Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πάρκαραν τα ΙΧ… στην εφορία. Πόσοι ιδιοκτήτες οχημάτων στην Ευρυτανία κατέθεσαν πινακίδες για να γλιτώσουν τα έξοδα

Η κρίση και η οικονομική ανέχεια επί το έργον. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στον νομό Ευρυτανίας επέλεξαν να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ.Ε οχημάτων τους (και πρακτικά να τα θέσουν σε ακινησία) λίγο πριν τελειώσει το 2013, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στο βάρος των εξόδων που απαιτεί σε ετήσια βάση ένα αυτοκίνητο· εν προκειμένω τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας (240 ευρώ για αυτοκίνητο 1400κ.ε) αλλά και τα ασφάλιστρα, τα καύσιμα, τα σέρβις -και προσφάτως τον φόρο πολυτελείας για τα οχήματα άνω των 1.929 κ.εκ. (ηλικίας ως 5 ετών: 440 ευρώ και 308 ευρώ από 5 ως 10 έτη).

pinakides-eforia

*Εικόνα από την Εφορία Καρπενησίου

Στοιχεία και αριθμοί

Έτσι, στη Δ.Ο.Υ. Καρπενησίου ο αριθμός των πινακίδων που κατατέθηκαν από ιδιοκτήτες οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) έφθασε τις 400, όταν το 2012 δεν ξεπέρασε τις 233. Η αύξηση αγγίζει σχεδόν το 72%.

Την ίδια στιγμή, περίπου 145 ιδιοκτήτες επαγγελματικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) προσήλθαν το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος του ’13 στη Δ/νση Μεταφορών της Π.Ε Ευρυτανίας για να παραδώσουν πινακίδες. Συνολικά δηλαδή περίπου 550 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και φορτηγών προτίμησαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2013 επεστράφησαν περίπου 70.000 πινακίδες στις Εφορίες όλης της χώρας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 200.000 (!) και πλέον ΙΧ έχουν τεθεί σε ακινησία από το 2009 ως και το τέλος του 2013.

Σκέψεις για αλλαγή καθεστώτος

Όπως είναι λογικό, η μαζική κατάθεση πινακίδων τα τελευταία χρόνια προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνεπάγεται απώλεια σημαντικών εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας. Μόλις ένας φορολογούμενος καταθέσει πινακίδες, από την ελληνική οικονομία και τα έσοδα του κράτους αφαιρούνται αυτόματα κατά μέσον όρο 2.700 ευρώ ως 3.400 ευρώ· από αυτό το ποσό το κράτος εισπράττει φόρο και τέλη περίπου το 1/3, δηλαδή κατά μέσον όρο 1.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σκέψεις το 2014 να δοθεί η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων με πληρωμή των τελών ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που θα χρησιμοποιείται. Αν, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ έχει καταθέσει τις πινακίδες και θέλει να τις πάρει πίσω από τον Ιούλιο θα μπορεί να πληρώσει το μισό των τελών κυκλοφορίας.

Να τονιστεί, επίσης, ότι σήμερα, για να προβεί κανείς σε άρση ακινησίας του οχήματός του (μετά την κατάθεση πινακίδων) υποχρεούται, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο, να προσκομίσει στην οικεία ΔΟΥ ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου. Έτσι, δεν θα χορηγείται στο εξής ούτε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας (τύπου «Μ») εφόσον προηγουμένως δεν προκύψει ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό θα κυκλοφορήσει.

Δεν καταστρέφονται οι πινακίδες

Σε αλλαγή, τέλος, στη νομοθεσία που προέβλεπε ότι οι πινακίδες των ΙΧ στα οποία έχει γίνει δήλωση εκούσιας ακινησίας θα καταστρέφονται μετά την πάροδο 12 μηνών, προχώρησε πριν λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, ουσιαστικά αναστέλλεται η καταστροφή των πινακίδων. Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «Με δεδομένη την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, για τον περιορισμό των δαπανών καταστροφής και επανέκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία και παραμένουν στις Δ.Ο.Υ. πέραν του δωδεκαμήνου, σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της 1021752/ 182/Τ.&Ε.Φ./4-3-2003 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην καταστροφή των πινακίδων αυτών. Ως εκ τούτου, οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία δεν θα καταστρέφονται πλέον και θα παραμένουν στις Δ.Ο.Υ. για όλη την περίοδο της ακινησίας».