Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στη Βουλή οι καταστροφές στην Ευρυτανία, με ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ - «Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες πολίτες»

Τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, την περασμένη Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, σχετικά με τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος (Εύβοιας), Γιάννης Γκιόκας (Αττικής) και Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας).

krikelo20

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς: Γεώργιο Λαφαζάνη (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Νίκο Βούτση (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και Γιώργο Σταθάκη (Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού).

Οι βουλευτές ζητούν την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κτλ.". Στην ερώτησή τους αναφέρονται τόσο στις καταστροφικές πλημμύρες στη Φθιώτιδα και την περιοχή του Σπερχειού, όσο και στην Ευρυτανία, το Κρίκελλο και τη Δυτική Ευρυτανία.

Κινδύνευσαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές

Στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Στις αρχές του Φεβρουαρίου οι περιοχές της Ευρυτανίας και Φθιώτιδας επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις) με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες ζημιές που όμως δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. (...) Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έφεραν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Διακόπηκε η κυκλοφορία των τραίνων, χτυπήθηκε σοβαρά το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κόπηκαν, γκρεμίστηκαν ή κινδύνευσαν να παρασυρθούν γέφυρες, αποκλείστηκαν πεδινά και ορεινά χωριά, διακόπηκε το ηλεκτρικό, εκκενώθηκαν σπίτια και χωριά γιο προληπτικούς λόγους. (...)

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική στην περιοχή της Ευρυτανίας και στο χωριό Κρίκελλο, όπου οι κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού αφού κινδύνευσαν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους. Σημαντικές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.

Είναι ζητήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα τα οποία το ΚΚΕ έχει αναδείξει με επιτακτικό τρόπο, απαιτώντας την λήψη αναγκαίων μέτρων.

Η απάντηση από τα αρμόδια κρατικά και τοπικά όργανα ήταν στην καλλίτερη περίπτωση κάποια επιμέρους έργα που σε καμία περίπτωση, όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας του λαού της περιοχής.", τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες

Ερωτούνται οι υπουργοί, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν ώστε:

"-Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων των χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με τα αναγκαία έργα.

-Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε όλες τις πληγείσες περιοχές και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.

-Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού

-Να ξεκινήσουν ουσιαστικά έργα διευθέτησης του ρου του Σπερχειού σε όλα τα σημεία του ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας όπου οι πλημμύρες προκύπτουν ακόμη και από ήπια καιρικά φαινόμενα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.

-Να γίνει άμεσα εκτίμηση  και αποκατάσταση  των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κτλ."