Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Κέβιν Κίγκαν - Ο Μεσσίας του Νιουκάστλ

kevin keegan
Με αφορμή τα χθεσινά 61α γενέθλια του Κίγκαν, οι ‘‘Αθλητικοί Φάκελοι’’ είναι αφιερωμένοι στο μυθικό αυτό ποδοσφαιριστή.
Ένας από τους πιο τεχνίτες παίχτες του αγγλικού ποδοσφαίρου, που σαν παίχτης κατέκτησε πολλούς τίτλους & τον λατρεύει από όλους στο Νιουκάστλ. Ο Ζόζεφ Κέβιν Κίγκαν γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1951 στο Armthorpe του Ντόνκαστερ, διακρίθηκε ως ένας εξαίσιος επιθετικός και σήμερα απολαμβάνει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.

 Ο θρυλικός Κίγκαν
* 1968: Άρχισε την καριέρα του στα 17 του στην ομάδα της Σκάνθορπ, όπου έμεινε τρια χρόνια προτού υπογράψει στη Λίβερπουλ.
Εκεί γνώρισε μέρες δόξας, καθώς αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στο νησί κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (73, 76, 77), 2 κύπελλα Ουέφα (1973: 3-2 εντός (πέτυχε ένα γκολ) και 0-2 εκτός επί της ιστορικής γερμανικής Γκλάντμπαχ και 1976: 3-2 εντός και 1-1 εκτός τη βελγική Μπριζ, σκοράροντας και στις δυο αναμετρήσεις), 1 κύπελλο Αγγλίας FA (1974: 3-0 απέναντι στην Νιουκάστλ σκοράροντας δυο φορές, 1 κύπελλο Τσάριτι Σιλντ (1975) και 1 κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1977: 3-1 την Γκλάντμπαχ).
* 1977: Το τελευταίο εγχώριο ματς το έδωσε με αντίπαλο τη θρυλική Μάντσεστερ Γ. για το κύπελλο Αγγλίας, όμως ηττήθηκε (1-2), χάνοντας έτσι την ευκαιρία ενός τρεμπλ.
* Έξι χρόνια έμεινε στο λιμάνι και σκόραρε ακριβώς 100 γκολ με 323 εμφανίσεις.
Ήταν μια περίοδος γεμάτη τίτλους και δόξα και όταν έφυγε, οι φίλοι της Λίβερπουλ δάκρυσαν, αφού έχαναν το μεγάλο ηγέτη τους.
Ο Κίγκαν έχει για πάντα στην καρδιά του τους ''κόκκινους'', τονίζοντας πόσο πολύ συγκινείται να σκοράρει μπροστά στο ‘‘Kop’’ (οι πιο γνωστοί φίλαθλοι) και πως δακρύζει στο άκουσμα του «You ll never walk alone» (περιβόητος ύμνος της ομάδας)!!
* Με 500.000 λίρες  πήγε στο Αμβούργο, ενώ ο αντικαταστάτης του ήταν ο θρυλικός Κένυ Νταγκλίς. Ήταν ο ακριβοπληρωμένος παίχτης στη Γερμανία & παρόλο που τερμάτισε μόλις στη δέκατη θέση, ο Κίγκαν σκόραρε 12 φορές κερδίζοντας τη χρυσή μπάλα το 1978.
* 1978-79: Με προπονητή τον Μπλάνκο Ζέμπετς το Αμβούργο κέρδισε το πρωτάθλημα με μπροστάρη τον Κίγκαν, ο οποίος κέρδισε τη χρυσή μπάλα (δεύτερη συνεχή χρονιά) και μαζί το παρατσούκλι ‘‘mighty mouse’’ από τα γνωστά καρτούν. Δυστυχώς τα γκολ του δεν ήταν αρκετά για την ομάδα του να κατακτήσει το τρόπαιο, καθώς ηττήθηκε από τη Νότιγχαμ Φ., ενώ στο νήμα έχασε τον τίτλο στη Γερμανία από την κορυφαία Μπάγερν.
* Επέστρεψε στην Αγγλία για την… Σαουθάμπτον (1980-82) τερμάτισε στην έκτη θέση (ρεκόρ για την ομάδα) και ψηφίστηκε κορυφαίος παίχτης στην Αγγλία (37 γκολ σε 68 ματς).
Ακολούθησε η Νιουκάστλ με 100000 λίρες, έμεινε μόλις 2 χρόνια, αλλά έμελλε να γίνει η σημαία της, βοηθώντας την να ανέβει κατηγορία το 1984 μετά από εξάχρονη απουσία.
Η απόσυρση για τον πολύ Κέβιν έγινε σε ένα φιλικό που έδωσαν οι ‘‘καρακάξες’’ εναντίον της Λίβερπουλ, φεύγοντας από το γήπεδο με…ελικόπτερο!!
* Έπαιξε και 2 ματς με την Μπλάκπουλ Αυστραλίας με ένα τέρμα σε 2 εμφανίσεις, ενώ συνολικά πέτυχε 246 γκολ σε 592 ματς και έτσι ολοκληρώθηκε η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

