Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. «Θα μπούμε και στους δήμους». Ο Θωμάς Κώτσιας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία, μιλά στα "Ευρυτανικά Νέα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του νομού, σε όλα τα επίπεδα, προαναγγέλλει ο κ. Κώτσιας, σε συνέντευξή του στα "Ευρυτανικά Νέα" και αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος σε επίπεδο περιφέρειας. Τι γνώμη έχει για την πολιτική του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση. Τι ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία στις δημοτικές εκλογές, ποιους θα στηρίξει. Τι απαντά στο αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για τον δήμο Αγράφων

kotsias thomas

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

κ. Κώτσια, να ξεκινήσουμε από τα θέματα της Ευρυτανίας. Σας ρωτώ τώρα, που πλέον καταγράφεστε ως δεύτερο κόμμα στο νομό, ποια η νέα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρυτανία;

Σας είχα ξαναπεί ότι όταν ρημάζεται ο ελληνικός λαός και συντρίβεται η μεσαία τάξη, η Ευρυτανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί μια νησίδα σε αυτή την καταστροφή. Βιώνει και η Ευρυτανία λοιπόν το αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής, απάνθρωπης πολιτικής της Κυβέρνησης, που συντρίβει τα μεσαία στρώματα, στα οποία απευθύνονταν η υποδομή που είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρυτανία. Ο τομέας των υπηρεσιών και τουριστικός κλάδος για τον τόπο μας γίνεται θύμα της συγκεκριμένης πολιτικής.

Για παράδειγμα, την περίοδο των εορτών έμαθα ότι στο Καρπενήσι υπήρξε κάποια τουριστική κίνηση, στα Άγραφα ωστόσο και τους ξενώνες που υπάρχουν εκεί δεν κινήθηκε τίποτα, το απόλυτο μηδέν!

Όπως έχουμε ξαναπεί, προκύπτει η ανάγκη ο τόπος μας να συνδέσει και πάλι την τύχη του με την παραγωγή, με ποιοτικά προϊόντα, με τυποποίηση, συνδεδεμένα βέβαια με τον τομέα του τουρισμού.

Ο τομέας του τουρισμού από μόνος του δεν φτάνει· ο τόπος μας, ο οποίος είναι μια κτηνοτροφική περιοχή (πέρα από το στενό κομμάτι του τουρισμού) δεν έχει ελπίδα παρά μόνο εάν αναζητηθούν υποστηρικτικά μέτρα και λύσεις.

Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προμήθεια και το κόστος των ζωοτροφών και με το πώς φτάνει στον τελευταίο αγρότη η υποδομή που πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος για να είναι ανταγωνιστικός.

Θέλω να προσθέσω ότι πρόσφατα -πριν 20 ημέρες- σε κοινή σύσκεψη κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας που έγινε στην Ελάτεια και ήμουν παρών, αποφασίστηκε η διαμόρφωση και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε τοπικό επίπεδο που θα γίνουν σε κάθε νομό ξεχωριστά, ενώ σε πολλές περιοχές θα επιδιωχθεί και η παρουσία του κ. Τσίπρα.

Έχετε σκοπό να αναλάβετε ως ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη πολιτική δράση στην Ευρυτανία, στους δήμους και την αντιπεριφέρεια;

Στην Ευρυτανία, ενώ η δύναμη της Αριστεράς περιορίζονταν στις 400 ψήφους, ετούτη τη στιγμή ο λαός μάς τίμησε με την ψήφο του και μάς έδωσε ένα πολύ καλό ποσοστό, μας ανέδειξε 2ο κόμμα στον νομό.

Δεν φθάνει όμως μόνο η ψήφος· εμείς θέλουμε την ενεργή συμμετοχή του λαού, προσπαθούμε να στήσουμε στον τόπο μας πυρήνες, οργανωμένες δυνάμεις. Όχι όμως για να φτιάξουμε ένα παραμάγαζο εκλογικής πελατείας. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Θέλουμε ενεργή δράση στην ζωή της περιοχής, για να μπορέσουμε μαζί να στηρίξουμε το κοινωνικό κίνημα, τους συλλόγους, τους δήμους κ.α, οτιδήποτε αφορά την τοπική κοινωνία. Να έχει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργό και σημαντικό ρόλο.

Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Δύσκολα όμως ο κόσμος συμμετέχει, καθώς είναι μαθημένος από τα παραμάγαζα τα οποία στήνανε με την πελατειακή λογική τα κόμματα που μας κυβερνούν, μπερδεύονται και δυσκολεύονται να ενταχθούν και να δημιουργήσουμε πυρήνες που θα στηρίξουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνεται προσπάθεια ο δημόσιος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ να μην εκπέμπεται μόνο από κάποια κεντρικά στελέχη μας μέσω της τηλεόρασης, μα και στον χώρο μας να αρθρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημόσιο λόγο.

Σκοπεύετε να «κατεβάσετε» υποψηφίους στους δύο δήμους της Ευρυτανίας;

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατεβάζουμε υποψηφίους κομματικούς, και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Διότι πιστεύουμε ότι η κοινωνία έχει μια αυτονομία από τα κόμματα· εμείς δρούμε μέσα στην κοινωνία, πάντοτε αντιπαλεύαμε το να χρησιμοποιούνται τα κοινωνικά κινήματα ή την αυτοδιοίκηση σαν να είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων.

Βεβαίως θα έχουμε λόγο στα δημόσια πράγματα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναζητούμε, στον βαθμό όπου στην επόμενη περίοδο αναδειχθούν και θα πάρουν πρωτοβουλίες για συγκρότηση ψηφοδελτίων, άτομα με οντότητα, κύρος και σοβαρότητα, τα οποία είναι διατεθειμένα να παίξουν τον ρόλο τους.

Τότε θα βγούμε με δημόσιο λόγο και ανακοινώσεις για να στηρίξουμε κάποια ψηφοδέλτια. Δεν θα χρίσουμε όμως κομματικούς υποψήφιους.

Ακόμα και αν δεν προέρχονται από το κόμμα σας;

Δεν είναι απαραίτητο αυτό. Θα στηρίξουμε ικανούς ανθρώπους για να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου μας. Ανθρώπους που δεν θα χειροκροτούν, αλλά θα εναντιωθούν σε πρακτικές που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τ.Α, ανθρώπους αυτονομημένους. Δεν θέλουμε απαραίτητα κομματικούς υποψήφιους.

Δεν είναι κριτήριο το να είναι κομματικός. Κριτήριο είναι να είναι ικανός να συγκροτήσει ένα ικανό ψηφοδέλτιο. Άλλωστε η Αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια της πολιτικής των μνημονίων, ουσιαστικά καταργείται, καλείται να διαχειριστεί αποφάσεις άλλων.

Είναι μια πολιτική που φόρτωσε στους δήμους μια σειρά υποχρεώσεις, τους αφαίρεσαν κονδύλια και τους λένε ότι για να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που σας αναθέσαμε, βάλτε φόρους στους δημότες. Αυτή είναι η πολιτική των κομμάτων που μας κυβερνούν.

Εμείς θέλουμε δημάρχους να εναντιωθούν σε αυτή την πολιτική και δεν μας αφορά καθόλου εάν θα είναι κομματικοί.mpakogiannis mikri

Θα στηρίζατε και τον κ. Μπακογιάννη, δηλαδή που κατέβηκε με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο;

Η ανεξαρτησία του Μπακογιάννη έχει σχέση όσο ο… Φάντης με το ρετσινόλαδο.

Ο κ. Μπακογιάννης είναι εξέχον στέλεχος του πολιτικού συστήματος και φρόντισε να το επιβεβαιώσει και ο ίδιος με τα ωμά άρθρα του, παραμονές των εκλογών, τις παρεμβάσεις του ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε έναν θεσμικό ρόλο που θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος, ωστόσο πρυτάνευσε στη λογική του το καθήκον να στηρίξει αυτό το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί με συνέπεια.

Σε τι εναντιώνεται ο κ. Μπακογιάννης; Στηρίζει τα πάντα και προσπαθεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος να βγάλει πέντε μερίδες φαγητό παραπάνω (που δεν τις υποτιμώ για αυτούς που πεινάνε), ωστόσο πρέπει να απαντήσει γιατί οδηγούνται κάποιοι στην πείνα για να τους μοιράζει εκείνος φαγητό;

Κάποιες πολιτικές τούς οδήγησαν εκεί. Για αυτές τις πολιτικές ο Μπακογιάννης δεν μιλάει, απλά, ίσως χρειαστεί αύριο και θα το κάνει (γιατί έχει και τους χορηγούς για να του φτιάξουν το προφίλ), εάν οι μερίδες σήμερα είναι 100, να τις κάνει 500 γιατί θα αυξηθούν οι άνθρωποι που πεινάνε.

