Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Οι πρώτες δηλώσεις Κοντογεώργου για την υπόθεση της "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ". Πράξαμε το καθήκον μας - Δεν αποδέχομαι καμία κατηγορία - Απαράδεκτη η απόφαση της επιβολής εγγυήσεως 60.000 ευρώ

kontogeorgos-vouli-111

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ 

Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας, Κώστα Κοντογεώργου, εξεδόθει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου: 

"Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παρουσιάσθηκα στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, στα πλαίσια της διαδικασίας ανακρίσεως που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της εταιρείας αγροτικής ανάπτυξης του Νομού μας «Ευρυτανία ΑΕ». Την παράστασή μου νομιμοποίησα εγώ ο ίδιος, ζητώντας από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας.

Αντικείμενο της δικαστικής έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας αποφάσισε να εγγυηθεί, το έτος 2007, για την εξυπηρέτηση του δανείου, με το οποίο αποπληρώθηκαν οι οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία αλλά και προς τους εργαζομένους, που παρέμεναν απλήρωτοι ουσιαστικά για μία περίοδο που προσέγγιζε τη δεκαετία. Τόσο η λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο και η παροχή εγγυήσεως έγιναν ακολουθώντας και εφαρμόζοντας απόλυτα τον Νόμο που μόλις είχε ψηφιστεί, για να διευκολύνει την Αυτοδιοίκηση σε αντίστοιχες περιπτώσεις έλλειψης ρευστότητας.

Η απόφασή μας ήταν επιβεβλημένη για την προάσπιση του συμφέροντος του Τόπου. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάξαμε τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στα χέρια του Νομού μας, με μεγάλες δυνατότητες εκμετάλλευσης. Απαλλαγμένη από το μεγάλο χρέος η εταιρεία απέκτησε και διατηρεί ακόμα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλης αξίας περιουσιακά της στοιχεία, προάγοντας την ανάπτυξη του Νομού με έργα και δράσεις μεγάλης στρατηγικής αξίας, όπως την παραγωγή αιολικής ενέργειας, την εκπόνηση μελετών για την προσέλκυση επενδύσεων και την συντεταγμένη τεχνοκρατικά ανάπτυξη, κυρίως όμως την εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, περιουσιακού στοιχείου που  αποτελεί βασικό πνεύμονα για την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας.

Η απόφαση για την οποία κατηγορήθηκα ήταν αναγκαία κι επιβεβλημένη για να εξασφαλίσω το συμφέρον του Τόπου. Εναλλακτική δεν υπήρχε τότε αλλά ούτε και μέχρι σήμερα έχει προταθεί ή υποδειχθεί κάποια άλλη λύση. Η εκκαθάριση και το κλείσιμο της εταιρείας θα σήμαιναν τη διάλυση του Χιονοδρομικού Κέντρου και το ξεπούλημα της υπόλοιπης περιουσίας αντί πινακίου φακής, αφήνοντας μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο και απλήρωτους τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Εκλεγόμενος από τους Ευρυτάνες πολίτες  για περισσότερα από 15 χρόνια, είχα χρέος να διατηρήσω τις δυνατότητες και τα περιουσιακά στοιχεία μας και να υπηρετήσω το Δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς δύσκολους, που φαίνεται ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη κρίνει με βάση εντυπώσεις και τη λογική των ισολογισμών, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει ποτέ συνολική αποτίμηση της απόφασής μας, με την οποία διαφυλάχθηκε και δεν ζημιώθηκε η περιουσία μας, ταυτοχρόνως όμως διαφυλάχθηκε και υπηρετήθηκε η προοπτική, η βιωσιμότητα, η ανάπτυξη και το συμφέρον του Τόπου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπηρετεί, σύμφωνα με το νόμο, την ανάπτυξη της περιφέρειάς της. Αυτό πράξαμε, εγώ και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αποφασίζοντας μάλιστα ομόφωνα.

Η εγγύηση που μου επιβλήθηκε δεν έχει καμμία απολύτως λογική, εκτός από τις  πρόχειρες εντυπώσεις. Τίποτα παράνομο και τίποτα μεμπτό δεν μπορεί να μου αποδοθεί.   Έπραξα το καθήκον μου ως όφειλα, υπηρετώντας το συμφέρον του Τόπου και επιδιώκοντας να διασφαλίσω δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας διατηρώντας στο ακέραιο τα περιουσιακά μας στοιχεία. Ωφέλησα το Νομό, χωρίς να έχει επέλθει καμμία απολύτως ζημία.

Ως εκ τούτου δεν αποδέχομαι την αποδιδόμενη κατηγορία, ούτε φυσικά την απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου απόφαση επιβολής εγγυήσεως, τις οποίες αμφισβητώ ευθέως και θα αντιμετωπίσω με κάθε νόμιμο τρόπο."

Κώστας Αθ. Κοντογεώργος

Βουλευτής Ευρυτανίας