Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τότης Φυλακούρης: «Το Καρπενήσι είναι παράδεισος. Δε θέλω να φύγω!!»

Ο Τότης Φυλακούρης την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Καρπενήσι και το ξενοδοχείο Μοντάνα, όπου η γυναίκα του Ειρήνη συμμετέχει σε προπονητικό camp πινγκ-πονγκ. Ολόκληρες σελίδες μοιάζουν λίγες για να φιλοξενήσουν το μέγεθος της αξίας του ποδοσφαιριστή, αλλά και ανθρώπου Φυλακούρη.

filakouriss-1

Ο 68χρονος μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για τον «παράδεισο», όπως χαρακτήρισε το Καρπενήσι, τον Παναθηναϊκό, ενώ γύρισε πίσω 44 χρόνια όταν αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο Γουέμπλεϊ και το διηπειρωτικό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Για την παρουσία του στο Καρπενήσι ο κ. Φυλακούρης είπε: «Η σύζυγός μου (Ειρήνη) προπονείται με το καμπ του πινγκ πονγκ, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Καρπενήσι, καθότι υπήρξε και η ίδια μέλος της Εθνικής ομάδας. Έτσι βρήκα και εγώ την ευκαιρία να έρθω για πρώτη φορά στο Καρπενήσι. Παρακολούθησα την προπόνηση της Λαμίας του φίλου μου Σούλη Παπαδόπουλου, αλλά και του Εθνικού Καρδίτσας, καθότι διατηρώ πολύ φιλικές σχέσεις με τον Βαγγέλη Τσιώλη και ιδιαίτερα με τον πατέρα του Σάκη».

Για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει στην ευρυτανική πρωτεύουσα τόνισε:«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Καρπενήσι και έχω μείνει καταγοητευμένος με την περιοχή. Δε θέλω να φύγω!! Όλα είναι μοναδικά: τα γήπεδα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και η φύση είναι ο παράδεισος. Έχω γυρίσει όλη την Ευρώπη για πολλά χρόνια κι όμως τέτοιο Παράδεισο δεν έχω δει ποτέ, όπως εδώ στο Καρπενήσι».

filakouriss-2

Πριν 44 χρόνια και 1 μήνα ο Φυλακούρης ήταν στο Γουέμπλεϊ και τώρα στο Καρπενήσι. Ο 68χρονος Τότης αναφέρει: «Για μένα δεν έχει διαφορά. Η διαφορά είναι στο μυαλό και στην ψυχή. Θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εγώ είμαι 68 χρονών και νιώθω παιδί. Βλέπω στο γήπεδο τους νέους που παίζουν, βάζω τον εαυτό μου στη θέση τους, καθώς μου έρχονται αναμνήσεις (οι περισσότερες ευχάριστες)…»!

Η κορυφαία στιγμή για τον σπουδαίο Τότη ήταν: «Το Γουέμπλεϊ αποτελεί σπουδαία στιγμή, όμως για μένα η κορυφαία ήταν τα παιχνίδια κόντρα στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο για το Διηπειρωτικό. Τότε, είχα σκοράρει και στο “Καραϊσκάκης”, όπου φέραμε 1-1 και στο Μοντεβιδέο, όπου ηττηθήκαμε με 1-2».

filakouris-3

Για την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό ο παλαίμαχος άσος σχολίασε: «Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί... και πιστεύω πως αν δεν ήταν ο Αλαφούζος η ομάδα θα ανεμόδερνε. Θεωρώ πως μετά τον κ. Βαρδινογιάννη ο καλύτερος Πρόεδρος ήταν ο Νίκος Πατέρας…Για φέτος δε νομίζω να πάρουμε το πρωτάθλημα. Για να λέμε και την αλήθεια, τη σεζόν που τελείωσε ο Ολυμπιακός δεν είχε την καλύτερη ομάδα, όμως πήρε τον τίτλο. Φέτος, δεν παίρνει ονόματα, όμως έχει τα λεφτά και αγοράζει αυτούς που θέλει δημιουργώντας επαναστατική ομάδα!! Ο Παναθηναϊκός έχει αξιόλογο σύνολο, έχει παίχτες-ονόματα σε βασικές θέσεις και θεωρώ θα πάμε καλύτερα από πέρσι».

