Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Συνέντευξη του υπεύθυνου της θεατρικής ομάδας «Εκτός Δρόμου» Σοφοκλή Αλέπη, στον Διονύση Φακίτσα

Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 του δήμου Καρπενησίου, ξεκίνησαν τη Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα θεατρικά μονόπρακτα του Τσέχωφ: «Αρκούδα» και «Πρόταση Γάμου» του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.

theatro-parapligikoi

Οι εντυπώσεις για τη θεατρική παράσταση ήταν άριστες, το πάθος με συνδυασμό το περίσσιο θάρρος των ηθοποιών ήταν εκπληκτικό! Ο υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας «Εκτός Δρόμου», είναι ο κ. Σοφοκλής Αλέπης, μας παραχώρησε συνέντευξη για τη θεατρική παράσταση και όχι μόνο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεια σας, καλωσορίσατε.

Η θεατρική ομάδα «Εκτός Δρόμου» πώς ξεκίνησε; Τι στόχους είχε και αν τους πέτυχε.

Γεια σας, θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω τόσο για το ότι παρευρεθήκατε στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε στον όμορφο δήμο σας, η οποία ανέβηκε με την ευγενική υποστήριξη της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, όσο και για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω σήμερα γι’ αυτό.

Η θεατρική ομάδα «εκτός δρόμου» γεννήθηκε προ τετραετίας στους κόλπους του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ. Ένας από τους βασικούς σκοπούς ύπαρξης του Συλλόγου μας είναι η κοινωνική ένταξη - ενσωμάτωση των συμπολιτών μας με παραπληγία-τετραπληγία και κινητική αναπηρία, στην κοινωνία και η αλληλοαποδοχή τους από αυτή.

Σκεφτήκαμε ότι η τέχνη αποτελεί ίσως το ποιο «αποτελεσματικό όχημα» για την επίτευξη του στόχου αυτού. Με την βοήθεια και την εμπειρία του γνωστού και καταξιωμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη, του συνεργάτη μας κ. Σωτήρη Ταχτσόγλου προσπαθούμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες του πολίτη με αναπηρία ξεπερνώντας την εικόνα της αναπηρίας και εμβαθύνοντας στη προσωπικότητα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ταλέντα του.

Μετά από αυτή τη μικρή πορεία και έχοντας ανεβάσει ήδη και το «μικρό πρίγκιπα» από το παιδικό βιβλίο του Αντουαν ντε Σαιντ Εξυπερυ, πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εξ άλλου και στη ζώη και στη σκηνή όλοι κάποιο ρόλο παίζουμε, για κάποιους ο ρόλος αυτός «κυλάει» πάνω σε ρόδες ή «στηρίζεται» σε μπαστουνάκια, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον Τσέχωφ, και για τη θεατρικά μονόπρακτα;

Τόσο η «Αρκούδα», όσο και η «Πρόταση Γάμου» υμνούν και σαρκάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά των έρωτα. Μέσα από τα έργα του ο Τσέχωφ «στριμώχνει» τα βιώματα κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αποκλεισμού που τον διακατέχουν, μια και προέρχεται από φτωχή οικογένεια. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Θεωρήσαμε ότι τούτα τα βιώματα «προσαρμοσμένα» σε πρωταγωνιστές με αναπηρία, μπορούν να αποδοθούν έτσι ώστε να στείλουν θετικά μηνύματα και να μεταδώσουν όχι πόνο αλλά, ευχαρίστηση στο θεατή κάνοντας τον, να περάσει ένα ανάλαφρό και εποικοδομητικό βράδυ.  

Αν μπορείτε πείτε μας λίγα λόγια για τη μαγευτική χορογραφία.

Η χορογραφία είναι δουλειά της συνεργάτιδας μας κας Χριστίνας Κατιώνη. Οι χορευτές Βαρβάρα Πάσχου και ο πολύπειρος και καταξιωμένος   στην Ιταλία χορευτής με αναπηρία Fabio Sudato, αποδεικνύουν ότι τα σώματα μπορούν να επικοινωνήσουν μέσα από το χορό και να αποδώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας το κατ ευφημισμόν «εμπόδιο» της «περιορισμένης κινητικότητας».  

