Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ. Ζήτησαν την άρση ασυλίας για τον Κώστα Κοντογεώργο. Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Για παράβαση καθήκοντος όταν ήταν νομάρχης Ευρυτανίας το 2006, κατηγορείται μετά από μηνυτήρια αναφορά πολίτη, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Πρόκειται για υπόθεση που αφορά λήψη αδρανών υλικών από παλιό λατομείο στη θέση "Βράχος". Για την υπόθεση άλλοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη αθωωθεί

kontogeorgos sobari

Μετά από αιτήματα πολιτών, συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, η ειδική μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα να εισηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών και του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου

Ειδικότερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την άρση ασυλίας του Κώστα Κοντογεώργου, βουλευτή Ευρυτανίας, για παράβαση καθήκοντος το 2006, όταν ήταν νομάρχης Ευρυτανίας. Για την υπόθεση δεν υπήρξε τελεσίδικη απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια μέχρι την εκλογή του σε βουλευτή και διώκεται με αυτή την ιδιότητα.

Επίσης, η Επιτροπή Δεοντολογίας, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, εισηγείται την άρση ασυλίας του Αθανάσιου Νάκου, προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, για υπόθεση που αφορά εξύβριση πολίτη και με ομόφωνη απόφαση την άρση ασυλίας του Θανάση Νταβλούρου για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Και οι τρεις υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Βουλή μετά από μηνύσεις πολιτών.

Περί τίνος πρόκειται
Όσον αφορά τον βουλευτή Ευρυτανίας, πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στη λήψη αδρανών υλικών από παλιό λατομείο στη θέση "Βράχος" στους πρόποδες του Βελουχίου, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Συγκεκριμένα, η εκσκαφή και λήψη αδρανών υλικών έγινε το 2006 στη θέση "Πεταλούδα" από εργολάβο, ο οποίος κατασκεύαζε την εποχή εκείνη δρόμο στην περιοχή της Φουρνάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εργολάβος προέβη στην πράξη αυτή μετά από προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων, την οποία υπέγραψε ο τότε νομάρχης Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος.

Η λήψη αδρανών υλικών θεωρείται παράνομη και διώκεται από τον νόμο. Ειδικότερα δε όταν πρόκειται για τη λήψη υλικών για τα οποία το Ελληνικό κράτος, βάσει της νομοθεσίας, επιτρέπει μόνο κατόπιν αμοιβής από νόμιμα λατομεία. (Νόμος 1428/1984 «Εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών και άλλες διατάξεις», ΦΕΚ Α' 43/11.4.84).

Οι περιοχές με αδρανή υλικά ανήκουν στο δημόσιο, πλην όσων έχουν παραχωρηθεί με 5ετη άδεια χρήσης σε ιδιώτες, οι οποίοι πληρώνουν το 10% περίπου της αξίας των υλικών που διαθέτουν. Το παλιό λατομείο στη θέση “Βράχος” ανήκει στο δημόσιο.

Για το παραπάνω γεγονός, κατέθεσε το 2006, στην τότε Εισαγγελέα Ευρυτανίας, μηνυτήρια αναφορά ο κ. Γιώργος Καγκαράς (και ως κατήγορος κατέθεσε στα δικαστήρια που εντωμεταξύ έγιναν), ο οποίος την εποχή εκείνη εκμεταλλευόταν το ενεργό λατομείο στην περιοχή "Μπαγασάκι", θεωρώντας ότι θίγονται και τα δικά του συμφέροντα.

Μαζί με τον τότε νομάρχη Ευρυτανίας κατηγορήθηκε και υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας της τότε Νομαρχίας, για ψευδή βεβαίωση στην εισήγηση για υπογραφή που κατέθεσε στον νομάρχη για την έγκριση άδειας λήψης των αδρανών υλικών. Από τα δικαστήρια που έγιναν, ο συγκεκριμένος υπάλληλος τελικά αθωώθηκε.


Η απάντηση του βουλευτή Ευρυτανίας

Η δικαστική υπόθεση που αφορά τον κ. Κώστα Κοντογεώργο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και για τον λόγο αυτό ο ίδιος ζήτησε την άρση της βουλευτικής του ιδιότητας, ώστε να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, αναφέρει:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κων/νος Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις τελευταίες φημολογίες σχετικά με την άρση της ασυλίας μου, που πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 19/12/2012 και για πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών ανακοινώνω τα εξής:

Ζήτησα ο ίδιος την θετική εισήγηση για την άρση της ασυλίας μου από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για την πλήρη εκκαθάριση παλιάς δικαστικής διένεξης από το έτος 2006 όταν ασκούσα τα καθήκοντα του Νομάρχη Ευρυτανίας.

Η υπόθεση αφορά τη μήνυση εις βάρος μου από ένα συμπολίτη μου για παράβαση καθήκοντος (παράβαση δασικής νομοθεσίας για λήψη αδρανών υλικών από ανενεργό λατομείο).

Η υπόθεση αυτή ήρθε μέχρι τώρα τρεις φορές στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας αλλά αναβλήθηκε για διαφόρους λόγους (απεργίες δικηγόρων, έλλειψη χρόνου κλπ).

Στην ίδια υπόθεση συγκατηγορούμενοι ήταν και οι μηχανικοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας για τους οποίους διαχωρίστηκε η δίκη - λόγω της εκλογής μου ως Βουλευτή- και στην οποία αθωώθηκαν.

Για τους παραπάνω λόγους επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου και την άμεση δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Άλλωστε, ήμουν και είμαι υποστηρικτής της ιδέας ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτου ιδιότητας.