Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

ev media-logo

Παρέμβαση Κοντογεώργου και άλλων 27 βουλευτών στη Βουλή. Ζητούν τουλάχιστον 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ηχηρή έκκληση βουλευτών της συγκυβέρνησης προς την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά, ώστε να αυξηθούν οι δόσεις καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ταμεία ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ., σε 100 μηνιαίες δόσεις.

kontogeorgos-vouli-111

Τη διαπίστωση ότι το υπάρχον "σφικτό" οικονομικό μοντέλο είσπραξης οφειλών, προς τα ταμεία και το κράτος, οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι 28 βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Στις 2 Ιουνίου 2014, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ώστε να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ταμεία σε 100 μηνιαίες.

Την ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή και απευθύνεται προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Ιωάννη Βρoύτση, αντίστοιχα.

Οι βουλευτές ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, που ακολούθησε εν μέρει την αδιαλλαξία της Τρόικας στο ζήτημα με αποτέλεσμα τα σκληρά μέτρα φορολόγησης, η σχεδόν ανύπαρκτη πολιτική διευκόλυνση για την αποπληρωμή των χρεών και η ύφεση της χώρας, οδηγούν σε νέα οικονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στην Ελληνική αγορά.

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται ότι: ''το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αυξάνει δραματικά και επικίνδυνα, αγγίζοντας στις 31 Μαΐου του 2014 το ποσό των 66,4 δισ. ευρώ. Τα "κόκκινα" δάνεια έφτασαν στο ποσό των 77 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ.

Το πρωτοφανές υφεσιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό με τις λίγες και "απαγορευτικές" δόσεις για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί "θηλιά στο λαιμό" για τις εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται να αποφύγουν το "λουκέτο".

Αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής αγανάκτησης και κρατικής αναποτελεσματικότητας αφού και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν και αρά να αποπληρώσουν τα χρέη τους και τα κρατικά ταμεία μένουν άδεια.

Μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών σωρεύθηκε και από τους πρώην συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έγιναν δυστυχώς ασυνεπείς αφού δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις, που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαΐου, Ν. 4152/09.05.2013.”

“Θυμίζουμε...”, αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, .”..ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις πλήθους βουλευτών της συγκυβέρνησης, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς το οικονομικό επιτελείο για τον αποκλεισμό από τις 48 δόσεις των μέχρι τότε συνεπών οφειλετών, οι ενστάσεις δεν εισακούστηκαν με την επίκληση της άρνησης της Τρόικας. Έτσι οι μέχρι τότε -με νύχια και με δόντια- "ρυθμισμένοι" οφειλέτες, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα υπέρογκα δοσολογία κατέληξαν πολύ σύντομα "κόκκινοι".

Σε ότι αφορά δε στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των επιχειρηματιών/επιτηδευματιών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η ευνοϊκή διάταξη η οποία προβλέπεται στον ίδιο Νόμο (4152/2013), καθίσταται στην πράξη ανενεργός, καθότι ο οφειλέτης στην προσπάθεια του να ενταχθεί σε αυτή, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διαπιστώνει το εξής παράλογο! Δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία της ρύθμισης εάν η επιχείρηση του δεν είναι κερδοφόρος!”

“Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο με τον οποίο εξοφλούνται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ήτοι 36 δόσεις για παλιές οφειλές και 12 για οφειλές από 1-01-2013) με την προϋπόθεση να είναι πληρωμένες οι δόσεις του 4ου, 5ου και 6ου διμήνου του 2013 και του 1ου και 2ου διμήνου του 2014, μπόρεσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση μόλις 15.000 οφειλέτες για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμών!

Το κόστος φυσικά για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ανυπολόγιστο! 7,4 δις ευρώ από απλήρωτες οφειλές σε ΟΑΕΕ και πάνω από το 50% των ασφαλισμένων να μην πληρώνει. Στο δε ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της "Νέας Αρχής" θα αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν ρεαλιστικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης από τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις του παρελθόντος, που καταδικάζουν και όσους μικρομεσαίους προσπαθούν να καλύπτουν τις τρέχουσες οφειλές.

Επειδή το πρόβλημα εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον δραματικό και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις καθημερινές τους υποχρεώσεις, πολύ περισσότερα μάλιστα να είναι κερδοφόρες.”

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Και καταλήγουν οι 28 βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή:

“Επειδή το Υπουργείο δεν μπορεί να ελπίζει να γεμίσει τα κρατικά ταμεία αν δεν προβλέψει πολλές δόσεις και άρα μικρό δοσολόγιο, και σίγουρα όχι με κατασταλτικά μέτρα και αναγκαστικές εκτελέσεις, οι οποίες βυθίζουν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και επαγγελματίες και οδηγούν σε διάλυση τα Ασφαλιστικά Ταμεία,

Επειδή τα χρέη ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, σχεδόν 1 δισ. ευρώ το μήνα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ενώ οι συνολικές οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 159 δισ. ευρώ ή στο 87% του ΑΕΠ,

Επειδή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, από την αρχή της κρίσης, περίπου 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και σίγουρα η ανεργία δεν θα παταχθεί χωρίς τη συμβολή της μικρομεσαίας επιχείρησης,

Επειδή πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εξυπηρετούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους από τον εκτροχιασμό στον οποίο τους οδηγεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των παλιών χρεών.

Επειδή το φαινόμενο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, που βαίνει δυστυχώς αυξανόμενο, είναι ταφόπλακα στις επιχειρήσεις και οριστική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.”

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θα προχωρήσετε επιτέλους και αμέσως σε νέα ρεαλιστική ρύθμιση, που να προβλέπει την αύξηση των μηνιαίων δόσεων τουλάχιστον σε 100, για όλους ανεξαιρέτως τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, ώστε να ανακοπεί η γεωμετρικά αυξανόμενη ανοδική τους πορεία, που καθιστά την εξυπηρέτηση τους ανέφικτη;

2. Θα αναστείλετε τα κατασταλτικά μέτρα έως ότου βρεθεί μια βιώσιμη λύση, αφού δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα;