Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Συνέντευξη με έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Περικλής Ηλίας μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα». Ο αγώνας στο Καρπενήσι, η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ποδηλασίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κ.α

*Η συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι ο Περικλής Ηλίας στα Ευρυτανικά Νέα. Ο επί 10 σερί χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας στο ΜΤΒ θα αγωνισθεί την Κυριακή 20/7 στο Κεφαλόβρυσο.

Του Γιώργου Ζαλοκώστα

Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν ο Περικλής Ηλίας έφερνε στην ελληνική ποδηλασία τη σπουδαιότερη επιτυχία στην 80χρονη ιστορία της. Σε μια εξαντλητική διαδρομή 84 χιλιομέτρων στο Ornans της ανατολικής Γαλλίας, ο έλληνας αθλητής ανταπεξήλθε στον αντίξοο καιρό και την ατυχία (δύο σκασμένα λάστιχα) και κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στον μαραθώνιο της ορεινής ποδηλασίας, μια νίκη που προκάλεσε τα διθυραμβικά σχόλια του παγκόσμιου ποδηλατικού Τύπου.

periklis-ilias-mbike

Πριν από λίγες ημέρες ο 27χρονος Περικλής βρέθηκε στο Καρπενήσι για να πάρει μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα mountain bike και να επιβεβαιώσει ότι… δεν έχει αντίπαλο, καθώς αναδείχθηκε για 10η σερί χρονιά πρωταθλητής Ελλάδας. Ο αθλητής του ποδηλατικού συλλόγου «Κρόνος Νίκαιας», απλός και φιλικός, περιγράφει στα «Ευρυτανικά Νέα» την εμπειρία του από την παρθενική του εμφάνιση σε ευρυτανικά χώματα, μιλά για όσα έζησε στη Γαλλία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και τα επόμενα σχέδια του.

Έχει δυνατότητες η Ευρυτανία

«Ήταν από τις καλύτερες διαδρομές που έχω τρέξει τα τελευταία χρόνια» λέει για τον αγώνα στο Κεφαλόβρυσο, «…διότι ήταν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα, είχε αρκετή τεχνική και πολύ δύσκολα ανηφορικά σημεία. Απαιτούσε καλή τεχνική και φυσική κατάσταση» συμπληρώνει.

Με σωστή τακτική και με όπλο τη φυσική του κατάσταση κατάφερε να πάρει μια διαφορά ασφαλείας 2-3 λεπτών από τον δεύτερο αθλητή και «…από εκεί και πέρα απλώς πήγαινα για να τερματίσω, πρόσεχα πιο πολύ το ποδήλατο, να μην πάθω κάποια ζημιά, κάποιο λάστιχο κ.λπ», τονίζει.

Στην Ευρυτανία ο Περικλής «βλέπει», μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές: «…η περιοχή ενδείκνυται για να διοργανώνονται τέτοιοι αγώνες, ίσως και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Μπορούμε άνετα να διοργανώσουμε εδώ ίσως και ένα διεθνή αγώνα, ίσως το Βαλκανικό πρωτάθλημα, ίσως το παγκόσμιο κύπελλο. Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία και είμαι σίγουρος ότι με λίγη προσπάθεια ακόμη, εύκολα παίρνει επιπλέον βελτιώσεις, μπορεί να γίνει μια πίστα πραγματικά παγκοσμίων προδιαγραφών», επισημαίνει και δείχνει τον δρόμο.

Με τα χρώματα της ίριδαςperiklis-ilias-laspi-mikri

Η συζήτηση δεν αργεί να περάσει στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε πέρυσι στη Γαλλία, όταν και έγινε ο πρώτος έλληνας ποδηλάτης που φορά την πολυπόθητη φανέλα με τα χρώματα της ίριδας, τη φανέλα του παγκόσμιου πρωταθλητή.

«Ούτε εγώ περίμενα να κερδίσω, περίμενα να φέρω μια θέση κοντά στην 6αδα!» δηλώνει με ειλικρίνεια. Άλλωστε, «…για να κερδίσεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν αρκεί να είσαι σε μια καλή περίοδο, πρέπει να έχεις μια σούπερ μέρα, διότι ο ανταγωνισμός είναι τρομερά υψηλός και όλοι οι αθλητές είναι σε παρόμοιο επίπεδο. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές».

Ο Περικλής χρειάστηκε 4 ώρες, 18 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα για να αφήσει πίσω του μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος στον μαραθώνιο των 84 χλμ, υπό «...τρομερά αντίξοες συνθήκες», όπως θυμάται.

«Αν και δεν μου αρέσουν καθόλου η βροχή, η λάσπη και το κρύο, εκείνος ο αγώνας τα είχε όλα, ενώ ήταν πολύ τεχνική διαδρομή, πολύ δύσκολη. Θυμάμαι είχα πάρει πρωτοπορία από την αρχή, αλλά είχα και δύο σκασμένα λάστιχα, ωστόσο, ήμουν τυχερός μέσα στην ατυχία μου διότι ήμουν κοντά στις ζώνες τροφοδοσίας και η ζημιά επιδιορθώθηκε γρήγορα», σημειώνει.

Κεφάλαιο: Ολυμπιακοί Αγώνες

Η εν λόγω νίκη του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλατικού μαραθωνίου ήρθε μόλις λίγο καιρό μετά την (πρώτη) συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου κατετάγη στην 33η θέση στο Cross Country της ορεινής ποδηλασίας.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα όνειρο ζωής» δηλώνει και περιγράφει το πώς έφθασε ως εκεί: «…ξεκινήσαμε ένα πρότζεκτ, ένας προπονητής και 3-4 άτομα τέσσερα χρόνια πριν και ταξιδεύαμε ανά τον κόσμο, τρέχαμε σε διεθνείς αγώνες για να μαζέψουμε βαθμούς».

Οι κόποι και η σκληρή προσπάθεια ωστόσο τον αποζημίωσαν, καθώς δύσκολα θα ξεχάσει την «πολυχρωμία» που επικρατούσε στο Λονδίνο, «…το πώς μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά τόσοι πολλοί πολιτισμοί. Περπατούσες στον δρόμο και έβλεπες όλους τους κορυφαίους αθλητές από τον στίβο, το μπάσκετ κ.λπ.· αυτό είναι κάτι μοναδικό» περιγράφει.

Επόμενα σχέδια

Επιστροφή σε πρόγραμμα προετοιμασίας, με άμεσο στόχο τον 7ημερο αγώνα στη Βραζιλία, στα τέλη Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του έλληνα πρωταθλητή.

«Σίγουρα οι επόμενοι στόχοι είναι ξανά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που είναι στην Αφρική τον Ιούνιο του 2014 και μερικά παγκόσμια κύπελλα, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κ.α» αναφέρει, με τους Ολυμπιακούς του Ρίο Ντε Τζανέιρο να αποτελούν ασφαλώς προσωπική φιλοδοξία, κάτι που απαιτεί όμως «καλό προγραμματισμό και φυσικά χρήματα, πράγμα πολύ δύσκολο στις μέρες μας».

Οικονομικά δεδομένα

Ο Περικλής ασχολείται επαγγελματικά με την ποδηλασία εδώ και 5-6 χρόνια, ανήκει σε ομάδα και ζει οικονομικά από το άθλημα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

«Αν δεν είσαι σε υψηλό επίπεδο δεν μπορείς να ζήσεις από αυτό» απαντά. «Ακούγεται κλισέ αλλά αυτή είναι η αλήθεια: είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις χορηγούς να σε στηρίξουν και όσοι αθλητές το κάνουν είναι καθαρά επειδή αγαπούν το άθλημα. Σε καμία περίπτωση δεν το κάνω για τα χρήματα. Αν το έκανα για αυτόν τον λόγο θα είχα συνεχίσει τη σχολή μου, θα ήμουν και εγώ… άνεργος», λέει με χιούμορ.

«Όταν δεν έχεις την υποστήριξη από μια ομάδα, δεν γίνεται να συνεχίσεις, η ποδηλασία είναι πολύ δαπανηρό άθλημα», προσθέτει.

Με το ποδήλατό του να στοιχίζει γύρω στις 11.000 ευρώ, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το γιατί.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι, όμως, στρωμένος ο δρόμος για την επιτυχία, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

Εξαντλητικές προπονήσεις από τα… χαράματα, αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, επιμονή και υπομονή, μα κυρίως ατσάλινη θέληση και ευλαβική προσήλωση στον στόχο, είναι μερικά από όσα απαιτεί ο πρωταθλητισμός.

«Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας. Οι πειρασμοί γενικά είναι πολλοί στην πορεία του πρωταθλητισμού. Κάνεις θυσίες. Όταν θες να φτάσεις στην κορυφή κοιτάς μόνο εκεί, οπότε ενδέχεται να μην πας διακοπές, να στερηθείς πολλά από την προσωπική σου ζωή γιατί υπάρχει αυτό το “πρέπει”. Πρέπει να πας στην προπόνηση, πρέπει να ξυπνήσεις το πρωί, πρέπει να ταξιδεύεις συνέχεια».

Εάν η διεξαγωγή του πανελληνίου πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας θεσμοθετηθεί στο Καρπενήσι (πρόθεση που εκφράστηκε τόσο από την ΕΟΠ όσο και τον Δήμο), τότε ο Περικλής Ηλίας θα βρεθεί και την επόμενη χρονιά στα μέρη μας, με στόχο -τι άλλο;- να προσθέσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στην πλούσια συλλογή του.

(photo: Mbike)