Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Φώντας Ζαχαρόπουλος: ''Είμαστε Ακαδημία Μπάσκετ της Περιφέρειας''

ZAXAROPOULOS FONTAS

Συνέντευξη στα ''Ευρυτανικά Νέα’’ παραχώρησε ο -εκ των ιδρυτών της ΠΑΚ- Φώντας Ζαχαρόπουλος.Ο νεαρός γυμναστής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ακαδημία στην αρχή της σύστασής της, τόνισε επίσης πως αν υπάρξει ενδιαφέρον για άλλα αθλήματα μπορεί να αλλάξει η ονομασία (ή και το λογότυπο), ενώ αποκάλυψε πως τους έγινε πρόταση (την οποία αρνήθηκαν), ώστε να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας (ΕΣΚΑΣΕ)!!

Φώντα, σε καλωσορίζω στα Ευρυτανικά Νέα.
Η συνάδερφός σου, Κατερίνα Μπαλωμένου, μας είχε τονίσει σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει, πως η ιδέα της ΠΑΚ προϋπήρχε και ήταν επιθυμία πολλών. Ποιος ήταν όμως ο υποκινητής, ώστε να δημιουργηθεί και να μην παραμείνει… επιθυμία;
Θα πω καταρχάς πως ήταν μια ιδέα που την είχαμε και οι τρεις (Μπαλωμένου, Χαλκιάς οι άλλοι δύο ), όμως «κολλούσε» οικονομικά. Με τον Γιάννη (σ.σ. Χαλκιά) σε ανεπίσημη κουβέντα που είχαμε, «ρίξαμε» την ιδέα και όταν μας είπε ο Δημήτρης Αντωνίου ότι υπάρχει και άλλο άτομο (σ.σ. Μπαλωμένου) που έχει ανάλογες σκέψεις, αποφασίσαμε να μελετήσουμε πιο σοβαρά το όλο θέμα.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή και ποιες στην συνέχεια;
Είχαμε αρκετά τρεξίματα στην αρχή, όπως η νομική και αθλητική κατοχύρωση της Ακαδημίας, λογιστικά και άλλα θέματα τα οποία έπρεπε να τα λύσουμε εμείς οι τρεις, από τη στιμή που...μπήκαμε στο χορό!!
Αργότερα προβληματιστήκαμε σχετικά με την έδρα της ΠΑΚ, όμως σε συνεννόηση με το Δήμο, πήραμε το Κλειστό Γυμναστήριο Καρπενησίου. Στο Κλειστό το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η έλλειψη θέρμανσης, τις ημέρες της κακοκαιρίας, εμπειρία δυσάρεστη για τα παιδιά.
Επίσης, σοβαρό είναι το θέμα της στέγης, η οποία στάζει, γεγονός που έχει αποφέρει σοβαρούς τραυματισμούς σε άτομα (όχι της ΠΑΚ). Δυστυχώς, όμως η οικονομική κρίση δε μας αφήνει περιθώρια και πορευόμαστε αναλόγως.

Αναφέρθηκες στο Δήμο Καρπενησίου. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία σας;
Σε ένα ραντεβού - πρώτη επαφή με τον κ. Κώστα Μπακογιάννη του γνωστοποιήσαμε τις προθέσεις μας και τις σκέψεις μας. Αντέδρασε θετικά και έδειξε ευχαριστημένος από την «αφύπνιση» αυτού του εγχειρήματος. Έδειξε ενήμερος για τις εξελίξεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κλεομένη Λάππα, με τον οποίο είχαμε συνεργασία και συνεχείς επαφές στην αρχή, όταν και χρειαστήκαμε την καθοδήγηση του σε κρίσιμα ζητήματα.

Το καταστατικό που είχε δημιουργηθεί ανέφερε ότι η Ακαδημία θα ασχολείται με διάφορα αθλήματα. Βλέπουμε όμως ότι η ονομασία της αφορά μόνο την καλαθοσφαίριση…
Ισχύει αυτό…!! Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο να αλλάξει η ονομασία, ακόμα και το λογότυπο αν υπάρξει ενδιαφέρον και για άλλα αθλήματα!! Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να ασχολούμαι μόνο με το μπάσκετ, όμως είμαι υπέρ της πολυπλευρικότητας στον αθλητισμό και θα ήθελα να υπάρξει ενδιαφέρον από τον κόσμο και για άλλα σπορ.

Γιατί μπάσκετ…;
Επιλέξαμε το μπάσκετ, γιατί είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα και ήταν αυτό που έλειπε περισσότερο στο Νομό.

Πως προέκυψε το λογότυπο της Ακαδημίας;
Αποτελεί ιδέα και προσωπική επιλογή της γραφίστριάς μας στην Αθήνα, η οποία έχει αναλάβει πολλά πρακτικά θέματα της ομάδας, όπως πχ. το λογότυπο, τα διαφημιστικά φυλλάδια κ.ά.

Νοιώθεις την ενασχόλησή σου στην ΠΑΚ ως απασχόληση ή χόμπι;
Όσο κλισέ και αν ακούγεται εγώ μπορώ να πω πως είμαι ερωτευμένος με αυτό που κάνω!! Δεν το είδα ποτέ ως δουλειά, αλλά διασκέδαση και χόμπι…!!

Η Κατερίνα Μπαλωμένου μού είπε πως σας βλέπει σαν δύο πολύ καλούς φίλους. Εσύ τι γνώμη έχεις για τους συναδέρφους σου;
Όποτε και αν με ρωτάς θα σου λέω πως μέσα από αυτή τη συνεργασία «κέρδισα» δυο πολύ καλούς φίλους. Αυτό το εννοώ πραγματικά, γιατί οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται στα όρια του παρκέ…!!

PAK

Σκέφτεστε να φέρετε προπονητές πιο έμπειρους από  άλλες ακαδημίες, ώστε να κάνουν μάθημα στα δικά σας παιδιά;
Ναι, υπάρχει αυτή η σκέψη. Η Κατερίνα γνωρίζει και μπορεί να έρθει σε επαφές με προπονητές από  ομάδες της Αττικής, ενώ και εγώ έχω έρθει σε επαφή με προπονητή της ακαδημίας μπάσκετ στη Σπερχειάδα. Υπάρχει θετική αύρα και αυτό είναι κάτι που δεν το περίμενα από την πρώτη χρονιά.
Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως θα λάβουμε μέρος στο πρώτο μας (μονοήμερο) τουρνουά σε αυτή την περιοχή τον ερχόμενο Μάιο. Η συνεργασία μας κυλάει σε πολύ καλά πλαίσια και με διαβεβαίωσε πως θα ανταποκριθεί σε κάλεσμά μας αν γίνει κάτι ανάλογο στο Καρπενήσι, τονίζοντάς μου παράλληλα πως δεν έχει πρόβλημα να έρθει να διδάξει στους αθλητές της ΠΑΚ!!
Ενημερώθηκα επίσης πως υπάρχει ενδεχόμενο να έρθει μια ακαδημία μπάσκετ από την Νέα Μάκρη μετά το Πάσχα και αναμένουμε την τελική τους απόφαση, ώστε να κανονίσουμε τις συναντήσεις μας και,γιατί όχι, κάποια φιλικά.

Ποια είναι η σχέση σας με τις άλλες ακαδημίες; Νοιώθετε πως ΔΕΝ είστε πλέον μόνοι σας;
Στην αρχή ήμασταν ακαδημία μιας πόλης, γίναμε ακαδημία του Νομού και πλέον είμαστε, σίγουρα ακαδημία της Περιφέρειας.
Η ΕΣΚΑΣΕ της Θήβας μάς υποδέχτηκε πολύ θερμά. Μάλιστα μάς απέστειλε όλα τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να λάβουμε άμεσα (!) μέρος στο Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας. Όμως, αρνηθήκαμε ευγενικά γιατί είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Θα πούμε το «ναι», όταν νοιώσουμε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα. 

Η ΠΑΚ θα λάβει μέρος στο τουρνουά του Δήμου. Στόχος είναι  μόνο η συμμετοχή ή το βλέπετε σαν μια ευκαιρία ανάδειξης της δουλειά σας;
Θα λάβουμε μέρος και η ομάδα των ενηλίκων δουλεύει προς αυτό το στόχο. Ο Γιάννης και εγώ θα αποτελούμε μέλη αυτής της ομάδα, τα νεότερα ηλικιακά, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να «τσιμπήσουμε» και κάποια παιδιά από τα μικρότερα τμήματα. Εγώ βλέπω αυτό το τουρνουά σαν μια προπόνηση σε συνθήκες αγώνα, αλλά και ως μια ευκαιρία συλλογή εμπειριών, με μεγάλο στόχο τη δημιουργία αντρικής ομάδας μπάσκετ και γιατί όχι (αν και φαντάζει απατηλό όνειρο) και γυναικείας!!

Που εντοπίζεται η διαφορετικότητα στη διδασκαλία ανά τμήμα;
Τα μικρά παιδιά, τμήματος δημοτικού, τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τα βασικά και για αυτό έχουν και τεράστια δίψα για μάθηση. Όσον αφορά τα παιδιά κατηγορίας γυμνασίου-λυκείου, αυτά ξέρουν τα βασικά και είναι έτοιμα να μάθουν νέα πράγματα, ώστε να βελτιωθούν. Με τους ενήλικες δουλεύουμε σε πρακτικούς τομείς, όπως τα σουτ, η τακτική, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να ασχολούνται και με την ενδυνάμωση.

Φώντα, κλείνοντας υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να επισημάνεις;
Επιθυμώ ο καθένας από τον κλάδο του (τηρουμένων των οικονομικών δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα) να είναι δημιουργικά ανταγωνιστικός με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, επιθυμώ και το πιστεύω πολύ πως κάποια άτομα μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, θα μας βγάλουμε ασπροπρόσωπους σε ανώτερο επίπεδο της καλαθοσφαιριστής!!
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στην εφημερίδα των ‘’Ευρυτανικών Νέων’’, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνουμε και μας στηρίζει συνεχώς.

ZAXAROPOULOS FONTAS_1