Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

pixidagiatomellon
Ο Σπύρος Μιχαλούλης είναι M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της εταιρίας “ORIENTUM - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας”. Τηλ. 2106778777. e-mail: spyrosm@orientum.gr


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2014: Τμήματα Κτηνιατρικής. Αναλύει ο Σπύρος Μιχαλούλης

ktiniatriki-apth

Τμήματα Θεσσαλονίκης / Θεσσαλίας (Καρδίτσα)

Περιγραφή

Τα Τμήματα Κτηνιατρικής έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν την κτηνιατρική επιστήμη και να καταρτίσουν επιστήμονες, οι οποίοι θα θεραπεύουν με βάση αυτή, αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Τα τμήματα ασχολούνται με όλους τους τομείς της υγείας και προστασίας των ζώων, της αύξησης και βελτίωσης της ζωικής παραγωγής, της υγιεινής και τεχνολογίας των προϊόντων ζωικής προέλευσης, της προστασίας των ανθρώπων από τις ζωικές νόσους και τέλος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα: Ζωολογία, Ζωοτεχνία, Βιοστατιστική, Μικροσκοπική Ανατομική, Μακροσκοπική Ανατομική, Μικροβιολογία, Παθολογική Ανατομική, Υγιεινή και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Γενετική, Διαγνωστική Κυτταρολογία, Οικολογία, Παθολογία Ιχθύων, Ανοσολογία, Παθολογία Πτηνών, Τεχνητή Σπερματέγχυση, Παρασιτολογία, Χειρουργική, Μαιευτική, Φαρμακολογία, Τοξικολογία, Εντατική Θεραπεία, Χημεία, Βιοχημεία, Επιδημιολογία, Αναισθησιολογία, Λοιμώδη Νοσήματα , κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Σύμφωνα με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με: α) την υγεία των παραγωγικών ζώων (βοοειδών, προβάτων, αιγών, χοίρων, πτηνών, ψαριών, μελισσών κλπ), β) τον έλεγχο της ποιότητας των σχετικών ζωικών προϊόντων τους (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και κρεατοσκευάσματα), γ) την υγεία των ζώων συντροφιάς (σκύλου, γάτας, ίππων, εξωτικών ειδών κλπ), και δ) την προστασία της υγείας του καταναλωτή από ζωανθρωπονόσους (ασθένειες οι οποίες μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο).

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών (γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων, ιχθυολόγων) καθορίζονται από το Π.Δ. 344/2000 (Φ.Ε.Κ. 297/2000).

Σύμφωνα με αυτό το Φ.Ε.Κ., οι Κτηνίατροι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν.

Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιους από τους τομείς:

  • Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζωικής ή μικτής παραγωγής, σε γεωργοκτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρείες, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Στην πρόληψη και καταπολέμηση των οποιασδήποτε αιτιολογίας νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών σπονδυλωτών υδρόβιων, ωφέλιμων εντόμων, καθώς και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανωτέρω ειδών.
  • Στην ίδρυση και λειτουργία, κατ’ αποκλειστικότητα, ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων, μικρών και μεγάλων ζώων, άγριων ζώων και πτηνών, κτηνιατρικών μικροβιολογικών, βιοχημικών, παθολογοανατομικών και ιστολογικών εργαστηρίων, καθώς και χειρουργικών κλινικών.
  • Κατ’ αποκλειστικότητα σε κτηνιατρικές πράξεις, επεμβάσεις, κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις, πιστοποιήσεις θανάτου ζώων ανεξαρτήτως αιτίας, καθώς και στην έκδοση κτηνιατρικών γνωματεύσεων και βεβαιώσεων.
  • Στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης.
  • Στο σχεδιασμό και εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας των τροφίμων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, των βιομηχανιών παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης.
  • Στον προγραμματισμό, έλεγχο και εκτέλεση της τεχνητής σπερματέγχυσης.
  • Κατ’ αποκλειστικότητα στην εφαρμογή, εκτέλεση και έλεγχο της μετεμφύτευσης γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα.
  • Στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, εμπορία και διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων, βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ή άλλων ουσιών για κτηνιατρική χρήση.
  • Σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα, εθνικούς δρυμούς, σε ό,τι αφορά το γνωστικό τους αντικείμενο, υδροβιότοπους και εκτροφεία θηραμάτων.
  • Στην παραγωγή, επιλογή και εμπορία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού.
  • Στη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και βιομηχανική επεξεργασία ζωικών και αλιευτικών προϊόντων, πρωτογενών, δευτερογενών, στον ποιοτικό, τεχνολογικό και υγειονομικό έλεγχο αυτών, καθώς και στη διατήρηση, διακίνηση και διαφήμιση αυτών.
  • Με την παροχή γνωμοδοτήσεων, σε ινστιτούτα και οργανώσεις καταναλωτών.
  • Κατ’ αποκλειστικότητα, στην ίδρυση μονάδων εκτροφής πειραματόζωων.

 Χρήσιμες Πληροφορίες

- Και στα δύο τμήματα είναι απαραίτητη η πρακτική άσκηση για τη λήψη του πτυχίου. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί: α) σε κτηνιατρεία, β) σε μονάδες περίθαλψης ζώων, γ) σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών, δ) σε κτηνιατρικά εργαστήρια και ε) σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων.

- Για να ανοίξει κάποιος ιατρείο μικρών ζωών απαιτείται μόνο το πτυχίο Κτηνιατρικής από τα δύο αυτά τμήματα ή αντίστοιχα της αλλοδαπής.

- Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 - Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΓΕΩΤΕΕ (Ιούλιος 2010), οι γεωλόγοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ανεργία με 35% ενώ ακολουθούν οι ιχθυολόγοι με 28%, οι δασολόγοι με 26%,οι γεωπόνοι με 24% και τέλος οι κτηνίατροι με 17%.

- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), Βενιζέλου 64, Τ.Κ. 546 31, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310/278 817, 278818, Ηλ. Διεύθυνση: www.geotee.gr

- Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα, Τηλ.: 210/5202901 και 210/5226769, Ηλ. Διεύθυνση: www.hva.gr

- Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, Πατησίων 158,112 57, Ταχ. Θυρίδα 102 10 Αθήνα, Τηλ.: 210/8642284, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.hvms.gr/

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα των Πανεπιστημίων - Τ.Ε.Ι. - Στρατιωτικών Σχολών μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μας «ΠΑΜΕ…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2014». Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων, ενδεικτικά μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε τμήμα, τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, πίνακας Στατιστικών Στοιχείων με: Βάσεις, Αριθμό Εισακτέων, Δηλώσεις τμημάτων ως πρώτη επιλογή κ.ά.


Σπύρος Μιχαλούλης, M.Sc. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού,

ORIENTUM – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210/6778777

e-mail: spyrosm@orientum.gr