσουν, να τα βγάλουν πέρα με το άγχος, τον πόνο ή την ανία.

Εκτός, όμως, από αυτά, οι νεαροί θέλουν, επίσης, να ζήσουν καινούριες εμπειρίες και να πάρουν και κάποια ρίσκα. Όλα αυτά είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξής τους, της μετάβασής τους από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τις εποχές που εσείς οι ίδιοι κάνατε κάποια πράγματα που δεν άρεσαν στους δικούς σας γονείς, τότε που ακούγατε για παράδειγμα δυνατή μουσική ή ξενυχτάγατε. Και σήμερα τα παιδιά δεν είναι και τόσο διαφορετικά.

Θυμηθείτε ότι οι νεαροί τα καταφέρνουν πολύ καλά στο να διακρίνουν την υποκρισία και να απορρίπτουν τις συμβουλές σας, όταν δεν είναι ειλικρινείς. Η εντολή "κάνε ό,τι σου λέω κι όχι ό,τι κάνω", απλά δεν εισακούεται.

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;
Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πολλά από τα συχνά θεωρούμενα συμπτώματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών (όπως είναι τα κόκκινα μάτια, τα δερματικά προβλήματα, η κατατονία ή τα ξαφνικά ξεσπάσματα ενεργητικότητας) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι συμπτώματα γρίπης ή ορμονικών αλλαγών, κάτι πολύ συνηθισμένο στην εφηβεία. Οι ξαφνικές αλλαγές στην συμπεριφορά και το θυμικό είναι επίσης συνηθισμένο πράγμα κατά την εφηβική ηλικία. Τέτοιες αλλαγές είναι: Μια ξαφνική ανάγκη για απομόνωση, ξεσπάσματα θυμού, επαναστατικότητα ή χαχανητά, περίοδοι ονειροπόλησης. Όλα αυτά είναι μέρος της φυσιολογικής νεανικής συμπεριφοράς και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση ναρκωτικών.

Ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να είστε σίγουροι είναι ότι τα ναρκωτικά κοστίζουν ακριβά και οι νεαροί που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν χρειάζονται χρήματα για την αγορά τους.  Αν το παιδί σας χρειάζεται ξαφνικά μεγάλα χρηματικά ποσά για απροσδιόριστους σκοπούς, τότε μάλλον έχετε λόγους να επαγρυπνείτε.

Το κάπνισμα χασίς οδηγεί σε άλλα ναρκωτικά;
Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά που μπορούν να βρουν ευκολότερα: οινόπνευμα, χάπια, εισπνοή κόλλας. Περίπου ένας στους τρεις θα δοκιμάσει κι άλλα ναρκωτικά, όπως το χασίς. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη βάσει της οποίας να μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν χασίς θα περάσουν στη χρήση κάποιας άλλης παράνομης ουσίας.

Πού βρίσκουν τα ναρκωτικά οι έφηβοι;
Αν θελήσει κάποιος να δοκιμάσει κάποιο παράνομο ναρκωτικό, συνήθως το βρίσκει από μεγαλύτερους φίλους ή από συμμαθητές. Θυμηθείτε, όμως, ότι κάθε νεαρός ή νεαρή πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να αποκτήσει τα ναρκωτικά και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να τα αγοράσει.

Φταίω εγώ που το παιδί μου άρχισε τα ναρκωτικά;
Κανένας παράγοντας δεν ωθεί κάποιον σε χρήση ή κατάχρηση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια δεν είναι κανένας υπεύθυνος για το πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος με τα ναρκωτικά.

Ως γονιός, είναι φυσικό να θέλετε να διδάξετε το παιδί σας τη σωστή συμπεριφορά.

Δυστυχώς, όμως, δεν μαθαίνουν μό-νο τις καλές, αλλά και τις κακές σας συνήθειες. Αν, για παράδειγμα, καπνίζετε, είναι πολύ πιθανόν το παιδί σας να καπνίσει κι αυτό -τρεις φορές, μάλιστα, πιθανότερο απ' ό,τι το παιδί ενός μη-καπνιστή. Αν πίνετε συχνά οινοπνευματώδη, είναι εξίσου πιθανόν το παιδί σας να μιμηθεί και αυτή τη συμπεριφορά. Αν χρησιμοποιείτε ηρεμιστικά για να απαλύνετε το στρες ή το άγχος και την αϋπνία, το παιδί σας μπορεί να πιστέψει ότι τα χάπια λύνουν κάποια προβλήματα.

