Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. "Θρίλερ" με τη συμμετοχή του Γιάννη Αντωνίου - Ρεπορτάζ

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του προπονητή, Βασίλη Δημητριάδη, που θέτει εκτός Σότσι τον Ευρυτάνα πρωταθλητή.
Θέμα έχει προκύψει με τα άτομα που θα πάρουν την πρόκριση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στις 7 Ιανουαρίου στο μακρινό Σότσι της Ρωσίας.
ANTONIOU-G

Εκεί που όλοι θεωρούσαν τον Ευρυτάνα Γιάννη Αντωνίου βέβαιο για τα βουνά της Ρωσίας, όντας ο κορυφαίος Έλληνας σκιέρ στα τεχνικά αγωνίσματα του απλού και του γιγαντιαίου σλάλομ, μια ανακοίνωση του πρώην πρωταθλητή Ελλάδος, Βασίλη Δημητριάδη, στην επίσημη σελίδα «HELLAS ALPINE SKI TEAM» στο facebook “έριξε λάδι στη φωτιά”, προκαλώντας αντιδράσεις και αιχμηρές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης έγραψε τα ακόλουθα
«Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές, για την μεγάλη μάχη που έδωσαν να πιάσουν τα όρια των Ολυμπιακών αγώνων! Θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτούς που έπιασαν τα όρια για τους Ολυμπιακούς. 
ΑΝΤΡΕΣ: 1. Βαλκαρέτζι Μασσιμιλιάνο και 2. Συκάρας Κωνσταντίνος
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 1. Ράλλη Σοφία

Και ένα μεγάλο μπράβο στους Νέους της Εθνικής ομάδας του Αλπικού: Αντωνίου Ιωάννη και Σαμαρίνου Μαρία, οι οποίοι έδωσαν μια μεγάλη μάχη και έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο. Το μέλλον είναι μπροστά σας και αυτό πρέπει να σας ενθαρρύνει για τα επόμενα χρόνια!»

Η απάντηση-αντίδραση του ΕΟΣ
Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του ΕΟΣ Καρπενησίου, την οποία υπογράφουν τα μέλη του Σαπούνης Ιωάννης και Λελούδης Μπάμπης, με την οποία επισημαίνουν αρχικά ότι η Ομοσπονδία δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση και επιπροσθέτως ότι οι παραπάνω αθλητές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να δώσουν το «παρών» στο Σότσι. 

Αναλυτικά, η απάντηση αναφέρει:
«Κύριοι,
Πρώτον: Η επιτροπή της ΕΟΧ δεν έχει συνεδριάσει ακόμα....
Δεύτερον: Βάσει των εγκυκλίων της ΕΟΧ, αλλά και της FIS (έπρεπε να τις είχατε διαβάσει πριν βγάλετε συμπεράσματα)"......καλύτερη βαθμολογία στα τεχνικά αγωνίσματα SL,GS" (EOX Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013-κριτήρια επιλογής Ο.Α) και "In view of the lack of Super Combined... and less than 80 Olympic FIS points.....Athetes participating in Super Combined must have a maximum of 80 Fis points in Downhill..." (FIS 06.01.2014).......άρα εδώ υπάρχει πρόβλημα με τους παραπάνω αθλητές...κρίμα βέβαια, γιατί όλοι οι αθλητές έχουν δώσει τη μάχη τους και πιο πολύ κρίμα για αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook κλπ..... 
Μην βιάζεστε λοιπόν να βγάλετε συμπεράσματα.....».

Δημητριάδης: «Συμπέρασμα βάσει κανονισμών»
Η νέα απάντηση ήρθε άμεσα από τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος και εκ των κορυφαίων σκιέρ στον κόσμο με τιμητικές θέσεις στο ενεργητικό του και φυσικά συνεχείς συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Αναφέρει λοιπόν: «Αγαπητοί κύριοι, το συμπέρασμα βγαίνει βάσει των κανονισμών της FIS, αλλά και βάσει του κανονισμού της ΕΟΧ, μάλλον εσείς δεν διαβάσατε καλά τους κανονισμούς.  Μάλλον εσείς προσπαθείτε να δημιουργήσετε λανθασμένες εντυπώσεις. Όσο για τους αθλητές γνωρίζω πολύ καλά τι μάχη έχουν δώσει, διότι και εγώ υπήρξα αθλητής».

Ε.Ο.Σ.: «Διαβάστε τα κριτήρια»
Ο ΕΟΣ για την αποκατάσταση της τάξης παρέταξε αναλυτικά τα κριτήρια επιλογής Αλπικών Αθλημάτων, με τα οποία θα επιλεγεί  ο αθλητής ή οι αθλητές για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Συγκεκριμένα και πάντα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του Facebook, κοινοποίησε τα εξής: 
«H ΕΑΑ (14/11/2012), λαμβάοντας υπ’ όψη την ειδική οδηγία της FIS-ΔΟΕ σχετικά με το βασικό δικαίωμα συμμετοχής Ελλήνων αθλητών (basic quota: 1 άνδρας και 1 γυναίκα) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2014, καθώς επίσης και το γεγονός ότι για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες θα δημιουργηθεί ειδική λίστα κατάταξης-αξιολόγησης των αθλητών που θα προκύψει από τον μέσο  όρο των πέντε (5) καλύτερων αποτελεσμάτων των αθλητών κατά την περίοδο 1/7/2012-20/1/2014, αποφασίζει: 

1. Η τελική επιλογή των αθλητών, που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες, να γίνει στις 20/1/2014 με την έκδοση της ειδικής λίστας πρόκρισης. 