Σε ερώτηση σχετικά την οικονομική «τρύπα», που δημιουργήθηκε επί Προεδρίας Πατέρα ο κ. Φυλακούρης τόνισε: «Είναι η ελληνική νοοτροπία τέτοια. Όταν πας καλά θα σου πουν μπράβο, όταν αυτό δε γίνεται θα βρουν να σου πουν χίλια δυο. Ναι! Ξόδεψε πολλά, όμως πήρε και το νταμπλ με καλούς ποδοσφαιριστές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο ελληνικό κράτος….».

filakouriss-5

Για τον κόουτς Αναστασίου ανέφερε: «Ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι πολύ καλός και στο τέλος θα δούμε το μερίδιο που τού αναλογεί σε περίπτωση αποτυχίας ή επιτυχίας. Τι συζητάμε όμως;! Εδώ ολόκληρη Εθνική Ελλάδος από το όμορφο στολίδι που μάς έκανε περήφανους έγινε θρύψαλα και κάποιοι τολμάνε να ρίχνουνε ευθύνες στον Καραγκούνη, που αποτελεί πρότυπο και ίνδαλμα για όλους. Όσον αφορά την Εθνική θεωρώ πως ο κατάλληλος προπονητής είναι ο Σάκης Τσιώλης: σοβαρός, αξιόλογος και μελετηρός τεχνικός, που γνωρίζει τους παίχτες».

ΤΟΤΗΣ ΦΥΛΑΚΟΥΡΗΣ
Ο γεννημένος το 1947 Φυλακούρης έπαιζε μπάλα στις αλάνες της Γλυφάδας, όταν είδαν και τον έφεραν στον Παναθηναϊκό οι Πετρόπουλος - Μπόμπεκ. Με το τριφύλλι (17 γκολ/ 207 αγώνες Α΄ Εθνικής) κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (61, 62, 64, 69, 70, 72) και 2 Κύπελλα, το 1967: 1-0 τον Πανιώνιο των Δέδε, Χάιτα, Ίντζογλου και το 1969: έφερε 1-1 με τον Ολυμπιακό των Γκαϊτατζή, Σιδέρη, Μποτίνου στο Καραϊσκάκη και μετά από κλήρωση ο Παναθηναϊκός κέρδισε το τρόπαιο, καθώς δεν είχε θεσπιστεί ο κανονισμός των πέναλτι!! Ο Φυλακούρης συμμετείχε σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, όπου ηττήθηκε από τον   Άγιαξ του Κρόιφ με 2-0). 

filakouriss-6

Φυλακούρης-στιγμές
* Αγωνίστηκε ακόμα στον Εθνικό Πειραιώς και για 2 χρόνια στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, με τη φανέλα του Αιγάλεω. Μάλιστα, το 1976 ως παίκτης του Εθνικού ευστόχησε με “βαριά καρδιά” σε πέναλτι εις βάρος του Παναθηναϊκού (στον Κωνσταντίνου). 
* Ντεμπούτο με την Εθνική Νέων έκανε στα 19, ενώ κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο Ενόπλων στα 21 του και το Βαλκανικό με την Ελπίδων στα 22.
* Ο Δομάζος τού άλλαξε το όνομα από Παναγιώτη σε Τότη, λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Μεγάλο όνομα το Παναγιώτης και δεν θα χωράει στις εφημερίδες. Θα σε λέμε Τότη». Και έτσι έμεινε στην ιστορία…
* Ο πιστός στρατιώτης του Παναθηναϊκό δικαιολογώντας τον... τίτλο του ανέλαβε προπονητής των ακαδημιών, αλλά και υπηρεσιακός το 2005 κερδίζοντας με 5-1 την Καλαμαριά και 1-0 τη Σεβίλλη για το ΟΥΕΦΑ! Αργότερα, εντάχθηκε στο σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού, ενώ για λίγο ήταν τεχνικός στην Παναχαϊκή. Δημιούργησε την τη δική του αυτοβιογραφία του  με τίτλο: «Της ζωής μου το φιλμ».
* Ο Πρόεδρος (σήμερα) του Ποσειδώνα Γλυφάδας Φυλακούρης έδωσε τα κλειδιά της τεχνικής ηγεσίας στον Ευρυτάνα Γιώργο Πανόπουλο (στους νέους και άντρες).
** Τον θαύμασαν για την αξία του ως ποδοσφαιριστή, για την προσωπικότητά του, αλλά και για το χιούμορ που τον διέκρινε. Αποτέλεσε έναν ποδοσφαιριστή πραγματικό κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα. Ένας ακούραστος εργάτης της πράσινης μεσαίας γραμμής που τίμησε την φανέλα του Παναθηναϊκού και (όχι μόνο), για αυτό και όλοι αγαπούν τον Τότη Φυλακούρη.