Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Φραουλόταρτα

601

ΥΛΙΚΑ

-500 γραμμ. φράουλες

 

Για τη ζύμη

-175 γρ. αλεύρι

-100 γρ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια

-25 γρ. ζάχαρη

-1 κρόκο αυγού

-ξύσμα από 1/2 λεμόνι

-λίγο κρύο νερό

 

Για την κρέμα

-300 γρ. γάλα φρέσκο

-200 ml κρέμα γάλακτος

-100 γρ. ζάχαρη

-50 γρ. κoρν φλάουρ

-1 αυγό

-2 κρόκους αυγού

1 βανίλια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Για τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την άχνη και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα και το «ψιχουλιάζουμε» με τα ακροδάχτυλα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύμη. Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄. Την ανοίγουμε σε φύλλο και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και ψήνουμε 15΄-20΄ (στρώνοντας λαδόκολλα και γεμίζοντας με όσπρια). Έπειτα αφαιρούμε τα όσπρια και ψήνουμε για 5΄-10΄ ακόμη μέχρι να ροδίσει. Την αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί και ψήνουμε για 3΄-4΄ επιπλέον. Τέλος, την αφήνουμε να κρυώσει και συνεχίζουμε με την κρέμα.

Για την κρέμα. Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε το αυγό με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε λίγο από το μίγμα των αυγών στο μίγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μίγμα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πολύ γρήγορα μέχρι να πήξει.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάστε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και πριν τη χρησιμοποιήσουμε, την αφρατεύουμε με ένα σύρμα.

Τέλος, γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και γαρνίρουμε με τις φράουλες.