Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

ev media-logo

Απαράμιλλες οδηγίες συμπλήρωσης του τέλειου Μηχανογραφικού. Από τον Σωτήρη Π. Ζάχο

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού αποτελεί για τους περισσότερους εφήβους μια σημαντική στιγμή της ζωής τους. Για κάποιους και τη μοναδική. Συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της στιγμής και αξιοποιώντας την εμπειρία χρόνων που έχω συσσωρεύσει, αποφάσισα να συμβάλω στην αποφυγή λαθών κατά την επιλογή σχολών και τελικά δραμάτων που συνήθως ακολουθούν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν Μηχανογραφικό. Εκείνοι που θα ακολουθήσουν τις συμβουλές που ακολουθούν θα συμπληρώσουν ΤΟ Μηχανογραφικό.

panellinies-bathmoi-sxoleio-2015

Στιγμιότυπο από το ΓΕΛ Καρπενησίου, την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμών...


Συμβουλή πρώτη. Απομακρύνετε τους γονείς πριν αρχίσετε τη συμπλήρωση. Όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο. Αν αρνούνται να απομακρυνθούν θυμίστε τους ότι το Μηχανογραφικό κρίνει το δικό σας μέλλον και όχι το δικό τους. Αν η απάντησή τους είναι ότι «είστε μικροί και δεν ξέρετε τι σας γίνεται», μπορείτε να φορτίσετε συναισθηματικά την κατάσταση. Μια καλή λύση θα ήταν να τους παροτρύνετε να επισκεφτούν τη γιαγιά στο χωριό, που είναι μόνη της -μεγάλη γυναίκα- και θα τους έχει επιθυμήσει και... να μην τα πολυλογώ, γιατί ξέρετε τώρα από τέτοια. Αν, παρόλα αυτά επιμένουν να συμπληρώσετε μαζί το Μηχανογραφικό, μπορείτε να καταφύγετε σε απειλές του στιλ: «κι εγώ θα γίνω ναρκομανής» ή «θα δεις εσύ, θα το γυρίσω στην ομοφυλοφιλία και θα παίρνω μέρος στην παρέλαση “Athens pride” πρώτη μούρη και θα με δείχνουν όλα τα κανάλια και να δω με τι μούτρα θα εμφανιστείς στη γειτονιά ή ακόμα καλύτερα στο χωριό και τους μπρουτάλ φίλους σου». Αν κι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να φτιάξετε μαζί τους ένα Μηχανογραφικό με ό,τι τους αρέσει και σε ανύποπτο χρόνο να το αλλάξετε με βάση τις δικές σας προτιμήσεις και να το οριστικοποιήσετε κρυφά.

Η μόνη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους γονείς είναι για το οικονομικό θέμα. Εννοείται ότι οι οικονομικές δυνατότητες των γονιών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές σας και καλείστε να το σεβαστείτε. Ή μπορείτε να προτείνετε λογικές και τεκμηριωμένες λύσεις, κάτι που θεωρώ ανέφικτο, οπότε...

Συμβουλή δεύτερη. Κλειδώστε τη γιαγιά στο υπόγειο. Αν στο σπίτι σας δεν υφίσταται τέτοιο, μπορείτε να τη στείλετε στο χωριό. Κάτι τέτοιο θα βόλευε, αφού αμέσως μετά θα μπορείτε να παροτρύνετε τους γονείς σας να την επισκεφτούν (βλ. συμβουλή πρώτη). Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σοφή για πολλούς λόγους. Σκεφτείτε να έχετε τον πόνο σας για τη συμπλήρωση, να προβληματίζεστε για τη σειρά των σχολών και η γιαγιά δίπλα σας να σας ξεματιάζει ή να περιφέρεται με θυμιατήρια, ώστε να αποφύγετε το κακό το μάτι. Θα σας πιάσει πονοκέφαλος και το να συμπληρώνει κανείς το Μηχανογραφικό με πονοκέφαλο δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Οι γιαγιάδες είναι καλές οι καημένες αλλά και ικανές να φορτίζουν και να δραματοποιούν ακόμα και απλές καταστάσεις -πόσο μάλλον τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού- με παρατηρήσεις του στιλ: «είναι πράγματα τώρα αυτά που δηλώνεις; Αυτά είναι πράγματα του διαβόλου και του τριβόλου και θα μας κοροϊδεύει ο κόσμος και θα πέσει φωτιά να μας κάψει».

Συμβουλή τρίτη. Αν ξεκαθαρίσατε το τοπίο από γονείς και γιαγιάδες, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Δηλώστε όλες τις σχολές με τη σειρά που επιθυμείτε σαν να έχετε αριστέψει στις εξετάσεις. Δεν πρέπει να αποφύγετε τη δήλωση σχολών πιθανολογώντας ότι είναι αδύνατη η εισαγωγή σας σε αυτές, εξαιτίας της υψηλής βάσης τους. Με τον τρόπο αυτό δε χάνετε τίποτε, αφού στη σχολή που είναι να πετύχετε θα πετύχετε ακόμη κι αν την έχετε δηλώσει χιλιοστή πέμπτη. Όταν βγουν οι βάσεις δεν έχετε δικαίωμα να διορθώσετε κάτι. Το να δηλώσετε πρώτη μια χαμηλόβαθμη σχολή για να λέτε μετά «πέρασα εκεί που ήθελα, αυτή είχα δηλώσει πρώτη», είναι μια μεγάλη βλακεία, γιατί απλώς κανείς δεν πρόκειται να σας πιστέψει...