Εμείς δεν μιλάμε για φιλανθρωπίες. Εμείς μιλάμε για πολιτικές τέτοιες που δεν χρειάζεται να οδηγούν ανθρώπους στο συσσίτιο για να τους μοιράζει ο κ. Μπακογιάννης φαί.

Στην Ευρυτανία και το Καρπενήσι δεν είδαμε τίποτα ακόμα. Στα αστικά κέντρα οι άνθρωποι ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια, ζουν ένα δράμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σε αυτούς τους ανθρώπους τον δρόμο της αξιοπρέπειας, να εναντιωθούν στις πολιτικές που τους οδηγούν στα συσσίτια.

Κατάγεστε από τη Βαλαώρα. Πως σχολιάζετε τη δράση του κ. Τάτση στον δήμο Αγράφων;

Όσα συμβαίνουν στον δήμο Αγράφων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που οδήγησε στη συρρίκνωση και τώρα που ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μικροσυμφέροντα και εξυπηρετήσεις. Ζούμε αυτά που ζούμε.

Δυστυχώς οι δήμοι στην Ευρυτανία κινούνται στη λογική τους «ενός ανδρός αρχή», κάτι βαθιά λαθεμένο και αντιδημοκρατικό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας και θα έπρεπε να λειτουργεί με όρους και κανόνες δημοκρατικούς.

Στον δήμο Αγράφων, εάν υπάρχουν ζητήματα λειψής λειτουργίας, θα κριθεί από τον λαό των Αγράφων· οι δημότες θα πρέπει να σκεφτούν την ανάγκη μιας άλλης διαχείρισης στον δήμο Αγράφων.

Θα είστε υποψήφιος ξανά, ίσως και στον δήμο Αγράφων λόγω της καταγωγής σας;

Είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες επιλογές μου υποτάσσονται στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

Όσον αφορά τον δήμο Αγράφων, σπεύδω να πω ότι: όχι δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος, καθώς δεν το επιτρέπουν οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις και η ζωή μου.

Είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι όποιος ηγηθεί στον δήμο Αγράφων θα πρέπει να ζει και να βρίσκεται εδώ. Τα δικά μου οικογενειακά δεδομένα δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Ίσως στο μέλλον θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε.kontogeorgos mikri

Πώς κρίνετε την πολιτική δράση του βουλευτή Ευρυτανίας;

Η πολιτική δράση του Κώστα Κοντογεώργου είναι η απόλυτη, άκριτη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική. Ο βουλευτής Ευρυτανίας δεν έχει δείξει κανένα στοιχείο, ούτε κατ’ ελάχιστο, κριτικής αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής και φαρισαϊσμού.

Το «όχι σε νέα μέτρα» που διατύπωσε είναι χειρότερο ακόμα και από την ψήφο του στο μνημόνιο, διότι έχει στοιχεία υποκρισίας. Είπε ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα φέρει ξανά νέο πακέτο. Γιατί πλέον τα νέα μέτρα τα περνάνε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις. Ξέρουν πολύ καλά ότι εάν φέρουν νέα μέτρα, δεν θα ψηφιστούν, όπως ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο.

Τι περιθώρια όμως έχει ένας βουλευτής μιας επαρχιακής περιοχής όπως η Ευρυτανία, να καταφέρει περισσότερα;

Οι πρωτοβουλίες Κοντογεώργου δεν θεωρώ ότι συνδέονται με την ανάπτυξη του τόπου. Ο Κοντογεώργος μπορεί π.χ. να ισχυριστεί ότι με δικές του ενέργειες κρατήθηκε ανοικτή η τράπεζα στο Ραπτόπουλο, την ίδια στιγμή όπου ψήφισε την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής που είναι συνδεδεμένη επί 100 χρόνια με την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής. Το να παρουσιάζει ως επιτυχία το ότι κράτησε την τράπεζα στο Ραπτόπουλο είναι πολιτικαντισμοί και δεν έχουν να κάνουν με τον ρόλο του βουλευτή.

Δεν είναι δουλειά του βουλευτή να τάζει τον τάδε δρόμο και την τάδε παράκαμψη. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες γι’ αυτόν τον ρόλο.

