Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΣΚΙ: Ο βασιλιάς των ορεινών σπορ | Το σκι εμφανίστηκε πριν από 4.000 έως 5.000 χρόνια από τους Σκανδιναβούς

Μιας και τα πρώτα χιόνια έπεσαν είναι η καλύτερη στιγμή να μιλήσουμε για τον βασιλιά των ορεινών σπορ. Το σκι

ski belouxi1

Τα ευρήματα δείχνουν πως το σκι εμφανίστηκε πριν από 4.000 έως 5.000 χρόνια από τους Σκανδιναβούς και κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι.

Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά αθλήματα και μάλιστα μπήκε στο club των ολυμπιακών αθλημάτων. Οι οπαδοί του αυξάνονται ραγδαία καθώς είναι άθλημα που συνδυάζει άριστα τη γυμναστική με την απόδραση στη φύση.

Το σκι είναι ένα σπορ που βελτιώνει το καριοαναπνευστικό σύστημα εξίσου αποδοτικά όπως το τρέξιμο και συμβάλλει στην ενδυνάμωση ολόκληρου του μυϊκού συστήματος με έμφαση στα πόδια. Επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου επειδή σε αναγκάζει να σκέφτεσαι συνεχώς. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Οι σκιέρ πρέπει να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της κατάβασης σε σχέση με την ποιότητα του χιονιού, τη δυσκολία της πίστας και την κίνηση των άλλων σκιέρ. Τέλος το σκι βελτιώνει το νευρομυϊκό συντονισμό και την ισορροπία καθώς το βάρος μεταφέρεται πότε στο δεξί πόδι και πότε στο αριστερό.

Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και το σκι έχει ένα βαθμό επικινδυνότητας που μπορούμε να το μειώσουμε στο ελάχιστο αν ακολουθούμε τους κανόνες. Συνήθως οι σοβαροί τραυματισμοί (όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού) στο σκι οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα και σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας.

Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινάμε σωστά με κάποιον έμπειρο δάσκαλο και όχι με γνωστούς ή φίλους. Δε χρειάζεται να βιαζόμαστε να ανέβουμε επίπεδο και να πηγαίνουμε στις πιο δύσκολες πίστες. Μη ξεχνάτε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει!!! Πάντα να κάνετε σκι με παρέα και να μην απομακρύνεστε από τις πίστες ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι άσχημος.

Καλό είναι να κάνετε ζέσταμα πριν αρχίσετε (όπως περπάτημα στο χιόνι ή κατάβαση σε μια εύκολη πίστα) για να αποφύγετε τραυματισμούς. Η ποιότητα του εξοπλισμού πρέπει να ελέγχεται συχνά και το μέγεθος των πέδιλων και των μπαστουνιών πρέπει να προσαρμόζονται στο ύψος και το βάρος μας. Τα ζεστά ρούχα, τα γυαλιά και το αντηλιακό είναι απαραίτητα.

Ίσως το σκι να τρομοκρατεί κάποιους, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε. Δε χρειάζεται να είμαστε αθλητές για να τα καταφέρουμε. Αρκούν 1-2 μαθήματα για να μάθουμε να ισορροπούμε και να φρενάρουμε.

Το σκι είναι από τα λίγα σπορ που μπορεί να σου προσφέρει έντονες συγκινήσεις και αίσθηση ελευθερίας!!! Αν είστε ακόμα διστακτικοί τουλάχιστον επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο και η μαγευτική φύση θα σας ανταμείψει!!!

Πηγές: www.mpbalatsinos.gr

Κατερίνα Καραγιάννη
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών
με ειδικότητα κολύμβησης