Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συνέντευξη στην Καθημερινή: "Θα είμαι ξανά υποψήφιος"

"Ο πρώτος σε απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα είναι ο δήμος Καρπενησίου", δηλώνει ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος στο πρόγραμμα 17 εκατ. ευρώ που εκπονείται στον δήμο. Δηλώνει Ευρυτάνας, διότι "όλοι έχουν μια πατρίδα", ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για δήμαρχος Καρπενησίου τον Ιούνιο του 2014

mpakogiannis519

Σε ολοσέλιδη συνέντευξή του στη κυριακάτικη εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που δημοσιεύθηκε εκτάκτως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης, μιλά για το έργο, τους στόχους και το μέλλον του δήμου, αλλά και του ίδιου. Ξεκαθαρίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου, δηλώνει Ευρυτάνας, ενώ θεωρεί ότι οι δήμοι πρέπει να αυτονομηθούν οικονομικά με δική τους φορολογία. Τα "Ευρυτανικά Νέα", αναδημοσιεύουν τμήματα της συνέντευξης.

Βρίσκεστε στη μέση της δημαρχιακής σας θητείας. Μέχρι στιγμής ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσετε;
Εμείς εδώ στο Καρπενήσι είμαστε μικρά ψάρια που κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δήμο όρθιο, να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, αλλά πάνω απ' όλα να κάνουμε αυτά που ονειρευόμαστε. Η Ευρυτανία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που αντιμετωπίζει την απομόνωση, την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Μας έχει έρθει και ο «λογαριασμός» για τις ατυχείς πολιτικές του ελληνικού κράτους που έπληξαν τον νομό. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η γενική κρίση θα αντιμετωπίζαμε σημαντικά προβλήματα, καθώς πάσχουμε από υψηλό επίπεδο ανεργίας και αναπτυξιακή υστέρηση.

Η βαθιά ύφεση και οι περικοπές ανατρέπουν συχνά τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι δήμοι. Εσείς πώς την αντιμετωπίζετε;
Το σχέδιό μας για την τετραετία έχει τρεις πυλώνες. Πρώτα, η κοινωνική αλληλεγγύη: έχουμε φτιάξει κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, παρέχουμε γεύματα αγάπης και σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που διαμένουν μόνιμα στα χωριά, κάνουμε δωρεάν διανομή πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων. Επίσης, λειτουργεί δωρεάν δημοτική συγκοινωνία που συνδέει τα χωριά με την πόλη. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ανάπτυξη. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ, που ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να είμαστε ο πρώτος δήμος στο ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων πανελλαδικά. Ετσι, προχωρούμε στην ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και γεωθερμία στα πεζοδρόμια (διοχέτευση νερού κάτω από την πλακόστρωση που λιώνει τον πάγο). Κάνουμε επίσης έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων -σε λίγο κλείνουμε την τελευταία μας χωματερή- και σημαντικά έργα υποδομών όπως αποχετευτικά δίκτυα στα χωριά.

Και ο τρίτος πυλώνας;
Είναι ο τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξωστρέφειας που συμπεριλαμβάνει τόσο την προώθηση της περιοχής στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και επαφές με το εξωτερικό για να προσελκύσουμε ξένους επισκέπτες. Για πρώτη φορά φέραμε Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες στα ελληνικά βουνά, εδώ στο Καρπενήσι, και έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά του τόπου. Η στερεότυπη εικόνα μας διεθνώς είναι η θάλασσα και ο ήλιος. Ετσι όμως δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο.

Να αυτονομηθούν οι δήμοι
Σε σχετική ερώτηση ο δήμαρχος Καρπενησίου απαντά: «Στο εξωτερικό η αυτοδιοίκηση έχει φορολογική αυτονομία. Οι δήμοι πρέπει να αυτονομηθούν οικονομικά με αλλαγή θεσμικού πλαισίου. Μέχρι σήμερα έχουν ένα καθεστώς ετεροδιοίκησης και εξαναγκάζονται να λειτουργούν συνδικαλιστικά για να διαπραγματεύονται τη χρηματοδότησή τους από το κεντρικό κράτος. Ας μην περιμένουμε τι μπορεί να κάνει το κράτος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά τι μπορούν οι δήμοι να κάνουν για τη δική τους σωτηρία και ευημερία» τονίζει ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ομως οι δήμοι είναι μια αμαρτωλή ιστορία, όπως φαίνεται από τα χρέη των ΟΤΑ, με κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς...
Δεν υπάρχει θεσμός στην Ελλάδα που να διεκδικεί το αναμάρτητο. Οι δήμοι όμως έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα. Είναι πιο κοντά στον πολίτη και οι δημοτικές αρχές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου δεν μπορείς να κρυφτείς. Πιστεύω -αν και ακούγεται ως επικίνδυνη γενίκευση- ότι το ανθρώπινο δυναμικό των δημάρχων είναι καλύτερο από αυτό των βουλευτών, διότι έχουν εντονότερη την πίεση της τοπικής κοινωνίας για βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας. Προσωπικά μιλώντας, αποφάσισα από την προεκλογική περίοδο, ότι για να χτίσω δεσμούς εμπιστοσύνης με τους δημότες πρέπει να λέω την αλήθεια, ακόμη και αν ορισμένες φορές γίνομαι δυσάρεστος. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα νέο μοντέλο πολιτικής δράσης. Eμείς εδώ είμαστε μια μικρή κοινωνία όπου θετικά και αρνητικά αναδεικνύονται έμπρακτα και δεν χωράνε επικοινωνιακά τερτίπια.(...)

