Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Τζορτζ Μπεστ: 10 χρόνια χωρίς τον καλύτερο. Ο ποδοσφαιρικός μύθος, η πολυτάραχη ζωή και το πρόωρο τέλος

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1946 στο Μπέλφαστ και υπήρξε ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη (προσωπική εκτίμηση), που αγωνιζόταν ως πλάγιος επιθετικός και επιθετικός μέσος. Ο Τζορτζ Μπεστ έγινε γνωστός για την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε σε όλη την ενήλικη ζωή και που τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο στις 25 Νοεμβρίου 2005.
 
BEST

Μπεστ: ο καλύτερος
Όλα τα έκανε γρήγορα. Γρήγορα έγινε αστέρι της μπάλας και γρήγορα την εγκατέλειψε. Γρήγορα ήταν τα αυτοκίνητα που οδηγούσε, γρήγορα τελείωναν οι σχέσεις του με γυναίκες που οι συνομήλικοί του είχαν αφίσες στα δωμάτιά τους. Γρήγορα ξεγλιστρούσε ανάμεσα στους αμυντικούς πριν τελειώσει τη φάση με ένα άψογο πλασέ που για μια ακόμα φορά θα έβαζε φωτιά στο Ολντ Τράφορντ. 
Θα μπορούσε να λέγεται… George Fast. Ήταν όμως ο Τζορτζ Μπεστ. Ήταν… Δεν είναι πια, αφού «φρόντισε» ο ίδιος για αυτό.  
Έφυγε πριν από επτά χρόνια, στις 25 Νοεμβρίου 2005, σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου Κρόμγουελ του Λονδίνου, έχοντας καταστρέψει το συκώτι του από το αλκοόλ, την αιτία που πολλά χρόνια νωρίτερα είχε «πάρει» και τη μητέρα του. Ήταν μόλις 59 ετών.
Είναι πικρό και ειρωνικό, αλλά όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος καταλαβαίνεις πόσες ιδιότητες συγκέντρωνε. Ο Μπεστ τα είχε όλα, αφού πρόλαβε να ζήσει ως τα 59 του, όσα άλλοι δεν τολμούν να ονειρευτούν.
Το τέλος του ήταν άσχημο. Και ίσως είναι το τέλος που πάντοτε κρίνει και τη διαδρομή, αφού το αλκοόλ είχε καταστρέψει την υγεία του, τη γαλήνη και τη δημόσια εικόνα του. Έφτασε να πουλήσει τα μετάλλιά του, ακόμα και αυτό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1968, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της θεραπείας του. 
Ζήτησε ένα μήνα πριν το τέλος του να γίνει η φωτογραφία του, από το κρεβάτι του πόνου, πρωτοσέλιδο σε αγγλικό ταμπλόιντ με την επιγραφή-συμβουλή «μην πεθάνετε όπως εγώ». 
 
BEST-1

Μπεστ-στιγμές δόξας
* 1963: Ντεμπούτο στα 17 του κόντρα στην Γουέστ Μπρομ, με τον αντίπαλό του στα δεξιά, τον Ουαλό Γουίλιαμς, να εκθειάζει το ταλέντο του μικρού.
* 1963 (29 Δεκεμβρίου): Πρώτο του γκολ στη νίκη της Μάντσεστερ επί της Μπέρνλι με 5-1.
* Λίγο πριν ενηλικιωθεί, ο Μπεστ φόρεσε και το εθνόσημο στο στήθος, της Βόρειας Ιρλανδίας.
* Κέρδισε μόνος του το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα των Εουσέμπιο και Κολούνα, με 4-1, με το ίδιο να “χορεύει”τη μισή αντίπαλη ομάδα για πετύχει το δεύτερο γκολ των “κόκκινων διαβόλων”.
* Ο Μπεστ που ήταν μέλος της Μάντσεστερ, που πέρασε από την τραγωδία του Μονάχου (1958) στο θρύλο, με το φινάλε της σεζόν (1968) κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή. 
* Το γεγονός ότι, ο Μπεστ δεν ήταν καθαρόαιμος επιθετικός αλλά παρ΄ όλα αυτά ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 28 τέρματα εκθείαζε την αξία και το ταλέντο του. 
Μάλιστα για μια τετραετία ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου, με τις ασύλληπτες κούρσες του με την μπάλα όπου ξεπερνούσε όποιον... δύσμοιρο αντίπαλο βρισκόταν μπροστά του έκαναν τον Μπεστ ως το πιο αγαπητό ποδοσφαιρικό ίνδαλμα εκείνη την εποχή.
 
BEST-2 
 
Μπεστ-η απομυθοποίηση
Τα είχε κερδίσει όλα τόσο μικρός, όμως είχε άσχημο τέλος, αφού δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα επιτεύγματά του και να παραμείνει στην κορυφή. Χρήματα, αλκοόλ, γυναίκες τζόγος και μια άστατη ζωή στάθηκαν οι κολόνες της απόλυτης απομυθοποίησης του ειδώλου του. Τέσσερις Μις Κόσμος πέρασαν από το πλευρό του, με μία εξ αυτών να παραιτείται ακόμη και του τίτλου της για να μείνει κοντά του! Παγιδευμένος από τη δόξα και την λατρεία του κόσμου, ο Μπεστ έβρισκε διέξοδο στο ποτό. Στα 27 του σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να αφιερωθεί στο ποτό.
 
BEST-3 
 
Μπεστ-θρυλικές ατάκες
Με αφορμή την συμπλήρωση εφτά χρόνων από τον θάνατο του Μπεστ θυμίζουμε τις ατάκες του που έγραψαν ιστορία! 
...για το αλκοόλ και την άστατή του ζωή:
1.«Έχω σταματήσει να πίνω μόνο όταν κοιμάμαι».
2. «Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου!».
3. «Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος»
4. «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, γυναίκες και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα!»
...για τον Ερίκ Καντονά:
«Θα ‘δινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ»
...για τον Μπέκαμ:
«Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης».
...για τον Πολ Γκασκόιν:
 «Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: "Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;».
...ίσως η κορυφαία ατάκα του:
«Αν είχα γεννηθεί άσχημος κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ»
και το παράπονο του…
….ήταν έκδηλο για το πόσο εύκολα κάποιος γίνεται σταρ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. «Μία ντρίμπλα και όλοι προσκυνάνε. Αυτά τα έκανα εγώ κάθε εβδομάδα!» έχει πει ο Μπεστ. 
 
BEST-4

Μπεστ: Το είδωλο του Μαραντόνα
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έχει δηλώσει ότι ήταν ο αγαπημένος του παίκτης, το ίνδαλμά του
Ο Ματ Μπάσμπι, που είχε οδηγήσει την Μάντσεστερ στην κορυφή της Ευρώπης το 1968 το είχε προβλέψει μερικά χρόνια πριν: «Έχω ανακαλύψει μια ιδιοφυΐα».
** Ήταν ο αέρινος εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πιο προικισμένος μπαλαδόρος που γέννησε η Βρετανία, ο «πέμπτος Μπιτλ», ο πρώτος αληθινός σούπερ σταρ -μέσα κι έξω από το γήπεδο- του ποδοσφαίρου, ο έναν από τους 3-4 κολοσσούς της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας που δεν έπαιξαν ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν ο Τζορτζ Μπεστ… ο καλύτερος

BEST-5

BEST-6

BEST-7