Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς υπερβολές. Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη

Το Πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει. Όλες οι λιχουδιές θα στρωθούν απλόχερα και εμείς δεν θα πούμε όχι στους γευστικούς πειρασμούς.

pasxalino-trapezi

Όποιος παρακολουθήσει την θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, θα ακούσει τον κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που λέει μια χαρακτηριστική φράση που την γνωρίζουν όλοι «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον. Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες», δηλαδή όσοι νηστέψατε μα κι όσοι δε νηστέψατε ευφρανθείτε σήμερα, το τραπέζι είναι γεμάτο, ευχαριστηθείτε όλοι.

Βέβαια η φράση αυτή δεν εννοεί να φάμε μέχρι σκασμού αλλά να χαρούμε την Ανάσταση του κυρίου. Όμως μετά το τέλος των γιορτών θα συνειδητοποιήσουμε πως η ζυγαριά δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλική μαζί μας. Αυτά τα κιλά των γιορτών είναι δύσκολο να φύγουν αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας έγκαιρα. Γι’ αυτό σε αυτές τις γιορτές μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο και να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς θα αποφύγετε να πάρετε βάρος φέτος το Πάσχα.

Μη ξεκινάτε απότομα το φαγητό. Ιδιαίτερα όσοι έχετε νηστέψει όλη τη σαρακοστή μην αρχίσετε απότομα την κρεατοφαγία γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά και όσοι δεν νήστεψαν καλό είναι να μην υπερβάλλουν στην κατανάλωση φαγητού.

Προσοχή το Μ. Σάββατο. Συνήθως το πρόβλημα ξεκινάει το Μ. Σάββατο όπου μένουμε επίτηδες νηστικοί μέχρι το βράδυ για να φάμε με μεγαλύτερη όρεξη. Φάτε κανονικά το μεσημέρι και το απόγευμα 1-2 φρούτα για να μην πεινάσετε υπερβολικά.

Μετά την Ανάσταση μη πέσετε με τα μούτρα. Πριν καλά καλά ο παπάς πει το Χριστός Ανέστη οι περισσότεροι έχουν ήδη τσουγκρίσει τα αυγά και η μαγειρίτσα περιμένει ζεστή. Μην υπερβάλλετε το βράδυ, φάτε όσο το δυνατό λιγότερο.

Μαγειρέψτε λιγότερο. Τις γιορτές έχουμε την τάση να μαγειρεύουμε για ολόκληρο λόχο. Προσπαθήστε φέτος να μαγειρέψετε φυσιολογικές ποσότητες για 2-3 μέρες.

Κάντε επιλογή των φαγητών. Όταν βρισκόμαστε στο γιορτινό τραπέζι θέλουμε να δοκιμάσουμε όλες τις λιχουδιές. Ένα απλό κόλπο για να αποφύγετε την υπερφαγία είναι να διαλέξετε τις λιχουδιές που σας αρέσουν περισσότερο. Επίσης μπορείτε να γεμίσετε το μισό πιάτο με σαλάτα ώστε να βάλετε λιγότερο κρέας και να έρθετε πιο γρήγορα σε κορεσμό.

Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Ε να μην δοκιμάσουμε λίγο τσουρεκάκι, ένα κουλουράκι, λίγη πίτα κάποιο πρωτότυπο γλυκό, λίγη πέτσα από το λαχταριστό αρνί? Θυμηθείτε όμως πως αυτές οι μπουκίτσες μπορούν να προσθέσουν τουλάχιστον 2 κιλά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τον κανόνα των 4-5 γευμάτων την ημέρα.

Προσοχή στο αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Όταν διασκεδάζουμε ξεχνάμε ότι το αλκοόλ και τα αναψυκτικά προσθέτουν πολλές θερμίδες που δεν τις υπολογίζουμε.

Βγάλτε την πέτσα. Το ξέρω πως αυτό είναι υπέρβαση αλλά αφαιρώντας την πέτσα μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ την πρόσληψη χοληστερίνης.

Σκεφτείτε τη χοληστερίνη σας. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο ένα αυγό αρκεί για να καλύψουμε την ιδανική ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης, φανταστείτε πόσο αυξάνεται η χοληστερίνη μας τις ημέρες του Πάσχα.

Αν το παρακάνετε δεν πειράζει αρκεί να μην το συνεχίσετε. Λογικό είναι την ημέρα του Πάσχα να ξεφύγετε. Μην μπείτε στη λογική θα φάω όσο μπορώ τώρα στις γιορτές και μετά θα κάνω δίαιτα. Αν την μια μέρα κάνετε ατασθαλίες, προσπαθήστε την επόμενη να φάτε πιο υγιεινά.

Σηκωθείτε για χορό ή βόλτα. Μη κάθεστε συνέχεια στο τραπέζι γιατί θα αρχίσετε να τρώτε ασυνείδητα. Μόλις αισθανθείτε ότι το παρακάνετε, σηκωθείτε για χορό ή για λίγο περπάτημα. Η κίνηση θα βοηθήσει το μυαλό να ξεφύγει από το φαγητό αλλά θα δώσει και ένα διάλλειμα στο στομάχι για να επεξεργαστεί τον βομβαρδισμό θερμίδων. 

Ντυθείτε έξυπνα. Τέλος ένα απλό κόλπο για να αποφύγετε την υπερφαγία είναι να φορέσετε εφαρμοστά ρούχα ώστε να καταλάβετε έγκαιρα ότι αρχίζετε να ξεπερνάτε το όριο.

Και για να μην ξεχνάμε την ιερότητα των ημερών μπορούμε να μοιράσουμε τα φαγητά που θα περισσεύσουν σε ανθρώπους που το τραπέζι τους δεν θα είναι πλούσιο.

Μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς υπερβολές στην διατροφή μας και να περάσουμε εξίσου καλά. Ίσως κάποιοι να σκεφτούν ότι είναι αδύνατον να αντισταθείς στο φαγητό το Πάσχα. Απλά μη ξεπεράσετε τα όρια. Τα κιλά των εορτών είναι δύσκολο να χαθούν. Σκεφτείτε μόνο την προσπάθεια που χρειάζεται μετά για να τα χάσετε. Άλλωστε το καλοκαίρι πλησιάζει και το τελευταίο που θέλετε είναι τα περιττά κιλά. Εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!

 

 

 

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

 

με ειδικότητα κολύμβησης