Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Έκτακτη συνάντηση στελεχών οργανώνει το "Βενιζελικό" ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας

Μετά την επιστολή - "βόμβα" του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου με την οποία ζητά έκτακτο συνέδριο θέτοντας και θέμα προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κίνηση κόντρα στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, ήδη δύο βουλευτές τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του κ. Παπανδρέου.

papandreou-karpenisi1

ΦΩΤΟ: Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καρπενήσι, την εποχή της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ


Από την άλλη, ήδη η πλευρά Βενιζέλου έχει οχυρωθεί. Σε κάθε σημείο της Ελλάδας, πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται έκτακτες συγκεντρώσεις των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ με θέμα "τις πολιτικές εξελίξεις", ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι, με εντολή Βενιζέλου, δημιουργείται ένα "τοίχος άμυνας" απέναντι στη "βόμβα Παπανδρέου". Στην Ευρυτανία μάλιστα φαίνεται να είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν στην επάνοδο του Γιώργου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη μεγάλη κρίση. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για διάλυση του κόμματος και την προσχώρηση ενός τμήματος στον Γιώργο Παπανδρέου, με τη ριζική αλλαγή του κόμματος και την επιστροφή στα σοσιαλιστικά ιδεώδη, και ένα κομμάτι να διαμοιράζεται σε διάφορα κόμματα κυρίως όμως στη Νέα Δημοκρατία.

 Η πρόταση "βόμβα" του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά να προκηρυχθεί "Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, με ανοικτό Μητρώο, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις” όπως αναφέρει. Τονίζει ότι η προκήρυξη Συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.

Τονίζει επίσης ότι το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλεται να δρομολογηθούν, να εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Σημειώνει ότι στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα. Προτείνει, αμέσως μετά το Συνέδριο, να υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.

Η θέση του Μωραΐτη

Ιδιαίτερη σημασία έχει και για τον νομό μας η άμεση θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα Παπανδρέου, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτάνα στην καταγωγή, κ. Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πολλές φορές υπουργός σε διάφορα υπουργεία.

"Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και ότι αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό, δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη", δήλωσε.

Ο κ. Μωραΐτης υπερασπίσθηκε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας: "Πράγματι δημιούργησε μόνος του έναν μηχανισμό στήριξης. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα απέναντι σε αυτούς που είχαν τις λύσεις των Ζαππείων. Μη δαιμονοποιούμε πράγματα. Μην προσπαθούμε να χρεώσουμε στον Παπανδρέου τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε μια καταστροφική 5ετία Καραμανλή".

Ο κ. Μωραΐτης έθεσε ξεκάθαρα θέμα αλλαγής ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο ηγέτης της επόμενης ημέρας θα πρέπει να υιοθετήσει μια άλλη κουλτούρα και να είναι εκείνος που θα μπορεί να εκφράσει τα προτάγματα της νέας εποχής. "Σίγουρα πρέπει να πάμε σε ένα Συνέδριο και ο καθένας θα ζυγιστεί. Δεν είμαστε κλωτσοσκούφι. Συνεργασίες θα υπάρξουν στο μέλλον, αλλά δεν θα μπω στο τριπάκι της μανίας κυβερνητισμού. Όχι! Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κακό να μείνει και εκτός κυβέρνησης και κάποιοι να αφήσουν τα κοστούμια στις ντουλάπες", είπε.

Η ανακοίνωση του Φίλιππου Σαχινίδη

"Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας. Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνος του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Όπως έχω, κατ’ επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες. Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση".

ΠΑΣΟΚ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η "Βενιζελική" Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας,  ακολουθώντας την εσωτερική εντολή για ανάσχεση του πιθανού κύματος φυγής προς τον Γιώργο Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, αναφέρονται τα εξής:

"Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας προσκαλεί τα μέλη, τους πρώην και νυν συντρόφους και φίλους την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο (παλιό ΚΤΕΛ) με θέματα συζήτησης την πολιτική επικαιρότητα και την πορεία του κόμματος. Θα παρευρεθεί στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής.".