Δεν είναι αποστολή του βουλευτή να συναγωνίζεται με τους δημάρχους για το ποιος έφτιαξε τον δρόμο για την τάδε γειτονιά. Όταν γκρεμίζεις τις ζωές ανθρώπων εδώ, το να στέλνεις υπομνήματα στη Αθήνα για να πετάξεις από πάνω σου την ευθύνη που έχεις γι’ αυτές τις πολιτικές, τι είναι, εάν δεν είναι λαϊκισμός και πολιτική απάτη;

Δεν έχω κάτι προσωπικά με τον κ. Κοντογεώργο, αν και σε δηλώσεις του έκανε ορισμένους υπαινιγμούς εναντίον μου που δεν τον τιμούν.

Πώς θα πολιτευθείτε στην Ευρυτανία; Δεν θα μπείτε πλέον στον πειρασμό να τάξετε και εσείς;

Προσωπικά, στην πορεία μου, δεν έχω υποσχεθεί τίποτα. Όταν με πλησιάζει κάποιος και μου λέει «έχω 15-20 ψήφους, βάλε το παιδί μου στην τάδε θέση», προσπαθώ να τον πείσω ότι οι ψήφοι δεν είναι εμπόρευμα ανταλλάξιμο και ότι ναι μεν το παιδί έχει δικαίωμα στη εργασία, αλλά πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που διασφαλίζουν τη δουλειά του και όχι να παρακαλάμε τον καθένα και να τον κρατάμε μετά έρμαιο και υποχείριο ως εκλογική πελατεία. Δεν μάς αφορά ένα σάπιο πελατειακό σύστημα που είχε οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα.

Να περάσουμε σε θέματα ευρύτερης πολιτικής.

Έχουν περάσει μερικοί μήνες από τις εκλογές. Ποιο είναι το συμπέρασμα σας για την έως τώρα δράση της τριτοκομματικής κυβέρνησης;

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται απόλυτα οι εκτιμήσεις που κάναμε πριν τις εκλογές. Στην συνέντευξη που είχα δώσει στα «Ευρυτανικά Νέα» πριν τις εκλογές, είχα πει ότι επρόκειτο να εφαρμοστούν μέτρα που ήταν ήδη προαποφασισμένα από το 2ο Μνημόνιο και πως απλά, παραμονές των εκλογών, όλα αυτά κρύβονταν, κουκουλώνονταν, για να φτάσουμε σήμερα στο να εφαρμόζεται κατά γράμμα η πολιτική που είχε αποφασιστεί και ξέραμε πολύ καλά ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, εάν έβγαινε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δυστυχώς, την τελευταία στιγμή, παρότι φάνηκε μια αχτίδα ότι ο κόσμος θα έκανε τη μεγάλη αλλαγή, η δύναμη των μέσων… προπαγάνδας και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας με τα τηλεοπτικά κανάλια, κατάφεραν να φοβίσουν τον λαό και να επικρατήσουν. Σήμερα ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή θέση ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που παρουσιάζεται σαν μονόδρομος.

Υπάρχει άλλος δρόμος όμως; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Για εμάς, το πρόταγμα είναι η σωτηρία του λαού μας. Αυτό λέγαμε προεκλογικά, αυτό λέμε και τώρα. Η ουσία της διαφοράς της δικής μας πολιτικής με τα κόμματα που μάς κυβερνούν σήμερα, βρίσκεται στο ότι εκείνοι μιλάνε για δάνεια και τραπεζίτες, ενώ εμείς για τον λαό μας.

Το θέμα είναι τα λεφτά. Έχει τα χρήματα η Ελλάδα να συντηρήσει τον λαό της εσωτερικά;

Η Ελλάδα για να συντηρήσει τον λαό της έχει χρήματα. Για να δώσει δάνεια δεν έχει χρήματα. Και εδώ βρίσκεται η διαφορά μας με τα κόμματα που μας κυβερνούν: ότι έχουμε διαφορετικά προτάγματα. Σε έναν λαό που οδηγείται στην καταστροφή, το πρόταγμα για εμάς είναι η σωτηρία και η οικονομική ανάπτυξη. Εκείνοι έβαλαν σαν πρόταγμα τα δάνεια. Δάνεια που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Κατατίθενται σε έναν λογαριασμό, από την άλλη «στύβουν» τον ελληνικό λαό με τα μέτρα της καταστροφής, ύστερα παίρνουν αυτά που οφείλουμε μέσα από τις υποχρεώσεις που δεσμεύσανε τον λαό, και ό, τι περισσέψει, αν περισσέψει, πηγαίνουν στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, για να επιβιώσει ο λαός.

