Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας, κέικ καρότου

keik-karoto

ΥΛΙΚΑ

Για το μίγμα του κέικ

(22 εκ. διάμετρο)

-1 ½ φλ. τσαγιού μαργαρίνη

-1 ¾ φλ. τσαγιού ζάχαρη

-3 καρότα μέτρια τριμμένα στο ρεντέ (από τη χοντρή πλευρά)

-1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα

-2 φλ. τσαγιού αλεύρι δυνατό

-3 αυγά

-2 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα πορτοκάλι που να περιέχει κομματάκια του φρούτου (ή γλυκό του κουταλιού από οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδή αλεσμένο)

-1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

-1 κ.γ. σόδα

-1 κ.γ. γεμάτο κανέλα σκόνη

-1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη

-Μια πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη

 (προαιρετικό):

-120 γρ. τυρί κρέμα

-120 γρ. μαργαρίνη

-50 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί

-¾ φλ. τσαγιού άχνη

-1 βανίλια σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το τριμμένο καρότο, τη μαρμελάδα, την καρυδόψιχα, την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά της πρώτης λεκάνης (καρότο, μαρμελάδα κ.λπ).

Χτυπάμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, καλύπτοντας όλα τα τοιχώματά του και ρίχνουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα ή το σκεύος, καθώς επίσης και το χαρτί και αφήνουμε λίγο να κρυώσει σε μια σχάρα. Έπειτα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε καλά με το μίξερ να αφρατέψει η κρέμα και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου και απλώνουμε επάνω και περιμετρικά από το κέικ που έχει κρυώσει και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο όπου και διατηρείται.

Με πληροφορίες από eleniscooking.blogspot.gr