Ποιοι είναι οι συντελεστές τις θεατρικής ομάδας σας;

Ηθοποιοί: Νέαρχος Γιαννάκης, Κώστας Δετωρος, Παναγιώτης Ζώης, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Κώστας Καπετάνιος, Εριφύλη Μπουρλέσα, Γιάννης Χαλδαίος, Ντεάρτα Ράπο, Μαρία Τσιλικοπούλου, Μαρία Πολύζου

Χορεύουν: Βαρβάρα Πάσχου και Fabio Sudato

Χορογραφία: Κατιώνη Χριστίνα

Προσαρμοσμένο Σενάριο - Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ταχτσόγλου, Κώστας Καπετάνιος

Όπως κοιτάζαμε στο διαδίκτυο παίξατε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας...

Έχουμε ήδη παίξει το «Μικρό Πρίγκιπα» στον δήμο Αγίων Αναργύρων, ενώ τα έργα του Τσέχωφ, στους δήμους Χαϊδαρίου, Βούλας και ετοιμαζόμαστε για παραστάσεις στον δήμο Αθηναίων, καθώς και στις έδρες των παραρτημάτων του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στους δήμους Θεσσαλονίκης, Πάτρας, ‘Άργους, Λαμίας.

Όπως γνωρίζουμε είστε και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Πώς ξεκίνησε ο Σύλλογος;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών ξεκίνησε το 1977, από μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων σε ένα δωμάτιο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων. Στη πορεία του στο χρόνο με παρεμβάσεις, διεκδικήσεις, αγώνες στους δρόμους με τα αμαξίδια υπό δύσκολές συνθήκες, έθεσε το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο ώστε ή αναπηρία να αντιμετωπίζεται σήμερα στη χώρα μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Όμως το πεδίο της ισοτιμίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι έχει βελτιωθεί σημαντικά, απαιτεί αέναη προσπάθεια και διαρκή πάλη.

Εκτός από τη θεατρική ομάδα τι άλλες δράσεις έχει;

Αν εννοείτε καλλιτεχνικές δράσεις έχουμε Χορευτική Ομάδα, κινηματογραφική βραδιά ενώ ετοιμάζουμε και ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο.

Συνδικαλιστικές και διεκδικητικές δράσεις καθημερινές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών με κινητική αναπηρία.

Πώς βλέπετε τα Α.με.Α. λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;

Τα Α.με.Α. και οι οικογένειες τους   είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, με δεδομένο το αυξημένο κόστος διαβίωσης, το τεράστιο ποσοστό ανεργίας, που προ κρίσης άγγιζε το 80% στους κόλπους της αναπηρίας.

Αντιλαμβάνεται εύκολα ο οποιοσδήποτε ότι με το να επιχειρούν οι κυβερνώντες άναρχα και χωρίς σχέδιο να ξηλώσουν το όποιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας διέπει πολίτες με αναπηρία, που έχουν εξ ορισμού -με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας- μειωμένες ευκαιρίες, πιθανά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες συνέπειες και δυσβάστακτα κόστη στο σύνολο της κοινωνίας.

Συνεπώς ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη.

Αυτό το δίκτυ προστασίας προσπαθεί με αγώνες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών να διατηρήσει για τους πολίτες με κινητική Αναπηρία.      

Κλείνοντας, τι μήνυμα θα δίνατε στα Άτομα με Αναπηρία της Ευρυτανίας;

Θέλω να τους ευχαριστήσω για τη ζεστή υποδοχή που μας επιφύλαξαν και να τους πω ότι έχουν την ευτυχία να κατοικούν σε ένα πανέμορφο νομό. Αγωνιζόμενοι χωρίς απαισιοδοξία μπορούν να βρουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Σας παραθέτουμε τα στοιχεία: Πανελληνιος Συλλογος Πσραπληγικων, Όθωνος Σταθάτου 37-39 Αθήνα, Τ.Κ. 11145, τηλ. 210-8312740, 210-8327011, fax 210-8310344, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , www.paspa.gr


Για επικοινωνία με τον

συντάκτη της στήλης στο email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Site: http://www.dionfakitsas.gr