Εάν στις επόμενες εκλογές έρθετε στην κυβέρνηση, ποιες αποφάσεις θα πάρετε; Λέτε όχι στο ευρώ; Προτείνετε την επιστροφή στη δραχμή; Τι να περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το παιχνίδι με τη δραχμή και το ευρώ είναι ένα άθλιο παιχνίδι που ξεκίνησε πριν τις εκλογές και απ’ ότι φαίνεται συνεχίζεται και σήμερα. Δεν υπάρχει καν δίλημμα! Είναι ένα δημιούργημα το ότι αυτοί εκπροσωπούν το ευρώ και εμείς τη δραχμή. Δεν βρίσκεται εκεί το δίλημμα. Εμείς βάζουμε διαφορετικές προτεραιότητες.

Η Ελλάδα θα έχει θέση μέσα στην Ευρώπη όμως;

Αυτό νομίζω το απάντησε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε πριν 3 μήνες. Είπε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη ισοδυναμεί με καταστροφή της Ευρώπης. Οι οικονομίες σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι τόσο αλληλοσυνδεδεμένες, που η όποια απόπειρα εξόδου της Ελλάδας θα οδηγούσε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση παγκόσμιων εξελίξεων. Θα ήταν και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ήθελε περισσότερο να φοβίσει τον λαό ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος γιατί οποιαδήποτε άλλη θα μάς έβγαζε από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις στην ίδια την Ε.Ε, διότι το πρόβλημα που βιώνει η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα ελληνικό. Είναι πρόβλημα μιας σειράς χωρών και από ότι φαίνεται θα αγγίξει και τη σημερινή μητρόπολη της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Πρέπει ωστόσο να συμφωνήσετε στο ότι η χώρα δεν παράγει όσα καταναλώνει. Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα απ’ όσα παράγουμε. Πώς θα ισοσκελίσετε έσοδα και έξοδα; {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, η αγροτική μας παραγωγή, η κτηνοτροφία, βρισκόταν στο 28% και με τις πολιτικές που ασκήθηκαν (τις πολιτικές των επιδοτήσεων, τις πολιτικές της πριμοδότησης της απομάκρυνσης από την παραγωγή μας, της αποξένωσης της αγροτών από την αγροτική παραγωγή), οδήγησαν τούτη στη στιγμή η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή να βρίσκεται στο 5%. Πολιτική που ήταν υπέρ των μεγάλων εταιριών, οι οποίες έκαναν εισαγωγές. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να αγοράζει κανείς, στην καρδιά της λεμονοπαραγωγής, την Κορινθία, λεμόνια από την Αργεντινή! Είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Θέλουμε να γυρίσουμε ξανά σε μια αυτοδύναμη ανάπτυξη, θα στηρίξουμε την αγροτική μας παραγωγή. Ο τομέας των υπηρεσιών στον οποίο μάς οδήγησαν καθιστά μια οικονομία φτερό στον άνεμο, ευάλωτη σε οποιεσδήποτε μεταβλητές.

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί η ηθική απαξίωση του κόσμου και του πολιτικού συστήματος. Η Λίστα Λαγκάρντ, εκτός από το αυτό καθεαυτό γεγονός, έχει συνδεθεί με τη διαφθορά, διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή. Πως θα το αντιμετωπίσετε; Θα βάλετε πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο;

Τα ηθικά ζητήματα που αναφέρατε, τα φαινόμενα διαφθοράς, αποτελούν μία από τις παραμέτρους που μας οδήγησαν εδώ. Η κρίση είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, είναι πανευρωπαϊκή, παγκόσμια, μόνο που στην Ελλάδα παίρνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ακριβώς διότι και ο καπιταλισμός στην Ελλάδα είναι… αλά ελληνικά. Έχουμε μια ελληνική εκδοχή του καπιταλισμού, ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε όλα αυτά τα φαινόμενα σαν συνέπεια της πολιτικής των δύο κομμάτων που επί χρόνια κυβερνούσαν τον τόπο. Το τραγικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τη διαφθορά και τη σαπίλα του συστήματος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσπαθούν να τα φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας άγριος πόλεμος που γίνεται ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι δικά τους δημιουργήματα. Η Λίστα Λαγκάρντ είναι μια λίστα που δόθηκε σε εμάς από μια τράπεζα της Ελβετίας και μαζί δόθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία· και ενώ αυτές οι χώρες αξιοποίησαν τα στοιχεία αθόρυβα, είχαν την πολιτική βούληση να ψάξουν τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα και εισέπραξαν χρήματα, εμείς επί 2,5 χρόνια περιφέρουμε τη λίστα από συρτάρι σε συρτάρι και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ, την ίδια στιγμή που ρημάζουμε τις ζωές ανθρώπων. Ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν εξιλαστήριο θύμα τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη χειρότερη περίπτωση θα δικαστεί για πλημμέλημα και όποια ποινή επιβληθεί θα την πάρει με αναστολή και θα πάει σπίτι του.

