Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Τι ισχύει για τα εκλογικά έξοδα. Πόσα ξόδεψαν οι υποψήφιοι της Ευρυτανίας - Αυστηρότατες οι ποινές

Ο νόμος 3870 του Αυγούστου του 2010 είναι ξεκάθαρος. Όποιος υποψήφιος για τις Περιφερειακές ή Δημοτικές εκλογές δεν δημοσιοποιήσει αναλυτική λίστα εσόδων - εξόδων των εκλογικών του δαπανών, τότε καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 10.000 έως 30.000 ευρώ.

1

Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους "πιαστούν" να δηλώνουν ψευδή οικονομικά στοιχεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παύονται των καθηκόντων τους, αν έχουν κερδίσει τις εκλογές. Οι περισσότεροι είναι εκπρόθεσμοι, δηλαδή έχουν χάσει την προθεσμία εγγραφής, δηλαδή δεν έχουν καν εγγραφεί στο επίσημο σάιτ του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές.

Ο σχετικός νόμος, που υπάρχει αναρτημένος στο σάιτ ekloges.ypes.gr, εκεί όπου μεταξύ άλλων καλούνται όλοι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοίκητες εκλογές να αναρτήσουν εμπρόθεσμα τη λίστα των συνδυασμών αλλά και ατομικά με στοιχεία εσόδων - εξόδων, αναφέρει ρητά ότι όποιοι δεν δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία, τιμωρούνται.

Ποινές χρηματικές υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις, όπως υπάρχει και ειδική επιτροπή που καλείται να αντιπαραθέσει τα οικονομικά στοιχεία, δέχεται μάλιστα και επώνυμες και γραπτές καταγγελίες, τις οποίες υποχρεούται να διαλευκάνει, καλώντας τον κάθε υποψήφιο που υπάρχει σε βάρος του καταγγελία, να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής.

Στο άρθρο 10 και την παράγραφο 5α και β αναφέρεται ρητά ότι η μη τήρηση δημοσιοποίησης εσόδων - εξόδων, τιμωρείται με έκπτωση του επικεφαλής του συνδυασμού και των υποψηφίων, αν τα ποσά που δεν δηλώθηκαν υπερβαίνουν το 1/3 του ανώτερου επιτρεπτού ορίου, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο προς το ύψος της υπέρβασης ή της απόκρυψης των αληθινών στοιχείων.

Στο άρθρο 14 παράγραφος 1γ και 1δ αναφέρεται στις κυρώσεις. Για παράβαση όπως υποβολή, ψευδών στοιχεία και άλλα παρόμοια, επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του συνδυασμού από 50.000 έως 100.000 ευρώ και επιπλέον, εδώ είναι το πιο σημαντικό, η μη έγκυρη υποβολή (σ.σ. εκπρόθεσμη) τιμωρείται με πρόστιμο από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Βέβαια, δεν πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να καταθέσουν βιβλίο εσόδων - εξόδων, καθώς υπάρχουν και κάποια κριτήρια, τα οποία έχουν να κάνουν με πληθυσμιακά κριτήρια των εκλογικών τους περιφερειών. Συγκεκριμένα, συνδυασμοί με πληθυσμό κάτω των 10.000 δεν υποχρεούται να καταθέσει οικονομικά στοιχεία. Στην Ευρυτανία οι δύο δήμοι είναι άνω των 10.000, οπότε ο νόμος ισχύει.

Στις Περιφερειακές εκλογές, μέχρι την Κυριακή 22 Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κράτους, από τους 84 συνδυασμούς, μόνο οι 17 είχαν υποβάλλει αναλυτική λίστα εσόδων - εξόδων. Σε σύνολο 5.228 υποψηφίων, υπέβαλλαν στοιχεία εσόδων εξόδων μόνο οι 587 (!), με συνολικά έσοδα 2.899.699 ευρώ και δαπάνες 3.015.672 ευρώ.

Στις Δημοτικές εκλογές, σε σύνολο 1.008 συνδυασμών πανελλαδικά, μόλις οι 212 υπέβαλλαν στοιχεία εσόδων – εξόδων και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών ήταν εκπρόθεσμοι. Από τους συνολικά 64.580 υποψηφίους, μόνο οι 2.950 έδωσαν στοιχεία εσόδων – εξόδων, όπου συνολικά εμφάνισαν έσοδα 7.476.091 και δαπάνες 7.378.932 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται και είναι ελεύθερα από τον καθένα στον ιστότοπο https://diafaneia.singularlogic.eu/diafaneiaportal. Εκεί μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει, να τσεκάρει ανά περιφέρεια, ανά δήμο, ανά συνδυασμό και ανά υποψήφιο, τις εκλογικές του δαπάνες.

Τι γίνεται όμως με τους εκπρόθεσμους; Θα τιμωρηθούν με πρόστιμο; Θα παύσουν όποιον βγήκε νικητής στις εκλογές, αλλά δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα οικονομικά στοιχεία; Εν τέλει θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους συνδυασμούς, υποψηφίους και λοιπούς δεν κατέθεσαν στοιχεία εσόδων – εξόδων;

Μήπως πρέπει να γίνει επώνυμη καταγγελία για τον κάθε συνδυασμό ξεχωριστά για να επέμβει η επιτροπή που ελέγχει την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων και τις καταγγελίες; Είναι ένα θέμα που καλείται να επέμβει το υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Ευρυτανία

Ελάχιστοι έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τα εκλογικά τους έξοδα. Τυπικός με τον νόμο φαίνεται μόνο ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ αρκετοί όχι μόνο δεν έχουν καταθέσει τα έξοδά τους όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και όσοι το έχουν κάνει, είναι προφανές ότι είναι παρουσιάζουν εικονικά ποσά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δηλώσει έξοδα - έξοδα 139.500 ευρώ, ενώ ο κύριος αντίπαλός του,  Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις 28.000 έσοδα και 32.000 έξοδα. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος κατέθεσε έσοδα 8.000 ευρώ  και έξοδα 9.598 ευρώ, περίπου 13.000 ευρώ έχει δηλώσει ο Κώστας Χαϊνάς, 6.500 ευρώ περίπου ο Απόστολος Γκλέτσος της Χρυσής Αυγής, ενώ σχεδόν 5.900 ευρώ ο Γιώργος Μαρίνος του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα που εμφανίζουν είναι από εισφορές.

Στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία, τα έξοδα των υποψήφιων δημάρχων κινούνται αναλόγως. Στον δήμο Αγράφων, ο μοναδικός υποψήφιος κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δήλωσε 2.000 ευρώ έσοδα και 1.815 ευρώ έξοδα.

Στον δήμο Καρπενησίου ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης δήλωσε 2.300 ευρώ έσοδα και 2.282 ευρώ έξοδα. Ο Γιάννης Σταμάτης 4.000 ευρώ έσοδα και 3.033 ευρώ έξοδα και τέλος ο Βασίλης Παπαροϊδάμης δήλωσε έσοδα - έξοδα 162,36 ευρώ.

Αν και τα νούμερα μέχρι στιγμής (Τρίτη 24/6/2014) όπως παρουσιάζονται στη "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ", την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, μοιάζουν να απέχουν αρκετά από τα πραγματικά δεδομένα βάσει της απλής λογικής, ωστόσο από το υπουργείο αναφέρουν ότι τα τελικά στοιχεία θα αργήσουν να αναρτηθούν δημόσια, καθώς πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι.