Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

644

ΥΛΙΚΑ

-4 μεγάλα κόκκινα μήλα

-250 γρ. ζάχαρη λευκή

-200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-120 γρ. βούτυρο παγωμένο κατευθείαν από το ψυγείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Κατόπιν τα κόβουμε μικρά κομματάκια (κάθε φέτα σε 4 κομμάτια) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγη ζάχαρη να βράσουνε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.

Κάθε τόσο ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ελέγχουμε μην καούν. Θέλουμε απλά να βράσουν όχι να γίνουν πουρές. Όταν βράσουν, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πυρέξ (για σουφλέ) και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150 βαθμούς.

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι. Στη συνέχεια κόβουμε το βούτυρο έτσι όπως είναι παγωμένο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ και ζυμώνουμε με τις άκρες των δακτύλων μας έτσι ώστε να γίνει μια "ψιχουλιαστή" ζύμη.

Στη συνέχεια καλύπτουμε το πυρέξ μας με τη ζύμη χωρίς να την πιέσουμε.Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια της ζύμης μας να παίρνει ένα γλυκό χρυσό-μελί χρώμα..

*Λίγα μυστικά ακόμα: Το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο για να μην γίνει ένα με το αλεύρι. Μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές με τα φρούτα και να προσθέσουμε αχλάδι, ή φρούτα του δάσους ή ακόμα να προσθέσουμε και σταφίδε,  αμύγδαλα, κανέλα κ.α. Η ζύμη αυτή ταιριάζει με παγωτό βανίλια ή με άνθος αραβοσίτου.

Με πληροφορίες από www.sintagespareas.gr/