Εσάς, ως πολίτη, τι θα σας ικανοποιήσει ως τελική έκβαση της υπόθεσης;

Θα με ικανοποιούσε το να εισπράξουμε από τη λίστα χρήματα που οφείλει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο και να πληρώσουν, να ελεγχθούν και να δικαστούν όσοι τόσα χρόνια είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν την αξιοποίησαν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Αρκετοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπει τη βία των κουκουλοφόρων…

Πρόκειται για προσπάθεια που γίνεται από τη σημερινή τριτοκομματική κυβέρνηση να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για φαινόμενα παραβατικά από ομάδες κουκουλοφόρων ή οτιδήποτε άλλο. Οι κουκουλοφόροι είναι δικά τους δημιουργήματα, κατασκευάσματα. Οι κουκουλοφόροι και όσοι περιορίζουν την επανάστασή τους σπάζοντας βιτρίνες και καίγοντας μαγαζιά βιοπαλαιστών δεν είναι παρά δημιουργήματα σκοτεινών μηχανισμών που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κουκούλες και οι σπασμένες βιτρίνες είναι βούτυρο στο ψωμί τους, γιατί τους διευκολύνουν να στηρίξουν φαινόμενα αστυνομικής βίας, τρομο-νόμους και αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, για τα οποία η Αριστερά πάλεψε χρόνια για να τα κατακτήσει. Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι όταν ρημάζουν τις ζωές ανθρώπων, δεν γίνεται να αναγορεύουν σε εθνικό ζήτημα το πώς θα πάρουν 10-20 νεαρούς από ένα εγκαταλειμμένο οικοδόμημα (Βίλα Αμαλία), κατάσταση που επί 20 χρόνια ανεχόταν, δεν χρειάζονταν να γίνει ολόκληρο σόου, εθνικό θέμα, πρώτη είδηση στις εφημερίδες, και όλο αυτό να θεωρείται πάταξη και αποκατάσταση της νομιμότητας. Δεν αποκαθίσταται έτσι η νομιμότητα. Η νομιμότητα αποκαθίσταται εάν συλλάβουν εκείνους που ρημάξανε τις ζωές μας και οι οποίοι έβγαλαν μαύρα λεφτά και τα έχουν στις λίστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται στην επίδειξη εντυπώσεων. Όποιος θέλει να πιάσει φοροδιαφεύγοντες λειτουργεί σοβαρά και αθόρυβα.

Ωστόσο για την εξίσωση της βίας που επιχειρείται έχω να πω το εξής: Υπάρχει βία και βία. Ποιος θα μιλήσει για τη βία των ανθρώπων που οδηγούνται στην απόγνωση και αυτοκτονούν πηδώντας από τα παράθυρα; Αυτή τη βία ποιος θα την καταγγείλει, ποιος θα μιλήσει γι’ αυτή; Εμείς μιλάμε για τη βία του πολιτικού συστήματος που οδηγεί ανθρώπους στην απόγνωση, την ανεργία και την απελπισία.

Η βία δεν οδηγεί πουθενά. Ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε φαινόμενα βίας. Εμείς κάνουμε λόγο για υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και για μια ειρηνική επανάσταση ανατροπής.

Υπάρχουν δύο ειδών «εκρήξεις»· γιατί ο λαός μας θα οδηγηθεί εκεί, αργά ή γρήγορα. Η μία είναι η τυφλή βία, σενάριο που μας φοβίζει γιατί ξέρουμε ότι θα μας το χρεώσουν κιόλας και από την άλλη ένα πολιτικοποιημένο κίνημα αντίστασης και ανατροπής, όπου ο ελληνικός λαός στη θέση εκείνου που του γκρεμίζει τη ζωή θα βάλει κάτι άλλο.