Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Ο παράδεισός μου, το Καρπενήσι». Η πρωταθλήτρια Ντενίζ Δημάκη μιλά για τη«δεύτερη πατρίδα» της, μοιράζεται την εμπειρία συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες κ.α

Στην προηγούμενη έκδοση των «Ευρυτανικών Νέων» (αρ. φυλ. 665/19-08-15), ο εξάκις πρωταθλητής Ελλάδος στο Δίαθλο, Γρηγ. Σκουλαρίκης, χαρακτήρισε το Καρπενήσι (και την Ευρυτανία, γενικότερα) ως τον ιδανικό τόπο προπονητικής προετοιμασίας, περιέγραψε δε τη φιλοδοξία του να φιλοξενηθεί επί ευρυτανικού εδάφους μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση τον επόμενο χρόνο. Τούτη την εβδομάδα, η Ντενίζ Δημάκη, η… μόνιμη -τα τελευταία 13 χρόνια- πανελληνιονίκης στο Πρωτάθλημα Τριάθλου (με σημαντικές επιτυχίες και στις μεγάλες αποστάσεις), η 38χρονη αθλήτρια που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, «στάζει μέλι» για το Καρπενήσι και τις συνθήκες που προσφέρει ο τόπος, «ο αγαπημένος μου τόπος, ο παράδεισος μου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Ευρυτανικά Νέα».

dimaki-deniz2

Η Ντενίζ, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο όραμα για τη διεξαγωγή αγώνα διάθλου στην ευρυτανική πρωτεύουσα, μιλά για τους επόμενους στόχους της, περιγράφει μια «τυπική» εβδομάδα προπόνησης και εκμυστηρεύεται την εμπειρία συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Πατρίδα μου πλέον η Ευρυτανία»

Η σχέση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας -που το 2002 μεταπήδησε από τα αγωνίσματα των αποστάσεων στο τρίαθλο- με την Ευρυτανία… κρατάει χρόνια, όπως η ίδια εξηγεί:

«Το Καρπενήσι , η Ευρυτανία είναι για μένα πια πατρίδα. Στο Καρπενήσι ξεκίνησα να έρχομαι από το 1990 μαζί τον τώρα πια σύζυγο μου παλαιό πρωταθλητή Μαραθωνίου Χρήστο Βαξεβάνη για προετοιμασίες. Πάντα επέστρεφα άλλος άνθρωπος! Η Ευρυτανία μου γεμίζει τις μπαταρίες μου, αλλάζει την ψυχολογία μου. Η ομορφιά των ευρυτανικών βουνών δεν συγκρίνεται με κανένα μέρος στον κόσμο, ο άνεμος που πνέει εδώ είναι ιδανικός για αθλητές, για παιδιά, για όλους!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζει, «…μετά το 2006 συνειδητοποιήσαμε μαζί με τον σύζυγο μου ότι πρέπει να έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, να έχουμε το σπίτι μας στο Καρπενήσι και γιατί όχι κάποια στιγμή να είμαστε μόνιμοι κάτοικοι! Κάναμε το όνειρο μας πραγματικότητα και από τότε ο αγαπημένος μας τόπος, ο παράδεισος μας είναι το Καρπενήσι!».

Το δίαθλο στο Καρπενήσι

Ως «εξαιρετική προσπάθεια και σκέψη από τον φίλο Γρηγόρη» (σ.σ Σκουλαρίκη) χαρακτηρίζει η Ντενίζ την προοπτική διεξαγωγής αγώνα διάθλου στο Καρπενήσι το 2016. Εξάλλου, υπογραμμίζει, «…με τον Γρηγόρη Σκουλαρίκη μας συνδέουν πολλά χρόνια φιλίας και έχουμε γράψει πολλά χιλιόμετρα μαζί. Έχουμε κοινή συνισταμένη σε πάρα πολλά πράγματα στον αθλητισμό και βέβαια τον εκτιμώ πολύ ως αθλητή, αλλά και ως φίλο». «Το δίαθλο στο Καρπενήσι», προσθέτει, «…είναι ένας αγώνας που θα ενθουσιάσει τον κόσμο, θα ζήσουν από κοντά ένα εντυπωσιακό αγώνισμα που η αντοχή των αθλητών είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Το δίαθλο στο Καρπενήσι ήταν όνειρο, ένα σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί το 2016 και θα είναι η αρχή για τέτοιους όμορφους αγώνες με δράση που θα δώσουν κίνητρο σε νέα παιδιά για ενασχόληση με το Τρίαθλο και το Δίαθλο. Φυσικά θα είμαστε όλοι εκεί να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο!».

Μια τυπική εβδομάδα

Ούσα μητέρα δύο παιδιών (του 10χρονου Οδυσσέα και της 6χρονης Λυδίας), η Ντενίζ προσπαθεί (και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα καταφέρνει περίφημα) να ανταποκριθεί με επιτυχία στα οικογενειακά και αγωνιστικά καθήκοντά της. Το προπονητικό της πρόγραμμα, εξάλλου, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και περιλαμβάνει σχεδόν κάθε μέρα ή έστω 5-6 φορές την εβδομάδα κολύμπι, 2-3 φορές την εβδομάδα ποδήλατο και 5 φορές τρέξιμο. «Οι διπλές προπονήσεις, ίσως και τριπλές, είναι must για κάποιον τριαθλητή. Φυσικά πριν το 2008 είχα φτάσει και 4 προπονήσεις σε κάποια μέρα!», σχολιάζει.

«Επειδή έχω καλομάθει από τα βουνά», προσθέτει, «όταν δεν είναι στο Καρπενήσι βρίσκω καταφύγιο στον Υμηττό για τα τρεξίματα μου, ενώ για τα ποδήλατα μου η πιο συνηθισμένη μου διαδρομή είναι η παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, αλλά δεν λείπουν και άλλα βουνα της Αττικής, Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη».

Όσο για το εάν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο τρέξιμο και το τρίαθλο, η Ντενίζ επιλέγει μια διπλωματική απάντηση: «…οι μεγάλες αποστάσεις είναι Αγάπη! Το Τρίαθλο είναι Έρωτας!», δηλώνει.

dimaki-deniz1

«Δάκρυσα όταν μπήκα με τη Γαλανόλευκη»

Η Ντενίζ Δημάκη είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Τρίαθλο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Πεκίνο το 2008, μια εμπειρία ζωής για την 38χρονη. «Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι η λέξη που μαγεύει κάθε αθλητή», λέει· «βούρκωσα όμως όταν εισήλθα στο race venue των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο, δάκρυσα όταν μπήκα με τη Γαλανόλευκη στην τελετή έναρξης», περιγράφει.

«Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου ήταν ο μεγάλος στόχος, ήταν το μεγάλο όνειρο και το έζησα , το έζησα με ανεξίτηλα συναισθήματα, αισθάνθηκα περήφανη που μετά από μία διαδικασία 3,5 χρόνων με συνεχείς αγώνες στο εξωτερικό κατάφερα να είμαι στις 55 αθλήτριες που προκρίθηκαν», δηλώνει.

Κατά πόσο, όμως, είναι εφικτή η συμμετοχή της Ντενίζ στους επόμενους Ολυμπιακούς, τούτη τη φορά μέσω του Μαραθωνίου; «Πραγματοποίησα το όνειρο το 2008 στο Πεκίνο, συμμετείχα στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Baku, αλλά ποτέ δεν λέω όχι! Θα το παλέψω σε μία καλή επίδοση στον Μαραθώνιο. Δύσκολο το εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο. Αν ένας αθλητής δεν βάζει στόχους πάψει να ονειρεύεται σταματά το παιχνίδι, Game over!», σημειώνει χαρακτηριστικά· «εξάλλου», προσθέτει, «αυτό συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Είμαι αισιόδοξη και προσπαθώ να είμαι διαρκώς παρούσα στο κυνήγι στόχων. Εκεί πιστεύω είναι το μυστικό (…).»

Οι επόμενοι στόχοι

Γεμάτη είναι η αγωνιστική ατζέντα της 38χρονης Ντενίζ για το επόμενο διάστημα, εξ ου και πέρασε αρκετό καιρό στο Καρπενήσι για να προετοιμαστεί –σωματικά και ψυχολογικά- ενόψει των νέων προκλήσεων. «Ο πιο κοντινός μου αγώνας, στις 6 Σεπτεμβρίου, είναι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας που θα συμμετάσχω στο Aquathlon, μαζί με τον πρωταθλητή μας έφηβο Άγγελο Μαυρόγιαννη», αναφέρει. Στις 27 Σεπτεμβρίου θα πάρει μέρος στο Παν/νιο Πρωτάθλημα Τριάθλου στο Λουτράκι και στις 11 Οκτωβρίου στο Spetses mini Marathon στις Σπέτσες, ως τεστ προετοιμασίας.

«Ο μεγάλος στόχος είναι ο διεθνής Μαραθώνιος της Φλωρεντίας στις 31 Νοεμβρίου, με σκοπό ένα ατομικό ρεκόρ και γιατί όχι να πλησιάσω το χαμηλό όριο των Ολυμπιακών αγώνων. Ο μαραθώνιος θέλει καλή προετοιμασία και τύχη», σημειώνει.

Βάζοντας τον δικό της επίλογο στη συνέντευξη, η Ντενίζ Δημάκη δεν παραλείπει να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στο manager μου, προπονητή και σύζυγό μου, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος δίπλα μου, τον Χρήστο Βαξεβάνη».

Γιώργος Ζαλοκώστας