Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Κριτική από τη Λαϊκή Συσπείρωση & τον Νίκο Σερετάκη για τα αιολικά στην Ευρυτανία

Θέση για το ζήτημα των ανεμογεννητριών, μα κυρίως για τη στάση που τηρεί η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση του δήμου Καρπενησίου, πήρε και η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Νίκο Σερετάκη.

seretakis-nikos-kke

«Από τη συζήτηση για τα αιολικά που έγινε στις 10 Φλεβάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτεται άλλη μια φορά ότι τόσο η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και των παρουσιαζόμενων ως «ανεξάρτητων» και «οικολόγων» όχι μόνο δεν αντιτίθενται ουσιαστικά στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με τα αιολικά αλλά τοποθετούνται θετικά επί της αρχής. Η κριτική τους είναι άσφαιρη περιορίζεται στους όρους, στο που θα μπουν και τι θα καταβροχθίσουν οι εταιρείες. Δεν αμφισβητούν την απελευθέρωση της ενέργειας, δε λεν κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ που βρίσκονται από πίσω. Υποβαθμίζουν ένα κατ’ εξοχήν σοβαρό πολιτικό ζήτημα σε νομικίστικη υπόθεση. Αποφεύγουν την συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου επί πληθώρας σχεδίων για ιδιωτικά αιολικά και υδροηλεκτρικά» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και κάνουν λόγο για σύγκλιση της θέσης Μπακογιάννη και ΣΥΡΙΖΑ.

Η άποψη Σερετάκη

Σε άρθρο του, εξάλλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Σερετάκης στρέφεται ενάντια στα «ενεργειακά μονοπώλια», η διείσδυση των οποίων «δε σημαίνει δουλειά αλλά χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, καταστροφή μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, συγκέντρωση της γης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Ο κ. Σερετάκης κάνει μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, προτού ασχοληθεί πιο ειδικά με τον ν. Ευρυτανίας, ο οποίος ήδη (από το 2008) εντάχθηκε από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, όπως σημειώνει, «…στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στη μέση» τονίζει· «…αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση του κ. Μπακογιάννη ο οποίος υπόσχονταν δημοψηφίσματα και ξιφουλκούσε στο Κρίκελλο («ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσω τη μάχη κατά αυτού του έργου») και τώρα κάτι ψελλίζει για… νομικές προσφυγές και δικηγόρους. Και φυσικά χειροκροτεί τη στρατηγική για τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας. Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ όταν δεν τοποθετούνται αναφανδόν υπέρ όπως ο πρώην Δήμαρχος Δομνίστας παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες ενός… νέου χωροταξικού. Εναρμονισμένοι δηλαδή με την πολιτική του κόμματός τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης, από το επίπεδο της λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Καμία αναμονή λοιπόν», καταλήγει.