Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, νέος Υπουργός Οικονομικών, στη θέση του Βαρουφάκη - Σήμερα στις 20.00 η ορκωμοσία του

Από τη στιγμή της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη, σήμερα νωρίς το πρωί, του όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου φάνταζε ως το επικρατέστερο για τον αντικαταστάτη του στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κάτι που πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε και επίσημα. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ορκιστεί στις 20.30 σήμερα (6/7).

tsakalotos1

Who is who

Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και τηςΟξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά (πηγή: Wikipedia).