Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/mouseio-panou-papadimitriou

Το «άγνωστο» μουσείο. Πως η αγάπη για την κληρονομιά του τόπου μας "έχτισε" ένα μικρό λαογραφικό μουσείο

Οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, μουσικά όργανα, βιβλία συλλεκτικής αξίας, ακόμα και ραπτομηχανές και παλιές ζυγαριές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το λαογραφικό μουσείο που δημιούργησε, με περίσσια αγάπη, μεράκι και επιμονή, ο Πάνος Παπαδημητρίου (φωτο).

mouseio-panou-papadimitriou

Τα αντικείμενα μιας άλλης, μακρινής εποχής, φιλοξενούνται σε αίθουσα του αθλητικού κέντρου Καρπενησίου και τα περισσότερα αποτελούν, όπως δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο ιδιοκτήτης τους, οικογενειακά κειμήλια· ορισμένα δε, προέρχονται από δωρεές γνωστών και φίλων, ενώ για κάποια ξόδεψε χρήματα για να τα αγοράσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή από σχολικές εγκυκλοπαίδειες που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1919-1935, στη γερμανική μάλιστα γλώσσα. Δεν λείπουν δε, και οι χειροποίητες παραδοσιακές γκλίτσες, φτιαγμένες από τον ίδιο.

Πρόθεση του συλλέκτη παραδοσιακών αντικειμένων είναι να δωρίσει στο εγγύς μέλλον τη συλλογή του στο -υπό κατασκευή- ιστορικό και λαογραφικό μουσείο στο παλιό Δασαρχείο Καρπενησίου, ώστε να βάλει με τη σειρά του ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια για διατήρηση  της ιστορικής μνήμης και  διαφύλαξης της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς.

Γιώργος Ζαλοκώστας

{gallery}mouseio-panou-papadimitriou:::0:0{/gallery}