Είσαστε από τους νεαρότερους Έλληνες δημάρχους. Στο πρόσωπό σας όμως οι άλλοι, βλέπουν έναν πατέρα που σφράγισε τον τόπο. Πώς το διαχειρίζεστε;
Στην προεκλογική μου εκστρατεία έλεγα ότι δεν είμαι γιος του Παύλου, αλλά πατέρας του Παύλου, εννοώντας τον γιο μου. Με ενδιαφέρει το αύριο όχι το χθες. Zήτησα από τους δημότες να με κρίνουν για τα δικά μου προτερήματα ή μειονεκτήματα. Από εκεί και πέρα είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τους δύο γονείς μου και ευγνώμων για όσα μου προσέφεραν.

Αν δεν λεγόσασταν Μπακογιάννης και ήσασταν ένας ελπιδοφόρος νέος ονόματι «Παπαδόπουλος» θα σας ψήφιζαν;
Όταν κατεβήκαμε δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια. Είχαμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Ο συνδυασμός μας είχε πολλούς νέους και πρόσωπα άφθαρτα στα κοινά ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Σε μια κοινωνία που βιώνει την κρίση, θα ψηφίζει ο κόσμος με βάση ποιος ήταν ο πατέρας κάποιου πριν από 20 χρόνια ή με κριτήριο ποιος μπορεί να επιχειρήσει να του λύσει τα προβλήματα στο παρόν; (...)

Η οικογενειοκρατία βάλλεται σήμερα. Δέχεστε σχόλια για τα μέλη της οικογένειάς σας;
Στα καφενεία της Ευρυτανίας, στην καθημερινότητά μου ως δήμαρχος δεν μιλάμε για τη μητέρα μου ή τον παππού μου, αλλά για ουσιαστικά θέματα που ζητούν λύσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για αναδρομές στο παρελθόν, ούτε για ψυχολογικές αναλύσεις. Πάντως, για τον παππού μου πιστεύω ότι είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που έχει δικαιωθεί. Πολλές φορές έκανε δηλώσεις σε ανύποπτο χρόνο, όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, για τα προβλήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα για το θέμα του δανεισμού και των ελλειμμάτων. Θυμάστε κάτι πρωτοχρονιάτικες εμφανίσεις που μαζί με την «καλή χρονιά» έβγαινε και έλεγε ότι είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Ποτέ δεν φοβήθηκε να πει την αλήθεια.(...)

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε φαινόμενα βίας στην ελληνική κοινωνία, είτε πρόκειται για κουκουλοφόρους σε διαδηλώσεις είτε για τραμπουκισμούς εναντίον των μεταναστών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Ο Χατζιδάκις έλεγε πως «όταν το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόσαστε, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε». Η βία είναι βία απ' όπου και αν εκπορεύεται και δεν μπορούμε να την αποδεχόμαστε ως κοινωνία. Δεν υπάρχει κόκκινη, μαύρη ή φαιά. Και δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική που θα κρίνεται το ποιόν του δράστη και όχι το ίδιο το γεγονός.

Βλέπουμε ότι έχουν ξεπηδήσει νέες τρομοκρατικές οργανώσεις με μέλη που είναι νεαρής ηλικίας. Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε αυτά τα νέα παιδιά που μπορεί να είναι συνομήλικά σας;
Όταν ο Κουφοντίνας δολοφόνησε τον πατέρα μου δεν ήταν πενηντάρης.(...)

Πώς σκέφτεστε το πολιτικό σας μέλλον;
Στόχος είναι να ολοκληρώσω τη δουλειά που κάνω εδώ. Εχω αναλάβει μια δημόσια δέσμευση ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος για τη δημαρχία. Δεν θέλγομαι από κοινοβουλευτικές σειρήνες. Aπό κει και πέρα, ειλικρινά, δεν ξέρω το μέλλον τι θα φέρει, στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα. Είμαι μόλις 34 χρονών.

Ευρυτάνας ή Κρητικός;
Ευρυτάνας. Ακόμα και αν στεναχωρήσω κάποιους. Όλοι έχουμε μόνο έναν τόπο.