Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Πρασόπιτα σε μπαστούνια

627

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

-4 ποτήρια αλεύρι

-1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό)

-2 κ.σ. καλαμποκέλαιο

-1 κ.σ. ξύδι

-1 κ.γ. αλάτι

-Νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)

-Καλαμποκέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)

Για τη γέμιση

-4-5 χοντρά πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)

-2 κ.σ. λάδι για το σοτάρισμα

-500 γρ. φέτα

-2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Κάνουμε το ζυμάρι μπάλα και το τοποθετούμε με σακουλάκι στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα μας. Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος τους. Το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθεί. Το κατεβάζουμε και όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά, το πιπέρι και τρίβουμε την φέτα. Ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια. Ανοίγουμε όλα τα μπαλάκια σε στρόγγυλα πιτάκια. Δημιουργούμε 8 στοίβες με 3 στρόγγυλα πιτάκια που είναι λαδωμένα ανάμεσά τους.Παίρνουμε κάθε στοίβα και την ανοίγουμε σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Λαδώνουμε το φυλλαράκι που ανοίξαμε, το διπλώνουμε στη μέση πολύ χαλαρά, απλά αφήνουμε να πέσει το μισό πάνω στο άλλο μισό, δεν το πατάμε και το λαδώνουμε ξανά.

Τοποθετούμε την γέμιση στο φύλλο. Στρίβουμε λίγο το ζυμάρι να σκεπάσει την γέμιση, κλείνουμε από αριστερά και δεξιά για να την κλείσουμε μέσα και αρχίζουμε να ρολάρουμε.

Τοποθετούμε τα μπαστούνια με την ένωση κάτω, σε ταψί που έχουμε λαδώσει, τα λαδώνουμε εξωτερικά και τα χαράζουμε ελαφρά από πάνω, το καθένα σε 4 κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, μέχρι να ροδίσει.

Με πληροφορίες από www.cookeatup.com