Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δεν ψήφισε τη συγχώνευση του Γηροκομείου ο Κοντογεώργος. Πέρασε όμως τελικά ο νόμος

Να παραμείνει το αυτοδιοίκητο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, στην ομιλία που προηγήθηκε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», το οποίο όμως τελικά εγκρίθηκε.

kontogewrgos


Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση του νομικού προσώπου και τη συγχώνευσή του με άλλα τρία στη Στερεά Ελλάδα, με έδρα τη Λαμία.

Το θέμα είχαν φέρει στο προσκήνιο τα «Ευρυτανικά Νέα», με ολοσέλιδο ρεπορτάζ στις 3 Οκτωβρίου του 2012, για αρκετό όμως καιρό οι αρμόδιοι φορείς επέδειξαν αδιαφορία και καθυστέρηση –που ίσως τελικά στοίχισε τη συγχώνευση του Γηροκομείου.

«Να παραμείνει το αυτοδιοίκητο»

«Για αναγκαία τροπολογία» στο επίμαχο άρθρο 10 περί συγχώνευσης δεκάδων οργανισμών σε ολόκληρη τη χώρα έκανε λόγο ο κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο οποίος παρέθεσε στο ακροατήριο της Βουλής μια σειρά από επιχειρήματα για να διατηρηθεί το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας αυτοδιοίκητο, για «…λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας και παραδειγματισμού συνεισφοράς και συνεργασίας πολιτών, φορέων, κράτους και ομογενών αδελφών μας», εισηγούμενος να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο.

«Στον Νομό Ευρυτανίας το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων όπως λέγεται τώρα, τέως Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας ή Γηροκομείο, άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’60. Αν το κράτος είχε τη δυνατότητα, θα το είχε κατασκευάσει στις αρχές του ’50 ή του ’60 που ήταν και τότε αναγκαίο, σε μια περιοχή, μάλιστα, που ήταν πολλαπλώς κατεστραμμένη από τους συνεχείς πολέμους και ιδιαίτερα από τον εμφύλιο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ωστόσο, όμως, με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο τοπικός πληθυσμός της Ευρυτανίας, οι ομογενείς μας αλλά και το κράτος και με το Π. Δ. 252/90 άρχισε να λειτουργεί το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Ευρυτανίας, το οποίο περιλαμβάνει άρτιες κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ με δικούς του πόρους ολοκληρώθηκε το 2009 προς το 2010 νέα πτέρυγα του Ιδρύματος που αυξάνει τον αριθμό των περιθαλπομένων από ογδόντα σε εκατόν είκοσι έξι άτομα» ανέφερε απευθυνόμενους προς τη Βουλή ο βουλευτής Ευρυτανίας και πρόσθεσε πως «…στο Ίδρυμα υπηρετούν σήμερα εξήντα μόνιμοι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και το κόστος λειτουργίας της διοίκησης του Ιδρύματος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε, λοιπόν, με την επίκληση του επιχειρήματος ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος πόσο περισσότερο μπορεί να κοστίσει η οποιαδήποτε μετάβαση διοικητικού οργάνου από την έδρα της περιφέρειας στην Ευρυτανία ή και αντιστρόφως από την Ευρυτανία στην έδρα της περιφέρειας. Το ταμειακό υπόλοιπο του Ιδρύματος είναι σήμερα 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ σημειωτέον από το PSI -το κούρεμα που έγινε προ καιρού- αρπάχτηκαν στην κυριολεξία χωρίς καμιά ενημέρωση από τις καταθέσεις του Ιδρύματος 4.111.549,31 ευρώ».

«Σύμβολο συνεργασίας, αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας μεταξύ πολιτών, φορέων, κράτους και ομογενών», καθώς κσι «καταφύγιο όλων των Ευρυτάνων» χαρακτήρισε το Γηροκομείο ο κ. Κοντογεώργος και έκανε αναφορά στη «γεροντοποίηση», όπως σημείωσε, του πληθυσμού της Ευρυτανίας, έτσι ώστε να αναδείξει τη σημασία και τον ρόλο του για τον τόπο μας.

Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το Γενικό Νομαρχιακό Καρπενησίου παρέμεινε αυτοδιοίκητο:

«Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, τέως Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας ή Γηροκομείο, να παραμείνει αυτοδιοίκητο. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εισηγούμαστε να τεθεί νέα παράγραφος και να εξαιρεθεί των συγχωνεύσεων το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, να παραμείνει αυτοδιοίκητο: …για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε και για τη γεωγραφική απομόνωση αλλά και για τα ιδιαίτερα κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά με το Ν. 4052/2012 το Γενικό Νομαρχιακό Καρπενησίου παραμένει αυτοδιοίκητο» επεσήμανε χαρακτηριστικά και εισηγήθηκε «…να τεθεί νέα παράγραφος και να εξαιρεθεί των συγχωνεύσεων το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, να παραμείνει αυτοδιοίκητο».