Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η (χριστουγεννιάτικη) συνταγή της εβδομάδας | Μελομακάρονα

630

ΥΛΙΚΑ

1ο μείγμα:

-1.200 γρ. αλεύρι μαλακό

-1 κ.γλ. τριμμένα γαρύφαλλα

-2 κ.γλ. τριμμένη κανέλα

-1 κ.γλ. baking powder

-1 κ.γλ. σόδα

-1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

2ο μείγμα:

-500 γρ. ελαιόλαδο

-250 γρ. ζάχαρη

-2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού

-1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο

Σιρόπι:

-1 νεροπότηρο νερό

-1 νεροπότηρο ζάχαρη

-2 νεροπότηρα μέλι

-φλούδα λεμονιού

-Κανέλα μπαστούνι

-τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι. Για να είναι επιτυχημένη η ζύμη, πρέπει να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Στο σημείο αυτό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Έπειτα πλάθουμε μπάλες και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνουν το σχήμα ελλειψοειδή (για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50 γρ. ζύμης).

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!

Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό.

Τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.

(Με πληροφορίες από sintagespareas.gr)