Ακόμα κι αν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα ναρκωτικών στην οικογένεια, δεν αποδεικνύεται και πολύ χρήσιμο το να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του. Δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε το παρελθόν, όσο και να το θέλουμε. Το πιο σπουδαίο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να παραδεχθεί το πρόβλημα και να αντιδράσει αμέσως, ζητώντας εξειδικευμένη βοήθεια για να μπορέσει να το χειριστεί.

Είναι αλήθεια ότι οι έμποροι ναρκωτικών τα βάζουν μέσα στο ποτό ή το τσιγάρο;
Αυτού του είδους τα πράγματα είναι πολύ σπάνια. Οι παράνομες ουσίες συνήθως είναι ακριβές και οι έμποροι δεν τις χαραμίζουν. Τις πουλάνε για να κερδίζουν και πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που τις αγοράζουν.

Επίσης, δεν έχει και πολύ νόημα να βάλεις κάτι μέσα σ' ένα ποτό, απλά και μόνο για να "τυλίξεις" κάποιον. Μία μόνο δόση από οποιοδήποτε ναρκωτικό δεν σου δημιουργεί εθισμό. Χρειάζεται να γίνει χρήση πολλές φορές μέχρι να εξαρτηθεί κάποιος από αυτό.

Οι πραγματικοί φίλοι συνήθως δεν κάνουν πράγματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τον άλλο και συνήθως σέβονται ο ένας το δικαίωμα επιλογής του άλλου. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Τι ρόλο παίζει η παρέα στο ξεκίνημα της χρήσης των ναρκωτικών;
Η πίεση του κοινωνικού περίγυρου δεν είναι απλό ζήτημα. Μπορεί να είναι ένας σπουδαίος παράγοντας επηρεασμού της συμπεριφοράς τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ή των εφήβων.

Όσον αφορά τους εφήβους, η πίεση της παρέας είναι τόσο σημαντική στην διαμόρφωση της στάσης τους και της συμπεριφοράς τους απέναντι στα ναρκωτικά, όσο είναι και στη διαμόρφωση του ύφους, των ενδυματολογικών προτιμήσεων, του τρόπου ομιλίας ή των κωδίκων συμπεριφοράς στο σχολείο.

Πρώτα πρέπει να αναρωτηθείτε αν πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να πειστεί από την παρέα του να δοκιμάσει κάποιο ναρκωτικό, ενάντια στη θέλησή του. Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να παρασυρθεί εύκολα, τότε θα πρέπει να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στο πώς να επιβάλλει την άποψή του, πώς να λέει "όχι" σ' αυτά που δεν θέλει και πώς να λέει "ναι" σε εκείνα που θέλει να κάνει.

Τι να κάνω για να κρατήσω το παιδί μου μακριά από τα ναρκωτικά;
Μιλήστε στα παιδιά σας και ακούστε τα. Όσο πιο πολλά ξέρετε για τη ζωή των παιδιών σας, τόσο ευκολότερο θα είναι για σας να εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα προτού εξελιχθεί σε μείζον.Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι τα αγαπάτε και ότι θα προσπαθείτε πάντα να είστε δίπλα τους, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε με την συμπεριφορά τους. Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για την αγάπη.

Με τις φωνές δεν βγάζετε τίποτα. Οριοθετώντας, όμως, την ανάγκη σας να γνωρίζετε πού βρίσκεται και τι κάνει το παιδί σας, ή για την ισχύ κάποιων συγκεκριμένων κανόνων στο σπίτι, θα μπορέσετε να υπενθυμίσετε στο γιό ή την κόρη σας ότι είστε κι εσείς μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας και τους γονείς τους. Οι γονείς μπορούν να αλληλοβοηθηθούν, μιλώντας για τις ανησυχίες τους και συμφωνώντας να χειρίζονται κάποιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο.

Πολύ περισσότερα μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://paroutsas.jmc.gr