Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Χρήστος Μακρής (Προπονητής των τμημάτων βόλεϊ του Άτλαντα): "Το Καρπενήσι μπορεί να έχει στο μέλλον ισχυρή ομάδα"

Αποκλειστική συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο 43χρονος προπονητής Χρήστος Μακρής. Ο αξιόλογος τεχνικός της πετοσφαίρισης μίλησε για τη φιλοσοφία του ως προπονητής, την καριέρα του στην Πανευρυτανική Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης, καθώς επίσης και την απόφασή του να την εγκαταλείψει (αφήνοντας αιχμές) και να μεταπηδήσει στον Άτλαντα.
makirisxristos-1

Η Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η 
Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με το άθλημα του βόλεϊ; Τι ήταν αυτό που σάς “τράβηξε”;
Δεν μπορώ να πω τι με τράβηξε ακριβώς στο άθλημα αυτό. Αυτό πάντως που μπορώ να τονίσω με βεβαιότητα είναι ότι μπορώ να είμαι όλη την ημέρα στο γήπεδο χωρίς να με κουράζει καθόλου!!

Πείτε μας ποια είναι η φιλοσοφία σας ως προπονητής του βόλεϊ; 
Αυτό που προσπαθώ πάντα να πετυχαίνω με τους αθλητές με τους οποίους συνεργάζομαι, είναι να αγαπούν το άθλημα της πετοσφαίρισης, παίζοντας σωστά, πειθαρχημένα και να γίνονται καλύτεροι σαν αθλητές, αλλά και σαν άνθρωποι.

Πώς έγινε η προσέγγιση με την Π.Α.Κ., από όπου αρχίσε η καριέρα σας στην Ευρυτανία;
Με την Π.Α.Κ. η προσέγγιση έγινε μέσω ενος κοινού γνωστού. Οι ιθύνοντες της Ακαδημίας μού τηλεφώνησαν επειδή υπήρχε ενα τμήμα κοριτσιών, το οποίο δε συμμετείχε καν στο πρωτάθλημα. Το θεώρησα κάτι σαν... προσωπική πρόκληση να κατεβάσω στο πρωτάθλημα κορίτσια, που δεν είχαν ξαναπαίξει βόλεϊ και ετσι δέχτηκα να αναλάβω το τμήμα.

makrisxristos-2

Τι συνέβη, όμως το Καλοκαίρι και αποφασίσατε να φύγετε από την Π.Α.Κ. και να ηγηθείτε (τεχνικά) του Άτλαντα;
Όταν τελείωσε το πρωτάθλημα και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου αποφάσισα να διακόψω την συνεργασία μου με την Π.Α.Κ., διοτι έκρινα οτι δεν ήταν στις προθέσεις των ιθυνόντων η ανάπτυξη του βόλεϊ σαν ολοκληρωμένο τμήμα (συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες όπως γυναικείο – κορασίδες - παγκορασίδες), παρότι υπήρχε έμψυχο υλικό!! Αφού παραιτήθηκα, με προσέγγισαν από τον Άτλαντα και μου πρότεινα να ηγηθώ μιας προσπάθειας δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας, η οποία στο μέλλον θα πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα που θα συμμετέχει. Συμφώνησα, και έτσι ξεκίνησε αυτή η αθλητική χρονιά.

Ποιο είναι ευκολότερο (ή λιγότερο δύσκολο) κατά τη γνώμη σας: να προπονείτε τις παγκορασίδες, που “απορροφούν” ευκολότερα τις γνώσεις ή τις γυναικές, αφού έχετε να κάνετε με ενήλικες;
Πάντα, οι μικρές ηλικίες είναι αυτές, που πρέπει να ενδιαφέρουν έναν προπονητή, καθώς εκεί -κατά τη γνώμη μου - αξιολογείται η δουλειά του, ενώ από την άλλη, η γυναικεία ομάδα είναι αυτή που χαρακτηρίζει έναν ολοκληρωμένο σύλλογο. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο προσανατολισμός σου είναι να δημιουργείς αθλήτριες που θα στελεχώνουν αγωνιστικά τμήματα, είναι το ίδιο δύσκολο, γιατί η πειθαρχία στην προπόνηση είναι απαραίτητη και στις δυο περιπτώσεις. Κατά την γνώμη μου, μια πειθαρχημένη παγκορασίδα θα είναι και μια πειθαρχημένη γυναίκα και αυτό ξεκινάει μέσα απο την οικογένεια.

Ποια είναι η σχέση σας με τις αθλήτριες του Άτλαντα; Υπάρχει πειθαρχεία, ευχάριστο κλίμα...;
Οφείλω να ομολογήσω οτι όπως πέρσι στην ΠΑΚ, έτσι και φέτος στον Άτλαντα δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις αθλήτριες. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο προπονητής κερδίζει τον σεβασμό  με την δουλειά του και τις γνώσεις του. Μόνο τότε ένας αθλητής θα τον σεβαστεί και θα τον εμπιστευτεί.

makrisxristos-3

Είναι η πρώτη σας χρονιά στον Ατλαντα, όπως και πέρσι η πρώτη στην Π.Α.Κ. . Ποιες είναι οι καλές στιγμές που κρατάτε;
Με την Π.Α.Κ. μού άρεσε η χαρά των κοριτσιών ,που ενώ ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με συνεχόμενες ήττες, το ολοκλήρωσαν με πρόκριση στον επόμενο γύρο, παρότι ήταν η πρώτη τους συμμέτοχη. Ήταν πολύ εντυπωσιακό και τις ευχαριστώ γι΄αυτό. Φέτος, στον Άτλαντα μου αρέσει που βλέπω θέληση και συμμετοχή στις προπονήσεις, πειθαρχία και πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά.

Ποια είναι τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η ομάδα του Άτλαντα;
Τα προβλήματα δυστυχώς δεν είναι μόνο του Άτλαντα αλλά όλων, καθώς προέρχονται από την κακή οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Για παράδειγμα, οι μετακινήσεις για τους αγώνες δεν επιδοτούνται από το κράτος, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται κάθε φορά οι γονείς ή οι ίδιες οι αθλήτριες του γυναίκειου τιμήματος με τα αυτοκίνητά τους. 
Στο γήπεδο δεν υπάρχει θέρμανση, με αποτέλεσμα η προπόνηση να γίνεται υπό δύσκολες  συνθήκες. Πάντως, πιστεύω οτι αν υπάρξει συλλογικότητα και στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, το Καρπενήσι με τις αξιόλογες αθλήτριες και τις πολύ καλές υποδομές που έχει, μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά μια εξαιρετική ομάδα στο βόλεϊ.

makrisxristos-4

Εκτός από τη μετάδοση των γνώσεων στις αθλήτριες είναι σημαντική και η δική σας βελτίωση. Πώς φροντίζετε και μεριμνείτε εσείς για αυτό;
Μα φυσικά, δε γίνεται αλλιώς!! Είμαι μέλος του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών, παρακολουθώ τακτικά σεμινάρια και γενικά επιδιώκω τη συνεχή βελτίωση και σε προσωπικό επίπεδο.

Κ. Μαρκή, σάς ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε τη νέα χρονιά να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει, με υγεία πάνω από όλα.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας και εύχομαι τα “Ευρυτανικά Νέα” να συνεχίσουν την πολύ καλή πορεία τους και να είναι -όπως πάντα- κόντα σε κάθε καλή προσπάθεια, που κάνουν οι τοπικοί σύλλογοι. Καλή χρονιά σε όλους!

makrisxristos-5 


Χρήστος Μακρής 
Ο Χρήστος Μακρής είναι 43 χρονος προπονητής, ο οποίος έχει σπουδάσει Φυσική αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Ο κ. Μακρής εργάστηκε για πολλά χρόνια σε συλλόγους με αναπτυξιακό προσανατολισμό, σε τμήματα αγοριών και κοριτσιών. Μάλιστα, συμμετείχε από το 1998 έως και τώρα ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΚΕΛ σαν πρώτος προπονητής.