Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Περισσότερο διαβασμένα άρθρα από την Περιφέρεια

Ο αστυνομικός απολογισμός του Δεκεμβρίου. Στοιχεία για εγκληματικότητα & τροχαία στη Στερεά Ελλάδα

Τη δραστηριότητα των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας & Φωκίδας για τον μήνα Δεκέμβριο δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Γ.Α.Δ.Π. Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ελαφρά αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συλλήψεων (έναντι του Νοεμβρίου), ενώ σημαντική μείωση καταγράφηκε στα τροχαία σε σχέση με την περσινή χρονιά· ωστόσο περισσότερα ήταν τα θανατηφόρα τροχαία (3 έναντι 2 το ’12).

mploko-siragga

 

Οι αριθμοί

Εγκληματικότητα

Τον Δεκέμβριο συνελήφθησαν συνολικά 585 άτομα (562 αντίστοιχα τον Νοέμβριο) και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, 197 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών), 70 άτομα για παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά, 27 άτομα για διάπραξη κλοπών/διαρρήξεων, 15 άτομα για παράβαση του νόμου για τα όπλα, ένα άτομο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, 10 άτομα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων, 131 άτομα για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Κ.Ο.Κ.), ένα άτομο για απόπειρα βιασμού κ.α.

Επίσης, εξιχνιάσθηκαν: μία υπόθεση ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μία υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μία υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια, δύο υποθέσεις ληστειών, 53 υποθέσεις ναρκωτικών, 144 υποθέσεις του νόμου περί όπλων, 35 κλοπές-διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών (κάνναβη-ηρωίνη-κοκαΐνηη), 17 κυνηγετικά όπλα, 19 μαχαίρια, το ποσό των 710 σε πλαστά χρήματα, 1127 λαθραία πακέτα τσιγάρων κ.α. Επιπλέον στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας βρέθηκαν συνολικά 27 κλεμμένα οχήματα.

Τροχαία

Στοιχεία που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά την διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου του 2013, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας & Φωκίδας, δημοσίευσε επίσης η ΓΑΔΠ.

Σύμφωνα με αυτά, στην εδαφική αρμοδιότητά της σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα 26 συνολικά τροχαία ατυχήματα, έναντι 43 το 2012. Ειδικότερα σημειώθηκαν: 3 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 2 το 2012), 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 το 2012) και 19 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 35 το ‘12).

Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν, καταγράφηκαν συνολικά 36 παθόντες (έναντι 64 το 2012): 3 νεκροί (έναντι 2 το 2012), 6 βαριά τραυματίες (έναντι 7 το ‘12) και 27 ελαφρά τραυματίες (έναντι 55 το 2012). Σύμφωνα με την Τροχαία, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ήταν η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, η παραβίαση προτεραιότητας, η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, η υπερβολική ταχύτητα και η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα.

Όπως τονίζεται, «…οι υπηρεσίες Τροχαίας της ΓΑΔΠ Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο». Σε αυτό το πλαίσιο, τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 βεβαιώθηκαν συνολικά 3.988 παραβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων για υπερβολική ταχύτητα.

 

Η Αστυνομία υπενθυμίζει, τέλος, σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας» και στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί «…οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας».