Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

ev media-logo

(Upd) «Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της ρευστότητας» - Δείτε το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

simboulio-politikwn-arxigwn11

Το κοινό ανακοινωθέν των πέντε πολιτικών αρχηγών

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

·        Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

·        Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

·        Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

·        Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

·        Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

·        Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

·        Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

·        Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

·        Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

·        Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ύστερα από σχεδόν 6 ώρες (!) ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, από την οποία προέκυψε το κοινό (πλην ΚΚΕ) ανακοινωθέν.

"Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν απειλείται δεν τρομοκρατείται", δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, τονίζοντας ότι πλέον "η συμφωνία είναι μονόδρομος".

"Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στα τείχη της Ε.Ε. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Η διαφωνία μας έχει να κάνει με την πορεία και τακτική της διαπραγμάτευσης αλλά και με το πως εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού", δήλωσε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. "Η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές, είτε να υπογράψουν μια επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις χρεοκοπίας με Grexit ή διπλό νόμισμα. Αυτό το λένε οι εταίροι, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Και οι δύο αυτές εκδοχές σύμφωνα με το ΚΚΕ θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού", πρόσθεσε.

"Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε αυτούς που θεωρούν ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ και για πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο. Εκανα μια πρόταση να μη δοθούν τα επίσημα πρακτικά στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός»", δήλωσε με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, που σημειώσε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχθεί δύσκολες και επώδυνες λύσεις, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

"Η ΝΔ βάζει τα συμφέροντα της χώρα πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή. [...] Χάσαμε χρόνο. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε αλλά στην ουσία έχανε χρόνο", ήταν τα λόγια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Για επιζήμια καθυστέρηση στη διεξαγωγή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών έκανε λόγο η Φώφω Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη».

Υπενθυμίζεται ότι στο συμβούλιο δεν συμμετείχε ο γ.γ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.