Συμβουλή τέταρτη. Αποφύγετε να δηλώσετε μια υψηλόβαθμη σχολή επειδή είναι... υψηλόβαθμη και περιζήτητη απλώς και μόνο επειδή συγκεντρώσατε πολλά μόρια. Η εφήμερη δόξα(;) που θα σας προσφέρει η επιτυχία σε μια τέτοια σχολή δε λέει το παραμικρό. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθείτε σε μια σχολή που ποσώς σας ενδιαφέρει ή που θα δυσκολευτείτε να τελειώσετε. Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και κάποια στιγμή καταφέρετε να πάρετε το πολυπόθητο πτυχίο, είναι πιθανό να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου και τότε θα είστε ένας ακόμη, από τους πολλούς, άνεργους πτυχιούχους. Δε λέω, ωραίο είναι το καδραρισμένο πτυχίο μιας καλής σχολής στον τοίχο του σαλονιού αλλά η δουλειά του πτυχίου δεν είναι να στολίζει τοίχους. Δουλειά του είναι να σας δίνει εφόδια για αποκατάσταση και εξέλιξη. Με απλά λόγια, δουλειά του είναι να σας δώσει... δουλειά.

Συμβουλή πέμπτη. Συνειδητοποιήστε ότι το Μηχανογραφικό είναι το διαβατήριό σας για μια σχολή και όχι για μια πόλη. Δηλώστε τη σχολή που σας ενδιαφέρει σε κάθε πόλη που υφίσταται. Αν αρχίσετε εκπτώσεις αναφωνώντας π.χ. «Εντάξειειει, εγώ θέλω Νομική αλλά όχι και στην Κομοτηνήηη» μάλλον δεν είστε για Νομικήηη. Γιατί αν όνειρό σας είναι η Νομικήηη, τότε σκάστε και δηλώστε τη σχολή όπου κι αν βρίσκεται. Όσοι τελειώνουν μια σχολή στην Αθήνα ή τη Θεσ/νίκη δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν και μια επιτυχή πορεία στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θέλετε είναι άλλα πράγματα -και δεν είναι η στιγμή να τα αναφέρω εδώ- και όχι σπουδές.

Συμβουλή έκτη. Μην επιλέγετε μια σχολή και αντίστοιχα μια πόλη με κριτήριο μια σχέση. Ερωτική ή φιλική άσχετο. Οι σχέσεις σήμερα είναι και αύριο μπορεί... πάπαλα. Ακόμη κι αν ο/η αγαπημένος/η σας σάς έχει υποσχεθεί ότι θα «σας πάρει» όταν μεγαλώσετε, αδιαφορήστε. Αν πρόκειται για μια δυνατή, πραγματική σχέση αυτή δεν πρόκειται να χαλάσει εξαιτίας της απόστασης. Άλλωστε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα βοηθούν σε αυτό. Θα βγάζετε (ή μάλλον θα συνεχίσετε να βγάζετε) selfie και θα του/της τις στέλνετε. Ξέρετε από αυτά. Selfie με το πόδι λυγισμένο σαν ανάπηρα, με το πόδι μπροστά, με το πόδι πίσω, με τα πόδια μπερδεμένα σαν περικοκλάδα, με τα χείλη σουφρωμένα λες και πάθατε συμφορά... Έτσι και δε θα αποπροσανατολιστείτε από το στόχο σας και τη σχέση σας θα κρατήσετε ζωντανή, μέσα στη φλόγα.

Συμβουλή έβδομη. Μην περιφέρετε το Μηχανογραφικό από τον έναν στον άλλον σαν να είναι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο καθένας θα σας λέει το μακρύ και το κοντό του βασισμένος στις προσωπικές εμπειρίες του. Κανείς δε γνωρίζει καλύτερα από εσάς τι ακριβώς θέλετε και σας εκφράζει. Η συλλογή απόψεων από κάθε καρυδιάς καρύδι μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Τώρα βέβαια, αν ήδη βρίσκεστε σε σύγχυση, μπορείτε να αδιαφορήσετε για τη συγκεκριμένη συμβουλή. Πάρτε, λοιπόν, το Μηχανογραφικό σας και αρχίστε τη γύρα. Στο κάτω κάτω υπάρχει πιθανότητα να ακούσετε κάτι σοφό που θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα.

Συμβουλή όγδοη. Ξεχάστε όλες τις προηγούμενες συμβουλές. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φανταστείτε το μέλλον σας. Αν βέβαια, αυτό που θα αντικρύσετε σφραγίζοντας τα μάτια σας είναι απλώς ένα μαύρο πράγμα, σκοτάδι πίσσα, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε αισιόδοξα. Σημαίνει ότι είστε άτομα χωρίς όνειρα, χωρίς στόχους, χωρίς φιλοδοξίες, οπότε και δε χρειάζεται να πολυασχοληθείτε με το Μηχανογραφικό. Στην περίπτωση αυτή ανοίξτε και πάλι τα μάτια σας και ακολουθήστε προσεκτικά τις παραπάνω σοφές συμβουλές. Ίσως και η συμβουλή κάποιων ειδικών τότε να κρίνεται αναγκαία.

Όπως και να έχει, εύχομαι σε όλους σας καλές επιλογές στο Μηχανογραφικό!

 

Ο κ. Ζάχος είναι καθηγητής

στο  φροντιστήριο «άποψη» της Λάρισας

http://sotiriszachos.blogspot.com/