Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΒΙΝΤΕΟ. «Πύρρειος νίκη» για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου - Οι 38 απώλειες, το ΟΧΙ του Θωμά Κώτσια και οι δηλώσεις της επόμενης ημέρας

Με σημαντικές -και μάλλον μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες- απώλειες, ψηφίστηκε τα ξημερώματα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου. Συνολικά, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής: σε σύνολο 299 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 229, κατά 64, ενώ 6 δήλωσαν «παρών».

tsipras-ko-syriza1

Ωστόσο, οι 38 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 932 ΟΧΙ και 6 «παρών», ενώ ακόμα μία βουλευτής επέλεξε να απουσιάσει από τη διαδικασία.

ΟΧΙ από τον Κώτσια

Στη γραμμή του ΟΧΙ συντάχθηκε και ο βουλευτής Ευρυτανίας Θωμάς Κώτσιας, κίνηση μάλλον αναμενόμενη μετά την επιστολή που υπέγραψε μαζί με ακόμα 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «Ναι» στην εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά την υπογράμμιση πως δεν θα στηρίξουν ένα ακόμη Μνημόνιο.

«Το δικό μας "ναι" που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως "ναι" στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους», αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην επιστολή των 15.

Έρχεται ανασχηματισμός

Λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως «συνεχίζουμε κανονικά, ολοκληρώνουμε τη συμφωνία». Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι ο ανασχηματισμός.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ανέφερε τα εξής: «Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές αποφάσισαν να μη στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στηρίζει παρά το «όχι» ο Λαφαζάνης

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο στη Βουλή- δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση. «Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Με προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα απ' την κρίση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση δυνατά και ολόθερμα», σημείωσε.  Πρόσθεσε πως «εάν μου ζητηθεί η παραίτηση από τον πρωθυπουργό, είναι στη διάθεσή του».

Η «μαύρη μέρα» της Ζωής

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε για «μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία... και το Κοινοβούλιο». Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους βουλευτές να μη στηρίξουν τον εκβιασμό που κάνουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, και επομένως να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε, ενώ έριξε βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης» και υπενθύμισε το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως «ο λαός μίλησε και είπε ένα μεγάλο 'όχι' στα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό, την προπαγάνδα, 'όχι' στα μνημόνια». Κατέληξε με την πεποίθησή της πως το «όχι» στηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό.  

Ποιοι ψήφισαν «όχι» ή «παρών»

Οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το νομοσχέδιο: 

1. Γιάνης Βαρουφάκης, 
2. Ζωή Κωνσταντοπούλου, 
3. Αγλαΐα Κυρίτση, 
4. Κώστας Ήσυχος, 
5. Νάντια Βαλαβάνη, 
6. Δημήτρης Στρατούλης, 
7. Δημήτρης Κοδέλας, 
8. Ελένη Σωτηρίου, 
9. Βασίλης Χατζηλάμπρου, 
10. Ιωάννης Σταθάς, 
11. Κώστας Ζαχαριάς, 
12. Αθανάσιος Σκούμας, 
13. Κώστας Λαπαβίτσας, 
14. Θωμάς Κώτσιας
15. Ιωάννα Γαϊτάνη, 
16. Μιχάλης Κριτσωτάκης, 
17. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, 
18. Ηλίας Ιωαννίδης, 
19. Ραχήλ Μακρή, 
20. Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, 
21. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, 
22. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, 
23. Ιωάννης Ζερδελής, 
24. Στάθης Λεουτσάκος, 
25. Παναγιώτης Λαφαζάνης, 
26. Θανάσης Πετράκος, 
27. Ελένη Ψαρρέα, 
28. Κώστας Δελημήτρος, 
29. Ζήσης Ζάννας, 
30. Βασίλης Κυριακάκης, 
31. Στέφανος Σαμοΐλης, 
32. Ευγενία Ουζουνίδου. 

Οι 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών»: 

1. Βασιλική Κατριβάνου, 
2. Χρήστος Καραγιαννίδης, 
3. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, 
4. Ηρώ Διώτη, 
5. Νίκος Μιχαλάκης, 
6. Βασιλική Λέβα

Η μία απούσα

1. Αλεξάνδρα Τσανάκα

Δείτε σε βίντεο το ΟΧΙ του Θωμά Κώτσια

[πηγή: Ευρυτανικά Νέα, Εφημερίδα των Συντακτών]