Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ο Παντελής Καψής μιλά για τις Ευρωεκλογές. Αποκλειστική συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα»

Συνέντευξη Παντελή Καψή, υποψήφιου ευρωβουλευτή με την Ελιά

Κύριε Καψή, ποιοι είναι οι στόχοι της Ελιάς σε αυτές τις εκλογές;

Βασική προτεραιότητα της Ελιάς στις εκλογές είναι να βγει ενισχυμένη αφενός για να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και για να μπορέσει μετά να συνεχίσει πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες για την ενότητα της κεντροαριστεράς. Για την Ελιά το κύριο διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει στη χώρα το αδιέξοδο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή αν η κεντροαριστερά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

kapsis-pantelis1

Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον για την κεντροαριστερά;

Πιστεύω ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς, μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε κρίση, όμως την κοινωνική του δυναμική δεν την έχει χάσει. Και για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε και την Ελιά. Για να αποκτήσει ενιαία πολιτική έκφραση ο κόσμος της κεντροαριστεράς.

Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν την Ελιά διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ;

Η Ελιά δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα ενωτικό και φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι διαφορετικό και αποτυπώνεται και στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς το οποίο αποτελείται από πρόσωπα και κινήσεις που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει σηκώσει τεράστιο βάρος τα τελευταία χρόνια με μοναδικό γνώμονα τη διάσωση της χώρας. Αυτή την στιγμή πρέπει να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και όλοι ενωμένοι να υπερασπιστούμε το παρελθόν της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η βελτίωση της οικονομίας δεν έχει αγγίξει ακόμα την κοινωνία. Η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και οι δυσκολίες παραμένουν.

Έχετε δίκιο. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντική και δείχνει ότι οι θυσίες των Ελλήνων αναγνωρίζονται. Η ανασυγκρότηση όμως της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας απαιτούν χρόνο. Ο χρόνος όμως δεν υπάρχει γι αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση. Γι αυτό και βασικός στόχος της Ελιάς είναι η προστασία των ανέργων, των πιο ευάλωτων και όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τι  αλλαγές μπορούν να γίνουν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία;

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελιά ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, και πρέπει να είμαστε ισχυροί για να δώσουμε από κοινού τη μάχη για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Πώς βλέπετε την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών και τη μετάβαση από τη λίστα στον σταυρό προτίμησης;

Τη βλέπω θετικά κυρίως γιατί αυτή τη φορά θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το ποιος θα πάει στην Ευρωβουλή και όχι οι πρόεδροι των κομμάτων. Οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ο ρόλος του είναι πλέον καθοριστικός στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Είναι  στο χέρι των πολιτών να κάνουν υπεύθυνες επιλογές και να στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα που θα έχουν ενεργή συμμετοχή.

Και μια τελευταία ερώτηση κ. Καψή. Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος την Ελιά;

Ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στην κυβερνητική σταθερότητα και στην ενωμένη κεντροαριστερά. Ψηφίζοντας Ελιά ενισχύεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που είναι αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης προς μια προοδευτική κατεύθυνση με κύρια προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.