Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

pixidagiatomellon
Ο Σπύρος Μιχαλούλης είναι M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της εταιρίας “ORIENTUM - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας”. Τηλ. 2106778777. e-mail: spyrosm@orientum.gr


«Πυξίδα για το μέλλον». Μάθετε για τα Τμήματα Φυσικής. Του Σπύρου Μιχαλούλη

Τα Τμήματα Φυσικής ασχολούνται με τη μελέτη, την παρατήρηση και την έρευνα των φυσικών φαινομένων καθώς και των νόμων που τα διέπουν. Όλα τα τμήματα δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές κατευθύνσεις της μέσης εκπαίδευσης και της ερευνητικής σταδιοδρομίας, καθώς και στις νέες γνώσεις, όπως μικροηλεκτρονική, λέιζερ, τηλεπικοινωνίες, πολυμερή, περιβαλλοντικές μελέτες κ.α.

fysiki

 

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Χημεία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μηχανική, Υπολογιστές, Στατιστική, Εισαγωγή στα Συστήματα Αυτοματισμού, Μικροηλεκτρονική, Οπτικοηλεκτρονική, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, Φυσική της Ατμόσφαιρας, Βιοηλεκτρονική, Ανάλυση Κυκλωμάτων, Ηλεκτρομαγνητισμός, Μαθηματική Φυσική, Φυσική Στερεάς Κατάστασης, Υπολογιστικές Μέθοδοι, Φυσική Ημιαγωγών, Ιστορία και Φιλοσοφία Φυσικών Επιστημών, Κβαντομηχανική, Κοσμική Ακτινοβολία, Υγειοφυσική Ιατρική Φυσική, Ατομική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Ανιχνευτές Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Ενέργεια - Κοινωνία, Φυσική Πλάσματος, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, Κοσμολογία, Αστροφυσική, Κυματική - Οπτική (φυσική), Μετεωρολογία, Μοριακή Φυσική κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

 

Εργασιακά

Ο φυσικός επιστήμονας ασχολείται γενικά με την προαγωγή της γνώσης των βασικών ενοτήτων της φυσικής επιστήμης. Συγκεκριμένα, ένας φυσικός μπορεί να ασχοληθεί είτε με την παρατήρηση, ως θεωρητικός φυσικός, είτε με το πείραμα, ως πειραματικός φυσικός.

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνεται με σαφήνεια η διάκριση ανάμεσα στην παρατήρηση και το πείραμα. Η Παρατήρηση είναι η προσεκτική και κριτική εξέταση ενός φαινομένου κατά την οποία εντοπίζονται και αναλύονται οι διάφοροι παράγοντες που το επηρεάζουν. Υπάρχουν φαινόμενα τα οποία εμφανίζονται σε ειδικές συνθήκες και των οποίων η ανάλυση αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία.

Για αυτούς τους λόγους το πείραμα είναι απαραίτητο. Το Πείραμα, λοιπόν, είναι η ποσοτική παρατήρηση ενός φαινομένου κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Το πείραμα δεν είναι το μόνο εργαλείο του φυσικού. Βασιζόμενος σε γνωστές σχέσεις και στην επαγωγή, ο φυσικός μπορεί να διατυπώσει στη γλώσσα των μαθηματικών μια περιγραφή (μοντέλο) των φυσικών φαινομένων. Το μοντέλο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πρόβλεψη ενός νέου φαινομένου ή στην εύρεση σχέσεων μεταξύ διαφόρων γνωστών διαδικασιών.

Ο θεωρητικός ερευνητής δύναται να αναθεωρήσει το μοντέλο έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με τις πειραματικές πληροφορίες ή, αν αυτό δεν γίνεται, να το απορρίψει. Η σύγχρονη φυσική επιστήμη προχωράει με τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση θεωρίας και πειράματος.

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις όπως:

• Στην εκπαίδευση (στα δημόσια ή ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια) ως καθηγητές φυσικής.

• Σε τμήματα ερευνών και παραγωγής βιομηχανικών μονάδων ή στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες ως ειδικοί.

• Στη μετεωρολογική υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) ως μετεωρολόγοι, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό.

• Στον Ο.Τ.Ε., στη Δ.Ε.Η. και στην Ε.Ρ.Τ., ως ειδικοί επιστήμονες, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη ραδιοηλεκτρολογία.

• Σε ερευνητικά κέντρα (π.χ. Δημόκριτος) ως φυσικοί ερευνητές.

Σε γενικές γραμμές, οι απόφοιτοι των τμημάτων Φυσικής έχουν πάρα πολλές επαγγελματικές επιλογές σε αρκετούς εργασιακούς χώρους και όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Η φυσική αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ειδίκευση σε αντικείμενα αιχμής, είτε επιστημονικά είτε εφαρμογών. Για παράδειγμα, μια αρκετά ελκυστική επαγγελματική διέξοδος είναι αυτή της Ιατρικής Φυσικής, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο καθηγ. Τζων ΚΑΛΕΦ-ΕΖΡΑ, Δ/ντης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής Π.Γ.Ν.Ι.

Στο συγκεκριμένο αντικείμενο απασχολούνται σήμερα περίπου 350 απόφοιτοι τμημάτων φυσικής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εργασθεί κανείς ως φυσικός νοσοκομείου ή/και ακτινοφυσικός ιατρικής είναι η κατοχή πτυχίου Φυσικής ΑΕΙ και  Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιατρική Φυσική.

Στην περίπτωση της εξειδίκευσης στην  ιατρική ακτινοφυσική απαιτείται επιπλέον  πρακτική άσκηση (ειδικότητα) ενός έτους σε δημόσιο νοσοκομείο που πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς και  η κατοχή σχετικής επαγγελματικής άδειας μετά από σχετικές εξετάσεις. Πρόκειται για ένα αντικείμενο στο οποίο απασχολείται σημαντικός αριθμός φυσικών, μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος στην Ελλάδα και υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

• Στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. το 2006 για πρώτη φορά ο Κλάδος Π.Ε. 04, Φυσικών διασπάται σε 5 υποκλάδους: α) Π.Ε. 0401, Φυσικών, β) Π.Ε. 0402, Χημικών, γ) Π.Ε. 0403, Φυσιογνωστών, δ) Π.Ε. 0404, Βιολόγων και ε) Π.Ε. 0405, Γεωλόγων. Η διάσπαση αυτή είναι σημαντική γιατί, πλέον, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα για κάθε ειδικότητα και όχι στα ίδια, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

• Στον Κλάδο Π.Ε. 04.01, Φυσικών εντάσσονται οι απόφοιτοι που έχουν Πτυχίο Φυσικής (κωδ. 0411) ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου (κωδ. 0412) ή πτυχίο σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες του Ε.Α.Π. (κωδ. 0413) ή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράμματος Σπουδών της κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρμογών (κωδ. 0414).

Ειδικότερα για τα πτυχία της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1.5.2004) δεν απαιτείται αντιστοιχία (π.δ.299/1997 όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 367/2001) ενώ για τα πτυχία τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία (Προκήρυξη Α.Σ.Ε.Π. Αρ. 2Π/2008, Φ.Ε.Κ. 515, 8/10/2008).

• Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), Γριβαίων 6, 10680, Αθήνα, Τηλ. 210 36.35.701, 36.10.690, Ηλ. Διεύθυνση: www.eef.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

• Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.), Ερμού και Κορνάρου 2, Αθήνα, 105 63, Τηλ. 210 32.30.073, Ηλ. Διεύθυνση: www.olme.gr

• Στην Κρήτη λειτουργεί το Αστεροσκοπείο του Σίνακα, όπου αποτελεί τόπο αστρονομικής έρευνας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας συμφώνησαν να τοποθετήσουν και να λειτουργήσουν από κοινού ένα τηλεσκόπιο με έμφαση τόσο στην σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Αστρονομία όσο και στην έρευνα εκτεταμένων ουράνιων αντικειμένων όπως οι κομήτες και τα αέρια νεφελώματα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα των Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι. - Στρατιωτικών Σχολών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μας «ΠΑΜΕ…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014».

 

Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, ενδεικτικά μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε τμήμα, τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, πίνακας Στατιστικών Στοιχείων με: Βάσεις, Αριθμό Εισακτέων, Δηλώσεις τμημάτων ως πρώτη επιλογή κ.ά.