Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

[BINTEO] Για μήνυμα αξιοπρέπειας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συμφωνία - Τι δήλωσε πριν λίγο

tsipras-diloseis1

Για δύσκολη συμφωνία μετά από μια σκληρή ολονύκτια διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν λίγο, τονίζοντας ότι αποτράπηκε το Grexit, η χρηματοδοτική ασφυξία και η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας στο εξωτερικό. 

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

"Δώσαμε μια σκληρή μαχη 6 μηνες τώρα. Παλέψαμε μέχρι τέλους για μια συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφασεις και σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθυνη της απόφασης προκειμενου να αποτρεψουμε την υλοποιηηση των πιο ακραιων επιδιωξεων των πιο ακραιων συντηρτικων κυκλων στην ΕΕ. 

Πρόκειται για δύσκολη συμφωνία, αποτρέψαμε τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε τη χρηματοδοτική ασφυξία, ένα σχέδιο που είχε αρχίσει να υλοποιείται.

Καταφέραμα να κερδίσουμε την αναδόμηση και αναδιάρθωση του χρέους και τη  χρηματοδότηση για το ενδιάμεσο διάστημα. Έχουμε αφήσει σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Θα συνείχουμε να παλεύουμε για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και να κερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου για τη σκληρή μάχη, μια μάχη που θα δικαιωθεί.

Η απόφαση κρατάει την ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ξέραμε όμως ότι είναι μια συμφωνία που η υλοποίηση της θα είναι δύκσκολη.

Θα περιλαμβάνει τα μέτρα που είχαν κατατεθεί στη Βουλή, θα έχουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, όμως τόσο το επενδυτικό πακέτο των 35 δισ., η αναδιάρθρωση χρεους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το Grexit θα αποτελεί  παρελθόν και αυτή η αίσθηση θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων για να αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις.

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια. Ο λαός μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε δίκαιη μάχη, όλη νύχτα κάναμε σκληρή διαπργματεύυση.

Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δε θα πληρώσουν μόνο πάλι αυτοί που έπαιρναν τα βάρη στου ώμους τους. Θα φορτωθούν τα βάρη και αυτοί που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν γιατί τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όσο σκληρά παλέψαμε έξω, τόσο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για τα κατεστημένα εντός. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και όχι της ολιγαρχίας που μας οδήγησαν ως εδώ".

Οι δηλώσεις Τσίπρα