2. Αν έως τότε απαιτηθούν τα ονόματα των αθλητών/τριών από την Ε.Ο.Ε. να δοθούν όλα τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφιών. 

3. Θα επιλεγούν ο αθλητής και η αθλήτρια με την καλύτερη βαθμολογία σε ένα από τα δύο τεχνικά αγωνίσματα SL-GS στην ειδική λίστα που θα εκδοθεί στις 20/1/2014. Ταυτόχρονα και με τα ίδια κριτήρια (δηλαδή την αμέσως επόμενη καλύτερη βαθμολογία σε εένα από τα δύο τεχνικά αγωνίσματα SL-GS) θα επιλεγούν και οι αναπληρωτές τους. 

4. Εάν υπάρξουν αθλητές/τριες που θα προκριθούν στην 500αδα σε όλα τα αγωνίσματα τεχνικά και γρήγορα (SL-GS-SG-SC-DH) και μέχρι του ορίου του ολικού δικαιώματος συμμετοχής της χώρας, για την επιλογή  των υπολοίπων θα ισχύσει ο ίδιος κανόνας, δηλαδή ο /η αμέσως επόμενος αθλητής/τρια με την καλύτερη βαθμολογία από την ειδική λίστα σε ένα από τα δύο τεχνικά αγωνίσματα SL-GS. 

5. Σε περίπτωση κωλύματος του αναπληρωτή/τριας αθλητή/τριας, αυτός/ή θα αντικατασταθεί από τον αμέσως επόμενο της ειδικής λίστας ακολουθώντας τον παραπάνω κανόνα...».

«Προσπάθεια να 
καπελωθεί ο Αντωνίου»
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται και η τοποθέτηση ενός ανώνυμου αναγνώστη της ιστοσελίδας starsports.gr, που υπογράφει ως “Παρατηρητής χιονοδρόμος”, ο οποίος μετά από ρεπορτάζ της συγκεκριμένης σελίδας, που αναφέρει πως ο Φθιωτός Κώστας Συκάρας, έπιασε τα όρια στο αγώνισμα του Σύνθετου Αλπικού (Super Combined) σχολίασε ως εξής: «Στο sl είναι ο Αντωνίου Ιωάννης με τους καλύτερους βαθμούς. Άρα, ο Αντωνίου πρέπει να πάει βάσει των κανονισμών της ΕΟΧ, αλλά και της παγκόσμιας ομοσπονδίας χιονοδρομίας FIS.
Βέβαια, όλα τελικά θα κρίθουν στα αθλητικά δικαστήρια, γιατί προσπαθούν να "καπελώσουν" τον Αντωνίου αυτοί που πιέζουν το Δ.Σ. της Ε.Ο.Χ. να πάρει απόφαση επιλογής, όχι σύνομη και ενάντια στις εγκυκλίους. 
Βέβαια υπάρχει μεγάλη πίκρα και πίεση προς την ΕΟΧ από τον πρώην πρωταθλητή Ελλάδος, τον Βασίλη Δημητριάδη, ο οποιός δεν είναι ομοσπονδιακός προπονητής και την θέση του πήρε ο Στέργιος Πάππος, που προπονεί τον Αντωνίου. Άστα να πάνε λοιπόν....δεν αλλάζει τίποτα τελικά στην Ελλάδα…».

* Το συγκεκριμένο κομμάτι δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα starsports (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ), στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Έπιασε τα όρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες ο Συκάρας» (Συντάκτης: Γιάννης Τσιάντης) 

Στάση αναμονής από Αντωνίου
Ο Γιάννης Αντωνίου αξίζει να βρεθεί στο Σότσι και ελάχιστοι ξέρουν τι θυσίες και πόσα πράγματα έβαλε σε δεύτερη μοίρα προκειμένουν να δώσει το παρών στα Ρωσικά βουνά. Και ενώ είναι ο κορυφαίος Έλληνας στα τεχνικά αθλήματα θα αναγκαστεί να περιμένει την απόφαση της Ομοσπονδιάς. Μέχρι τότε “τηρεί σιγήν ιχθύος” και δεν επιθυμεί να μπει στο τρυπάκι των δηλώσεων. Δεν το έκανε ποτέ άλλωστε…!! 

Διακρίθηκε και στην Αυστρία
Με αρκετά καλές θέσεις ο Γιάννης Αντωνίου σφραγίζει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στους αγώνες που έγιναν στο Turnau Αυστρίας ο 19χρονος σκιέρ στο απλό σλάλομ κατετάγη 29ος με χρόνο των δυο διαδρομών 1.30,56 και 41.24 βαθμούς ποινής και την Κυριακή 19/1 (για το ίδιο αγώνισμα) τερμάτισε 21ος μεταξύ 101 συναθλητών του που τερμάτισαν με συνολικό χρόνο 1.39,77 και 40.28 βαθμούς ποινής. Ο 19χρονος ολοκλήρωσε τους αγώνες στην 508η θέση με 34,71 βαθμούς, μόλις 23 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από την 500η θέση, της οποίας ο αθλητής είχε 34,48 βαθμούς.  

Λάμπρος Κολοκώτσιος