Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας: Μελομακάρονα

syntagi578

ΥΛΙΚΑ

1ο μείγμα

-1200 γρ. αλεύρι μαλακό

-1 κ.γλ. τριμμένα γαρύφαλλα

-2 κ.γλ. τριμμένη κανέλα

-1 κ.γλ. baking powder

-1 κ.γλ. σόδα

-1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

2ο μείγμα

-500 γρ. ελαιόλαδο

-250 γρ. ζάχαρη

-2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού

-1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.

Σιρόπι:

-1 νεροπότηρο νερό

-1 νεροπότηρο ζάχαρη

-2 νεροπότηρα μέλι

-φλούδα λεμονιού

-κανέλα μπαστούνι

-τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αφού το 2ο μίγμα να ομογενοποιηθεί με το χτύπημα, προσθέτουμε το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι. Για να έχει πετύχει η ζύμη, πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50 γρ. ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα ελλειψοειδές. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!

Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:

Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό, τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.

Με πληροφορίες από www.sintagespareas.gr