Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αλφόνσο Φορντ: 12 χρόνια χωρίς τον “δολοφόνο”, έναν από τους χαρισματικότερους σκόρερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Δώδεκα (12) ολόκληρα χρόνια συμπληρώβονται σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, από τη ημέρα, που έφυγε από την ζωή ένας από τους χαρισματικότερους σκόρερ που πάτησε στα παρκέ της Ευρώπης. Ο λόγος φυσικά για τον Αλφόνσο Φορντ, ο οποίος έχασε τη «μάχη» με την λευχαιμία στα 32 του χρόνια.

ford

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από εκείνη τη μαύρη και άραχλη μέρα, ωστόσο κάθε φορά που το ημερολόγιο γράφει 4 Σεπτεμβρίου η όψη του αείμνηστου Αλφόνσο Φορντ έρχεται μπροστά μας και μας θλίβει…

Ο Αλφόνσο Φορντ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1971 στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι και από μικρός είχε την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια, μια σχέση η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο… έρωτα! Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έδειξε πως πρόκειται για έναν χαρισματικό σκόρερ, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης όλων των εποχών στο NCAA, που ολοκλήρωσε και τις 4 σεζόν με πάνω από 25 πόντους μ.ό. Αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο Μισισίπι Βάλεϊ Στέιτ και την πρώτη του σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ σε εθνικό επίπεδο, με 29.9 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στα τέσσερα χρόνια που έπαιξε στο κολέγιο ποτέ δεν είχε λιγότερους από 25 πόντους μέσο όρο!

3

Ο Φορντ, draft των Σίξερς

Το 1993, οι Σίξερς επέλεξαν τον ύψους 1,93 γκαρντ στο νούμερο 32 των ντραφτ, οι Σόνικς στην συνέχεια του έδωσαν και αυτή την ευκαιρία να παίξει στον «μαγικό κόσμο» του NBA, ωστόσο η διετία στο CBA ήταν εκείνη που τον ώθησε να περάσει τον Ατλαντικό για να έρθει στην Ευρώπη. Η Ουέσκα ήταν ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής καριέρας του και φυσικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ισπανικής λίγκας με 25,1 πόντους ωστόσο δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα του από τον υποβιβασμό.

2

Ο Φορντ στην Ελλάδα

Ο Κώστας Μίσσας την σεζόν 1996-97 τον έφερε στην χώρα μας για τον Παπάγου, με τον Φορντ να οδηγεί την ομάδα στην έβδομη θέση, ωστόσο η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Λευχαιμία ήταν η διάγνωση, ωστόσο ο Αλ δεν το έβαλε κάτω. Γεννημένος μαχητής, τα καταφέρνει και βρίσκει συμβόλαιο στον Σπόρτινγκ. Οι χημειοθεραπείες δεν είναι... ικανές να τον σταματήσουν και στα Πατήσια έγινε αμέσως αγαπητός ακόμη και από τις… πέτρες, καθώς πάντα χαμογελαστός οδήγησε την ομάδα του σε μεγάλες νίκες.

Φορντ: ο «Πρίγκιπας»

Το Περιστέρι απέκτησε τον Φορντ για την διετία (1999-2001) και ο τίτλος «Πρίγκιπας των Δυτικών Προαστίων» του ανήκει και με το παραπάνω. Η ομάδα δίνει τη δυνατότητα στον Φορντ να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (Κόρατς). 

Ο Αμερικάνος σκοράρει 20,7 πόντους μέσο όρο και το Περιστέρι φτάνει στο TOP-16 της διοργάνωσης, ενώ, στο ελληνικό πρωτάθλημα πετυχαίνει κάτι παραπάνω από 22 πόντους ανά παιχνίδι και η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κατακτά την 5η θέση.

ford-1

Ο Φορντ στον Θρύλο

Ο Ολυμπιακός το 2002 έσπευσε να τον αποκτήσει με συμβόλαιο 1 εκατομμυρίου δολαρίων και δεν βγήκε χαμένος. Ο Φορντ πήρε μόνος του το Κύπελλο κόντρα στο Μαρούσι (πρώτος τίτλος μετά το 1997) και απέκλεισε μόνος του τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, ωστόσο ο προπονητής του Λευτέρης Σούμποτιτς αποφάσισε στον 4ο τελικό με την ΑΕΚ, να αφήσει εκτός τoν Αμερικανό «μπομπέρ» και έτσι χάθηκε το πρωτάθλημα!! 

Σε αυτόν τον αγώνα παρακαλούσε τον Σούμποτιτς να μπει να αγωνιστεί παρότι ήταν τραυματίας...!! Η φυγή του από τον Ολυμπιακό προκάλεσε ερωτηματικά σε όλους, ακόμη και στον ίδιο με τις απαντήσεις εκείνης της ακατανόητης επιλογής να μην έχουν δοθεί ποτέ...!!

1

Φινάλε στην Ιταλία

Η γειτονική Ιταλία και η Σιένα ήταν ο επόμενος σταθμός τους Αλφόνσο, ενώ η τελευταία του ομάδα ήταν η Σκαβολίνι (22,2 πόντους μέσο όρο), με την λευχαιμία να αναγκάζει τον τεράστιο Αμερικάνο να αποσυρθεί από τα παρκέ το 2004. Η λευχαιμία είχε προχωρήσει (τον ταλαιπωρούσε από το 1997), όμως ο Φορντ έσφιξε τα δόντια και συνέχισε να "μπιστάει" τη.... σπυριάρα.

Φορντ: διακρίσεις

Αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις κατέκτησε ο... χαμογελαστός δολοφόνος”  εκ των οποίων μερικές μόνο είναι οι ακόλουθες: Αναδείχθηκε 4 φορές 1ος σκόρερ του Ελληνικού Πρωταθλήματος (1997, 1999, 2000, 2001), επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα στην Ευρωλίγκα δύο φορές (2001, 2003), αναδείχθηκε δύο φορές 1ος σκόρερ στην Ευρωλίγκα (2001, 2002), Ανακηρύχθηκε ΜVP του Ελληνικού πρωταθλήματος (2001), ανακηρύχθηκε MVP του Κυπέλλου Ελλάδος (2002) και πολλές ακόμα διακρίσεις.

5

Το άδοξο τέλος

Το καλοκαίρι του 2004 αποφασίζει να τερματίσει την καριέρα του, παρόλο που η Σκαβολίνι του είχε προτείνει ανανέωση του συμβολαίου και μόλις δυο (2) βδομάδες μετά (4 Σεπτεμβρίου 2004), η είδηση του θανάτου του Αλφόνσο συγκλονίζει το παγκόσμιο μπάσκετ και την Ελλάδα. Ο Αλφόνσο Φορντ άφησε την τελευταία του πνοή στο Μέμφις. Η Ευρωλίγκα για να τιμήσει την μνήμη του "Αλ", έδωσε στο βραβείο του πρώτου σκόρερ το όνομα του Φόρντ, ο οποίος έφυγε από την ζωή αφήνοντας μόνο φίλους…