Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μας αγνόησαν στο Δίστομο... Ο Καπετάν Ερμής καταγγέλλει τον δήμαρχο - Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Ο Βασίλης Πριόβολος, 98 ετών σήμερα, ένας από τους τελευταίους εν ζωή μαχητές κατά των Γερμανών, ο "Καπετάν Ερμής", που χαίρει τον σεβασμό όλων των ελλήνων, καταγγέλλει ότι ο ίδιος και ακόμη πενήντα (50) μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων που παρέστησαν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο μαρτυρικό Δίστομο, αγνοήθηκαν απαράδεκτα από τη δημοτική αρχή του Διστόμου.

9

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 2015. Ο “Καπετάν Ερμής”, ετών 98. Μαχητικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση στους Κορυσχάδες, αγνοημένος στο Δίστομο.

Η έγγραφη, χειρόγραφη επιστολή - διαμαρτυρία, που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας, καταγράφει, με αγωνιστική ορμή, το παράπονο των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που υπέστησαν από τη δημοτική αρχή Διστόμου. Αγνοήθηκαν τα μέλη Αγωνιστικών Οργανώσεων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ο ίδιος, 98 ετών σήμερα, ο "Καπετάν Ερμής". Το 2015, στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα, δόθηκε ίσως περισσότερη σημασία στην εικόνα των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο Βασίλης Πριόβολος, από τους πρωταγωνιστές που πολέμησαν στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη, ένας από τους ελάχιστους εν ζωή, ήρωες του 40, "βρέθηκε στη γωνία", αγνοημένος, ο ίδιος, από τον δήμαρχο Διστόμου όπως καταγγέλλει, και ακόμη άλλα 50 μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων που συμμετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στο μαρτυρικό Δίστομο. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΡΜΗ

"Αθήνα, 12 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Βασίλης Πριόβολος Ερμής,

Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης – ΠΟΑΕΑ, και Πρόεδρος του «Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ», με πενήντα συναγωνιστές μου, άνδρες και γυναίκες, τιμήσαμε την Τετάρτη, 10/6/15, τα 71 χρόνια, από το τραγικό ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

Εμείς κάθε χρόνο δεν παραλείπουμε να τιμούμε αυτή την επέτειο στη Μνήμη των διακοσίων πενήντα (250) σφαγιασθέντων στο ΔΙΣΤΟΜΟ, στις 10/6/1944, ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας, ακόμα και αγέννητα που σφαγιάζονταν στην κοιλιά της Μάνας τους, από τα ανθρωπόμορφα κτήνη του Γ’ Ράιχ και προδότες Έλληνες που τους εξόπλισε ο Χίτλερ.

Στην 71η Επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ του ΔΙΣΤΟΜΟΥ, στις 10/6/15, η τιμητική μας παρουσία στο ΔΙΣΤΟΜΟ, των πενήντα (50) μελών αυτών των Αντιστασιακών Οργανώσεων, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αγνοήθηκε τελείως από τον κύριο Δήμαρχο του ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

Διαμαρτύρομαι έντονα για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του Δημάρχου και καθόλου δεν αποτελεί δικαιολογία η παρουσία σ’ αυτή την εκδήλωση, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την διαμαρτυρία μου.

Με τιμή, Βασίλης Πριόβολος - Ερμής"

Ιστορικό

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια. Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο. Οι 3 λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι ,περιοχή του Στειρίου έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση.

Η Σφαγή του Διστόμου

Αν και από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά στρατεύματα δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση, για λόγους αντεκδίκησης ο 2ος λόχος του 8ού Συντάγματος της 4ής Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των  SS  και άρχισε τη σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.