 Ο Κίγκαν «λιοντάρι»
* 1972 (5/11): Ντεμπούταρε εναντίον της Ουαλίας για τα προκριματικά του Mundial (1-0).
* 1974 (11/5): Πέτυχε το πρώτο του γκολ στην τρίτη του εμφάνιση και έγινε αρχηγός 2 χρόνια μετά και παρέμεινε ως και την απόσυρσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.
Οι συνεχείς τραυματισμοί δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά μόνο για 26 λεπτά!!
Κάποτε είχε νοικιάσει ένα αμάξι και πήγε κρυφά στη Γερμανία για να αποθεραπευτεί. Τελικά ο Μπόμπι Ρόμπσον τον απέκλεισε από την αποστολή, γεγονός που το έμαθε από την τηλεόραση. Συνολικά είχε 63 συμμετοχές (31 ως αρχηγός) και 21 τέρματα.

keegan

Κίγκαν - στιγμές

Οκτώ χρόνια αφ’ ότου είχε αποσυρθεί αποφάσισε να αναλάβει την Νιουκάστλ (1992), με την οποία ανέβηκε ως πρωταθλητής στην μεγάλη κατηγορία, ενώ το 1994 έβγαλε την ομάδα στο Κύπελλο Ουέφα μετά από διάστημα 20 ετών!!
* Αν και είχε διψήφια διαφορά από τη δεύτερη Μάνστεστερ, η μεταγραφή του Κόουλ (δική του ανακάλυψη) στους ‘‘μπέμπηδες’’ αποδυνάμωσε τη Νιουκάστλ που έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή το 1995, μετά από 65 χρόνια!!
Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά όταν έχασε το τίτλο με ισοπαλία εναντίον της Τότεναμ την τελευταία αγωνιστική, παρόλο που ήταν πρωτοπόρος ως το Γενάρη με 10 βαθμούς διαφορά!!
* 1996: Παίχτης-σύμβολο της νεότερης Νιουκάστλ είναι ο Άλαν Σίρερ και τον έφερε στην ομάδα από την Μπλάκμπερν ο Κίγκαν με το -παγκόσμιο- ποσό ρεκόρ των 15 εκ λιρών!!
Ανέβασε τις Φούλαμ (1998) και Μάντσεστερ Σ. (2001) στην πρώτη κατηγορία, ενώ χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο ήταν το -ενδιάμεσο- πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας.
* Το Γενάρη του 2008 ανέλαβε την αγαπημένη του Νιουκάστλ χωρίς να καταφέρει να την βγάλει από το αδιέξοδο.  
* 1991: Δέχτηκε επίθεση από τους Μ25 όταν είχε αποκοιμηθεί στο αμάξι του χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ποιον απειλούσαν.
* 1978, 1979: βραβείο καλύτερου παίχτη στην Ευρώπη (χρυσή μπάλα).
* 2002: Αποτελεί μέλος του Hall of Fame.
* 2008: Τον Ιούλιο οι διεθνείς αγγλικές αερογραμμές έδωσαν το όνομά του σε ένα από τα Bombardier Q400 αεροσκάφη της για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.
* Είναι ο όγδοος από τους 100 αγαπημένους του Kop.
Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί τον «Τζόρντι Μεσσία» της Νιουκάστλ και είναι ο ζωντανός θρύλος της.
Όταν αποφάσισε να επιστρέψει ο τύπος έγραψε για την «επιστροφή του βασιλιά» και τον «ερχομό του Μεσσία», δείχνοντας έτσι πόσο πολύ μετράει στο Νιουκάστλ το όνομα Κέβιν Κίγκαν!!

kevin keegan-1